11/2/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 11/02/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 11/02/2013

1. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του συνεδρία ως επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ θα συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το αίτημα κρατών μελών της Ευρωζώνης για διορισμό ανεξάρτητου οίκου για διερεύνηση του θέματος, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου.

2. Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης θα υπογράψει σήμερα συμφωνία για μεταφορά ποσοστού των δικαιωμάτων της Noble Energy International στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στις εταιρείες Delek Avner.
3. Πραγματοποιείται απόψε η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση και  την οικονομία. Το ντιμπέιτ, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα από όλα τα παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, θα αρχίσει στις 9.15 το βράδυ με τη συμμετοχή των υποψηφίων για την Προεδρία, Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα.
4. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, ενώ έκανε επίσης λόγο για επιτυχίες και συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.
5. Για ανάγκη αλλαγής τακτικής και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
6. Το μήνυμα ότι μόνο με συνεννόηση, ενότητα και σύνεση μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που περνά ο τόπος και να προχωρήσουμε στο μέλλον με αισιοδοξία έστειλε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης σε ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του αγνοουμένου της Κοινότητας Αγίας Άννας Ανδρέα Γεωργίου.
7. Αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, προειδοποιεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο το ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Handelsblatt", ο κ. Άσμουσεν δηλώνει ότι αναμένει να υπάρξει πακέτο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι το τέλος του Μάρτη και σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές» που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη στη Γερμανία.
8. Χωρίς κατάληξη έληξε χθες το απόγευμα η συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), αναφορικά με το ζήτημα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.
9. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος του κράτους θα προσπαθήσει να κτίσει μια πολυπολιτισμική Κύπρο και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση σε βάρος κανενός. Κυβέρνηση χωρίς προαποκλεισμούς και υπό τη σκέπη κανενός κόμματος, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι σε αυτή θα έχουν θέση όσοι πιστεύουν σε μια ευημερούσα κοινωνία «των ανθρώπων και όχι των αριθμών». Ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν την διεκδικητική πολιτική που, όπως είπε, εκφράζει η δική του υποψηφιότητα, τόσο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όσο και στη λύση του Κυπριακού.
10. Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται απόψε η 21η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄Κατηγορίας.   Η Αγία Νάπα φιλοξενεί τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος με νίκη πλησιάζει την πρωτοπόρο Ανόρθωση στους τρεις βαθμούς, ενώ η τρίτη στη βαθμολογία ΑΕΚ αντιμετωπίζει στη Λάρνακα την ουραγό στη βαθμολογία Αθλητική Ενωση Πάφος.   Οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 19.00.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΑΝ/ΜΜ)