Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ.
Κυριάκος Κενεβέζος είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο
Χρυσόστομο Β΄ και παρακάθισε σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.
Μετά τη συνεδρία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι μεγάλη τιμή να μας επισκεφθεί ο κ. Υπουργός μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Εκφράζω τις ευχαριστίες της Συνόδου και καλώς έχετε επισκεφθεί και έχετε έρθει σήμερα, έστω και εθιμοτυπικώς, να σας γνωρίσουμε, αλλά η επιθυμία της Εκκλησίας, όπως πιστεύουμε και η δική σας επιθυμία, είναι να έχουμε μια καλή συνεργασία.
Πιστεύω ότι η Εκκλησία, που έχει μια πορεία άνω των 2000 ετών, ήταν πάντοτε επικεφαλής της παιδείας μας, γιατί ήταν και ο μοναδικός φορέας, διαχρονικός. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι κατακτητές εναλλάσσονταν ο ένας μετά τον άλλον και δεν είχαμε μητρική Κυβέρνηση σταθερά, γι’ αυτό και η Εκκλησία ήταν πάντοτε επικεφαλής. Έχει εμπειρίες πολλές μέσα στους αιώνες η Εκκλησία.
Η παιδεία μας είναι ελληνοκεντρική, ελληνοθρησκευτική. Δεν θέλουμε μόνο γνώσεις να παίρνουν τα παιδιά μας, αλλά θέλουμε και ήθος, και η Εκκλησία προσφέρει αυτό το ήθος. Το πρόσφερε μέσα στους αιώνες , θα συνεχίσει, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε στη διάθεσή σας. Ευτυχώς έχουμε και Συνοδικούς που ήταν και είναι εκπαιδευτικοί, έχουν εμπειρίες της εκπαίδευσης και πιστεύω ότι μπορούν να είναι πιο κοντά σας, να λένε τις εμπειρίες που είχαν μέσα στα σχολεία, μέσα στην εκπαίδευση και εμείς ως Εκκλησία ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας θα το πράξουμε με πολλή αγάπη και αφοσίωση γιατί θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά. Θέλουμε να ζήσει ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός μέσα σε αυτή την εσχατιά της Ευρώπης γιατί διά της νήσου μας η Ευρώπη φθάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή και ευχόμεθα να το καταλάβει η Ευρώπη ότι είναι ένας νευραλγικός χώρος που πρέπει κι εκεί να συμβάλει στο να κρατηθεί ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός σε αυτό το νησί. Ευχαριστούμε που είσαστε εδώ και θα είμαστε στη διάθεσή σας σε όλη σας τη θητεία».
Με τη σειρά του ο κ. Κενεβέζος ανέφερε: «Ευχαριστώ για την αποδοχή σε μια τόσο τιμητική σύναξη. Δεν είχα τη φαεινή ιδέα να έρθω, είχα την ευθύνη να έρθω, γι’ αυτό είμαι μαζί σας. Ο Χριστιανισμός και Ελληνισμός, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στο πιο ακραίο κομμάτι του Ελληνισμού, αποτέλεσαν και αποτελούν στη δική μου αντίληψη, στην αντίληψη της Κυβέρνησής μας, τον ουσιαστικότερο πυλώνα αναγέννησης και διαμόρφωσης της ισχυρής εθνικής και ιστορικής συνείδησης η οποία οδηγεί στην αναγέννηση της συνείδησης ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Εκκλησία, με ό,τι εκπροσωπεί, με ό,τι την συνοδεύει μπορεί να αποτελέσει και αποτελεί έναν θεσμό που μπορεί να ενισχύσει και να βοηθήσει πολύ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ως εκ τούτου ήταν συνειδητή επιλογή να είμαι εδώ. Επιλογή ευθύνης έναντί σας, αλλά και επιλογή ευθύνης έναντι αυτού που υπηρετούμε.
Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός έχουν απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην αντίθετη άποψη. Αυτό υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια όλοι μας. Γι’ αυτό με πολλή περηφάνια και πολύ καμάρι αισθανόμαστε Έλληνες και υπηρετούμε όσα αυτό σημαίνει. Όπως και γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα διατρανώνοντας την αντίληψη και την άποψη γι’ αυτά που είπα πριν αλλά, παράλληλα, καταθέτοντας τη σαφή μας πρόθεση, ως Υπουργείο, να σεβαστούμε και τη διαφορετικότητα. Ασφαλώς με τη δική σας συνδρομή και με τη συνεννόηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν πολλά ανοικτά κεφάλαια που σας αφορούν. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό να είμαι παρών σε μια ημέρα που μιλήσατε για θέματα παιδείας. Υπάρχουν πολλά ανοικτά Κεφάλαια τα οποία προσδοκώ, είμαι βέβαιος, ότι θα τα δούμε μαζί και θα βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Θεωρώ ότι τα χαρακώματα πλέον έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, υπό την έννοια ότι έχουμε τόσα σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσουμε ως λαός, ως κοινωνία, ως τόπος, που μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρίσκουμε τις λύσεις. Σε μια περίοδο που ο κόσμος πεινά, η κοινωνία νοσεί, ο τόπος μας είναι υπό κατοχή και εμείς ίσως να αναλωνόμαστε σε ζητήματα και θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το ξεπεράσουμε. Από εκεί και πέρα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσάς προσωπικά αλλά και την Εκκλησία, για τη συνδρομή και την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που έχουν οικονομικά προβλήματα αυτή την περίοδο.
Όπως είπα χθες στη Λεμεσό η έννοια ‘άπορος’ , η έννοια ‘φτωχός’ δεν πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Η αλληλεγγύη και η αγάπη δεν έχουν όνομα και χαρακτήρα, είναι κάτι το οποίο δίνεις σήμερα και θα το εισπράξεις στο δεκαπλάσιο, στο εκατονταπλάσιο μετέπειτα από τους συνανθρώπους στους οποίους κάτι προσέφερες. Γι’ αυτό, αξιοποιώντας την παρουσία μου θα ζητήσω τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, τη συνδρομή της Εκκλησίας, ειδικά σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, και να δούμε πώς μπορούμε με τον καλύτερο, τον πιο διακριτικό τρόπο να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε μικρά παιδιά, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα.
Ιδιαίτερη τιμή η παρουσία μου, αλλά πρώτιστα και πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη μου, αναλαμβάνοντας ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας. Ο πιο ιστορικός θεσμός στην εσχατιά του Ελληνισμού, όπως είναι η Εκκλησία, προσδοκώ ότι θα είναι σε συνεννόηση μαζί μας, θα είμαστε εμείς συνεχώς παρόντες να συζητούμε τα θέματα που μας αφορούν, είναι κοινά, να βρίσκουμε λύσεις και να προωθούμε επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το ορόσημο αγάπης των συνανθρώπων μας».