16/3/13

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην κηδεία των λειψάνων του έφεδρου στρατιώτη Στέφανου Στεφάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, στον Λυθροδόντα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ένα αργοπορημένο ύστατο χαίρε στο παλληκάρι της κοινότητας Λυθροδόντα, στον ήρωα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, Στέφανο Στεφάνου.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, ημερομηνία έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Στέφανος κατατάγηκε έφεδρος στο 305 Τάγμα Πεζικού στο Δάλι. Λίγες ημέρες αργότερα και πριν αρχίσει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Στέφανος και οι υπόλοιποι άνδρες του τάγματος είχαν μετακινηθεί στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Χαμίτ Μάντρες, με αποστολή να επανδρώσουν τις αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς μέχρι και τον Κουτσοβέντη.

Τα χαράματα της 14ης Αυγούστου του 74’, η περιοχή Μια Μηλιά, Τραχώνι Κυθρέας και Κυθρέα, δέχθηκε μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις των εισβολέων, οι οποίες υποστηριζόμενες από μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και την τουρκική πολεμική αεροπορία, κατόρθωσαν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά.

Ο Στέφανος, ακολουθώντας τη διαταγή για οπισθοχώρηση, κινήθηκε μαζί με τους συναγωνιστές του προς την περιοχή Κυθρέας, καταλήγοντας τελικά στη Βώνη. Εκεί, μαζί με άλλους 36 εθνοφρουρούς, εισήλθαν σε δύο γειτονικά σπίτια, όπου και διανυκτέρευσαν.
Το πρωί της επόμενης μέρας έφθασαν έξω από τα δύο σπίτια ένοπλοι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στις πόρτες και στα παράθυρα των σπιτιών. Μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, οι στρατιώτες βγήκαν έξω και παραδόθηκαν στους ένοπλους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τους οδήγησαν πεζούς, μαζί με δέκα πολίτες, στο τουρκοκυπριακό χωριό Επηχώ. Έκτοτε ο Στεφάνου και τα υπόλοιπα άτομα που είχαν συλληφθεί δεν είχαν δώσει σημεία ζωής και αγνοούντο.

Η εκταφή των λειψάνων του Στέφανου Στεφάνου πραγματοποιήθηκε το 2005 από ομάδα Τουρκοκύπριων αρχαιολόγων, από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου. Η ταυτοποίηση των λειψάνων του πεσόντος επετεύχθη με ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, οι οποίες διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και ενημερώθηκε η οικογένεια του.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Κηδεύουμε σήμερα ένα ακόμη παλικάρι μας που στη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού του 1974 δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στις θηριωδίες του βάρβαρου Τούρκου εισβολέα. Στα 29 του χρόνια ο Στέφανος μας άφησε βαριά παρακαταθήκη, με τη θυσία του να μας δείχνει επίμονα τον δρόμο για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση και την επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Τριάντα εννιά χρόνια μετά, ο λαός μας συνεχίζει δυστυχώς να βιώνει τις συνέπειες της τραγωδίας του 74’, με την τύχη εκατοντάδων από τους αγνοούμενους μας να παραμένει ακόμη άγνωστη, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και κάθε έννοιας σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, καθώς και για τη δικαίωση της θυσίας όλων των ηρώων μας και τη διασφάλιση της ευημερίας του λαού μας, που δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα. Μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας, θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και θα διαφυλάττει την εθνική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος προς τον Στέφανο και τους υπόλοιπους ήρωες μας.

Στη δύσκολη ιστορική συγκυρία που διανύουμε δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η εθνική μας επιβίωση απαιτεί ενότητα, συλλογική δράση και σκληρή δουλειά. Να είστε δε σίγουροι ότι το κυπριακό πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα. Δυστυχώς όμως, για την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής μας θέσης στο Κυπριακό, πάντοτε στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής, απαιτείται σήμερα να εξέλθουμε της κρίσης το συντομότερο δυνατόν.

Φίλοι και φίλες,

Δεν είναι της ώρας τα μεγάλα λόγια. Η ημέρα σήμερα απαιτεί χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων μας, αλλά και τη διαβεβαίωση μας ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων. Προς τους συγγενείς του ήρωα μας Στέφανου Στεφάνου, δεσμευόμαστε ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στα ιδανικά και στις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε και θυσιάστηκε.

Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα του.