11/2/13

Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή υπογραφής συμβολαίων με τις εταιρείες Delek και Avner για παραχώρηση 30% των δικαιωμάτων της Noble στο ερευνητικό τεμάχιο αρ. 12 της ΑΟΖ της Κύπρου 11/02/2013

Καλωσορίζω στην Κύπρο τους εκπροσώπους των Εταιρειών Delek και Avner, που έρχονται από το Ισραήλ, και της Noble, που έρχονται από το Χιούστον, καθώς και τους συνεργάτες τους με τους οποίους μόλις έχουμε συνυπογράψει τη μεταβίβαση 30% των δικαιωμάτων της Noble στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εταιρείες Delek και Avner. Να υπενθυμίσω πως αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος που μας υπέβαλε η Noble, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Φεβρουαρίου.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης στις εταιρείες ΕΝΙ/KOGAS και TOTAL σε πέντε ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, σήμερα προχωρούμε και διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με τις εταιρείες Delek και Avner. Συνεργασίες που μεταφράζονται σε συμμαχίες με φίλες χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Νότιος Κορέα, οι οποίες κατοχυρώνουν και θωρακίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη σημερινή υπογραφή σφραγίζουμε τη νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ. Μια στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές.

Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία Noble, Delek και Avner διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και στο Λεβιάθαν, που εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ. Με την συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών στο κυπριακό τεμάχιο 12 προσβλέπουμε στις σημαντικότατες συνέργειες, αλλά και στις οικονομίες κλίμακας που μπορούμε να επιτύχουμε για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί τόσο στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό στο Λεβιάθαν.

Και, φυσικά, η αναφορά μου για συνέργειες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Η Κύπρος έχει ήδη λάβει την απόφαση και προχωρεί με ταχύτητα για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό δεν θα αποφέρει οφέλη μόνο στην Κύπρο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αλλά και στο Ισραήλ, όπως και ευρύτερα. Η Κύπρος προσβλέπει και επιδιώκει τα οφέλη να είναι αμοιβαία και πολλαπλά, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για το σύνολο της περιοχής της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου μας προσφέρεται η δυνατότητα και η προοπτική να μετατρέψουμε τη γεωγραφική μας θέση από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφώσουμε συνθήκες ευημερίας, ειρήνης και προόδου προς όφελος των λαών μας. Αυτήν την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα και η Κύπρος είναι αποφασισμένη να εργαστεί έντιμα και στο πνεύμα των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τους γείτονες της για να κάνουμε πράξη αυτή την ελπίδα και προοπτική που έχει δημιουργηθεί για τους λαούς μας.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που επέδειξαν, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ευχαριστώ επίσης την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα για την εξαίρετη προσπάθεια που κατέβαλε όλη αυτή την περίοδο.

Τώρα αναμένουμε από τη Noble, τους επόμενους μήνες, να προχωρήσει στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να κηρύξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων, σύμφωνα και με τις συμβατικές της υποχρεώσεις όπως αυτές πηγάζουν από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού που έχουμε υπογράψει.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια γι’ αυτή τη νέα συνεργασία και καλή δουλειά.