11/3/13

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 11/03/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Άδωνη Γιάγκου, στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της νέας Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου, συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κα Ελένη Χρυστοστόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου και αφορούν κυρίως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και συγκεκριμένα προγράμματα που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι στόχος όλων αυτών είναι η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπογράμμισε ότι ευελπιστεί σε μια αγαστή συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καθώς και στη στήριξή τους στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο από τη σημερινή συνάντηση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) με τη Noble Energy International Ltd για το θέμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι θα ενημερωθεί σχετικά από τους λειτουργούς του Υπουργείου και από την ΚΡΕΤΥΚ μόλις επιστρέψει στο γραφείο. «Έχω και εγώ αύριο μια συνάντηση με τη Noble, ακριβώς για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που άπτονται της συνέχισης της προσπάθειάς τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις και για δεύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 12, δεδομένων και των σημερινών σχετικών δηλώσεων του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ κ. Σόλωνα Κασίνη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Θα συζητήσουμε αύριο τις ενδείξεις που έχει η Noble για να δούμε πόσο προσοδοφόρα είναι αυτή η πιθανότητα που υπάρχει. Αλλά επαναλαμβάνω ότι προτεραιότητα είναι η επιβεβαιωτική γεώτρηση και η πιστοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα να επισπευθεί η διαδικασία για τη δεύτερη γεώτρηση, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο με τη Noble.

Ερωτηθείς αν δεδομένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών γίνονται δεύτερες σκέψεις για προπώληση φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι αναμένει τις εισηγήσεις των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος κ. Άδωνης Γιάγκου ευχαρίστησε τον νέο Υπουργό Εμπορίου για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση τους για μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση και σημείωσε ότι το Κίνημα αποδίδει μεγάλη σημασία στα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο, κυρίως όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ευχήθηκε δε στον κ. Λακκοτρύπη κάθε επιτυχία στο έργο του, στο οποίο, όπως τόνισε, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές θα τον στηρίξουν όπως μπορούν.