11/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας 11/03/2013

Η οικονομική κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


«Με ιδιαίτερη χαρά και με συγκίνηση καλωσορίζουμε σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αγαπητέ Νίκο, θα ήθελα να σε συγχαρώ και δια ζώσης για την εκλογή σου στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σου. Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρωγός δηλαδή στον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα μας. Λύσης που όπως διαχρονικά υποστηρίζουμε θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Η νέα κυπριακή Κυβέρνηση ασφαλώς δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδί. Το κατά πόσον η τρέχουσα συγκυρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα εξαρτάται από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ελπίζω η άλλη πλευρά να επιδείξει αυτή τη διάθεση ώστε αυτή η πίστωση χρόνου, που οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί στον νέο Πρόεδρο, να αξιοποιηθεί προκειμένου να διαμορφώσει και ο Πρόεδρος τις προτάσεις του για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πάντα επί τη βάσει των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κράτος μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε μια πολύ γόνιμη, πολύ κρίσιμη συζήτηση με τον φίλο Πρόεδρο και ανταλλαγή απόψεων τόσο για την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες μας όσο και για τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας. Κοινή μας επιθυμία είναι να ενισχυθεί αυτός ο συντονισμός των δύο χωρών μας στο πλαίσιο μιας συναντίληψης που χαρακτηρίζει τις θέσεις μας. Έχουμε με την Κύπρο αδελφική σχέση, αυτό δεν πρέπει κανένας να το παραγνωρίζει. Θέλω και κάτι άλλο να πω ότι δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο ξεπερνούν το ένα δις. ευρώ, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο αποτελούν το 27% του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων σε άλλες χώρες και το 71% όλων των επενδύσεων στην ευρωζώνη. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα η κυπριακή αγορά προσέφερε επαγγελματικές ευκαιρίες σε πολλούς συμπατριώτες μας. Συνεπώς οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ευοδωθούν σύντομα οι προσπάθειες του Προέδρου για τη διασφάλιση επαρκούς και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας .

Συζητήσαμε ασφαλώς και την πρόοδο που συντελείται σήμερα στην Κύπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, δηλαδή την ΑΟΖ της Κύπρου. Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκαν συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, πράγμα το οποίο καταδεικνύει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και, βέβαια, αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Μιλήσαμε όμως και για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ, τα ενεργειακά αποθέματα των κρατών μελών αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ, και είμαστε της ιδίας άποψης ότι θα πρέπει να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας. Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά και στην Ελλάδα και στη Μεγαλόνησο. Πιστεύω ότι ο Ελληνισμός θα βγει τελικά ενισχυμένος και με αυξημένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο.

Αγαπητέ Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά από καρδιάς για την επίσκεψη σας, για τη φιλία σας και για τον γόνιμο διάλογο που μόλις είχαμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Θέλω πριν και πάνω από όλα να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες, γιατί στο αίτημα για την πρώτη επίσκεψη μου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, βρήκατε τον χρόνο - παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα και τις πολλές δυσκολίες που η χώρα αντιμετωπίζει - και το κάνατε πραγματικότητα. Αυτό που σήμερα μετουσιώθηκε σε μια ουσιαστική, παραγωγική, αλλά και από πάσης απόψεως γόνιμη συνάντηση και διάλογο που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μας να έχουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία ώστε μέσα από την προσυνεννόηση, μέσα από τον διάλογο να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά και για την Ελλάδα, στον βαθμό που εμείς μπορούμε, και για την Κύπρο, στον βαθμό που εσείς έχετε πολλές φορές αποδείξει και εξαντλήσει τα όρια της προσφοράς σας. Γι’ αυτό και θέλω να διαβιβάσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για τη μέχρι σήμερα διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας, για την προσφορά αίματος και θυσιών προκειμένου να διασφαλιστεί η κυπριακή κυριαρχία και να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Ενώ δεν μπορεί ποτέ να παραγνωρίσουμε την απλόχερη φιλοξενία στους πρόσφυγες εκ Κύπρου το '74, στην προσφορά επαγγελματικής στέγης, αλλά ιδιαίτερα και την πιο κρίσιμη ώρα, την ώρα που ζητούσαμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη συμπαράσταση και βοήθεια της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και γενικότερα την κοινή προσπάθεια που εστέφθη με επιτυχία.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μέσα από τον διάλογο διεφάνη ότι αυτοί οι δεσμοί θέλουμε και επιμένουμε και εμμένουμε να συνεχίσουν. Είμαστε αποφασισμένοι, σαν Κύπρος, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα δώσουν και ισχύ στο κράτος και ενίσχυση στις σχέσεις μέσα από τη συνεννόηση που, όπως ήδη έχω πει, είναι πια το βασικό κριτήριο και συστατικό στις σχέσεις των δύο χωρών μας.

Σίγουρα ο Ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι και ξαναβιώσαμε και την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας. Η μεγαλύτερη καταστροφή του '74 μετετράπη σε ένα οικονομικό θαύμα γιατί έχουμε πείσμα, ή αν θέλετε έχουμε το ελληνικό πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει όλους μας.

Γι’ αυτό και ευχαριστώ θερμότατα γιατί μέσα από τον διάλογο διεφάνη ότι η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει ευκαιρία έτσι ώστε να αναστρέψουμε τα όσα αρνητικά καταγράφονται σήμερα.

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ θερμότατα αγαπητέ μου Αντώνη και για τη φιλοξενία και για τη διαχρονική φιλία και για τη διαχρονική ελλαδική βοήθεια».