10/2/13

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 10/2/2013




Οι Προεδρικές εκλογές είναι το κύριο θέμα σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες του Κυριακάτικου Τύπου, φιλοξενώντας συνεντεύξεις, θέσεις των υποψηφίων αλλά και δημοσκοπήσεις. Άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα είναι η οικονομία και το ποσό στο οποίο ανέρχεται το χρέος, κατά πόσο αυτό είναι βιώσιμο ή όχι, συνεντεύξεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων κομματικών ή μη αξιωματούχων, καθώς επίσης η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων υπό το φως της αξιολόγησης της Pimco, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας» αναφέρεται στα θέματα – κλειδιά για τον νέο Πρόεδρο και γράφει πως οι εκλογές κρίνουν το μέλλον της χώρας. Αλλού, γράφει για κυπριακό χρέος χωρίς βιωσιμότητα και χωρίς ΔΝΤ και πως στις Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνο γι’ αυτό μόνο τον Δημήτρη Χριστόφια και δεν το κρύβουν πλέον. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο περιστατικό τοποθέτησης τεσσάρων σημαιών (ελληνικών και κυπριακών) σε μη επανδρωμένο τουρκικό κατοχικό φυλάκιο στο δρόμο Αμμοχώστου – Δεκέλειας.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Κινούνται νομικά κατά παντός υπευθύνου για το ακραίο σενάριο…» γράφει ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της Κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας και της Pimco για τους χειρισμούς που έγιναν για τον διαγνωστικό έλεγχο. Αλλού, παρουσιάζει τις συζύγους των τριών βασικών υποψηφίων στις Προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει τις θέσεις που δεν ακούστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία των τριών βασικών υποψηφίων σε 8 ζητήματα που δεν αφορούν τα κύρια της επικαιρότητας.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο θέμα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τις Προεδρικές εκλογές που έγινε για λογαριασμό της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έρευνα εκτιμητών που θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ήδη μειωμένες σε ανάλογο ύψος και θεωρούν ακραία και εκτός πραγματικότητας τα σενάρια της Pimco για πτώση της τάξης 30-40%, κάτω του οικοδομικού κόστους. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που αποτιμά την περίοδο διακυβέρνησης Χριστόφια και θεωρεί πιο δύσκολο την περίοδο μετά το Μαρί.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Αξιόπιστο Πρόεδρο χρειάζεται η Κύπρος» αναφέρεται σε συνέντευξη του υποψηφίου Σταύρου Μαλά στην εφημερίδα, όπου μιλά για τις δεσμεύσεις και τους στόχους του. Αλλού, γράφει για ενδεχόμενη λύση ίσως και σήμερα στην οικοδομική βιομηχανία και για κραυγή απόγνωσης από τους άνεργους οικοδόμους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής στα θέματα υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Οδεύοντας στην τελική ευθεία» γράφει για το που στέκονται στα διάφορα θέματα οι υποψήφιοι Πρόεδροι, για τη μεγάλη πρόκληση της ψηφοφορίας, θέτει το ερώτημα για νέα αρχή ή περισσότερο «από τα ίδια». Αλλού, γράφει ότι τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το έργο Λίμνη, κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες στις ΗΠΑ έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της χιονοθύελλας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» έχει κύριο θέμα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της. Αλλού γράφει για βιώσιμο χρέος με υπολογισμό Pimco στα 8,7 δις ευρώ και ερωτηματικά για τις διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα για 10,1 δις. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του υποψηφίου Καγκελαρίου του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ που λέει ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να δώσει αποδείξεις ότι θα λάβει μέτρα για το ξέπλυμα χρήματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με τίτλο «Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας» αναφέρεται σε συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα. Αλλού, γράφει ότι ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την ποσότητα καυσίμων προς τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 200.000 ευρώ πήγαν στο βρόντο για την καινούργια πύλη του Αρχηγείου Αστυνομίας που όπως διαπιστώθηκε δεν εξυπηρετεί την είσοδο και έξοδο μεγάλων οχημάτων, όπως λεωφορείων.

** Με βάση τη νομοθεσία από σήμερα απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για τις Προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ως εκ τούτου η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου σήμερα δεν περιλαμβάνει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΘΚΕ)