11/3/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο 11/03/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, στο γραφείο του, συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. John M. Koenig τον οποίο συνόδευε ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στον τομέα της άμυνας, καθώς και οι άριστες σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου - ΗΠΑ στο επίπεδο αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και το ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Φωτίου και ο κ. Koenig μίλησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελώντας μια αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε επίσης τον Πρέσβη των ΗΠΑ ότι μέσα στις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, και η υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή.
Ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κλείνοντας τη συνάντηση επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών και εξέφρασαν την πεποίθηση και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.