7/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 07/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα της πρώτης συνεδρίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον κ. Μιχάλη Σαρρή, Υπουργό Οικονομικών, ως Διοικητή της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο, ως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως για την Κύπρο και ως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Κύπρο. Η θέση του Διοικητή στους πιο πάνω οργανισμούς αφορά τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών.
Επίσης, αποφασίστηκε η αλλαγή του επιπέδου διπλωματικής εκπροσώπησης της Δημοκρατίας στη Λισαβόνα, για πολιτικούς λόγους, και η επαναφορά της σε επίπεδο Πρέσβη, και ως εκ τούτου η κα Θάλεια Πετρίδου θα ασκεί καθήκοντα Πρέσβη στη Λισαβόνα.
Παρόλο που η Κυβέρνηση έχει ως βασική πολιτική κατεύθυνση να περιορίσει το κόστος των διπλωματικών αποστολών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, εντούτοις αυτό κρίθηκε σκόπιμο για ειδικούς πολιτικούς λόγους. Όμως, η ίδια η απόφαση, η θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών έχουν ως στόχο τον περιορισμό του κόστους και δόθηκε εντολή στον Υπουργό Εμπορίου να εξετάσει τη δυνατότητα συγχώνευσης και συμπλεγματοποίησης των Υπηρεσιών του ΚΟΤ στο εξωτερικό έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος. Επίσης, δόθηκε η εντολή στον Υπουργό Άμυνας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικοί ακόλουθοι που αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο αναγκαίο να βρίσκονται στις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό και συνεπώς να περιοριστεί ο αριθμός τους, με στόχο τη σμίκρυνση του κόστους του Δημόσιου. Το ίδιο και για θέματα που αφορούν αστυνομικούς και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Είναι βασική πολιτική θέση αυτής της Κυβέρνησης να περιοριστεί το κόστος όπου είναι δυνατόν, σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές αποστολές. Βέβαια αυτό χωρίς ποτέ να αποβαίνει σε βάρος της εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος σε κάθε ευρωπαϊκή ή άλλη πρωτεύουσα.
Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση του Καναδά ώστε να επέλθουν αλλαγές στο κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας τεχνικής διευθέτησης μεταξύ Κύπρου και Καναδά και έτσι να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μια συμφωνία που θα εξυπηρετήσει τη δυνατότητα της Κύπρου να διαδραματίσει τον κρίσιμο γεωστρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα ως το νοτιότερο άκρο της ΕΕ.
Εγκρίθηκε, επίσης, ένα τμήμα του τροποποιητικού Νόμου που έχει σχέση με τη δημιουργία Υφυπουργείων. Δεν είναι απολύτως ολοκληρωμένη αυτή η νομοθεσία, διότι πρέπει να γίνει αυτή η τροποποίηση και μετά να έρθουν άλλες τροποποιήσεις οι οποίες θα εκχωρήσουν αρμοδιότητες συγκεκριμένων Υπουργείων σε συγκεκριμένα Υφυπουργεία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η σύσταση των Υφυπουργείων θα είναι μια τομή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, θα εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα της Κυβέρνησης, την εκπροσώπηση στην ΕΕ και την ίδια στιγμή έχει γίνει πλήρης οικονομική και τεχνική ανάλυση ώστε να μην αυξηθεί καθόλου το κόστος στον δημόσιο τομέα. Η απόφαση περιλαμβάνει και τη ρητή εντολή ότι δεν θα δημιουργηθούν πέραν των έξι Υφυπουργείων. Τα έξι είναι ο μέγιστος αριθμός.
Είχαμε πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφιση νομοθεσίας για έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτειακών αξιωματούχων για ευνόητους σκοπούς διαφάνειας στη δημόσια ζωή και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εγκρίθηκε πρόταση για τροποποιητικό Νόμο που έχει σχέση με τη δυνατότητα του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει πρόσωπα που μπορούν να ενεργούν ως ποινικοί ανακριτές και τροποποιητικό Νόμο έτσι ώστε σε περίπτωση που η Επιτροπή ομόφωνα καταλογίζει ευθύνες σε οποιονδήποτε πολιτειακό ή πολιτικό αξιωματούχο οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα με στόχο την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Αυτό επιτρέπει εκ του Νόμου στον Γενικό Εισαγγελέα να ασκήσει τις αρμοδιότητες του κατά τρόπο που και πάλι θα έχουμε τη δυνατότητα πλήρους και απόλυτης εξυγίανσης της δημόσιας ζωής».
Ερωτηθείς σε ποια Υπουργεία θα δημιουργηθούν Υφυπουργεία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Η νομοθεσία σήμερα είναι στο υπόβαθρο, στο στάδιο του βασικού κορμού, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επιλεγούν τα Υπουργεία και να γίνει η παραχώρηση αρμοδιοτήτων».
Σε ερώτηση ποια θα είναι η εξοικονόμηση από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τις διπλωματικές αποστολές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σχετική μελέτη ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτή ήταν και η εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή να ετοιμαστεί μελέτη από το Υπουργείο Εξωτερικών και μετά τα εμπλεκόμενα Υπουργεία κυρίως το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να τελειώσουν μια ανάλογη μελέτη για να φανεί η δυνατότητα του κράτους να περιορίσει τα σχετικά κόστα».
Σε ερώτηση ποια Γραφεία περιλαμβάνονται στη συμπλεγματοποίηση των Υπηρεσιών ΚΟΤ ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δόθηκε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο και ο αρμόδιος Υπουργός θα έρθει με συγκεκριμένη πρόταση».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε στο Υπουργικό το θέμα του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης για το σύμφωνο συμβίωσης, είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν και είναι ότι θα προωθηθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο».
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ετοιμάζονται διάφορες επισκέψεις και επαφές με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τελική κατάληξη στη δανειακή σύμβαση. Μπορεί αυτό να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «πιστεύουμε ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα εκδώσει διευκρινιστική δήλωση».