12/2/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια 12/02/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα και συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Παρουσία των δημοσιογράφων οι Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις:

Ο κ. Παπούλιας στη δήλωσή του ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου φίλε, πάντοτε είναι ιδιαίτερη η χαρά όταν συναντιόμαστε. Αλλά αυτή τη φορά η συνάντησή μας είναι φορτισμένη και από μεγάλη συγκίνηση από μέρους μου, γιατί συνεργαστήκαμε τόσο εγκάρδια, τόσο στενά, τόσο φιλικά, τόσο ειλικρινά, και νομίζω ότι ήμασταν μια σταθερή, εγκάρδια και ειλικρινής βάση για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, οπότε όποιες κουβέντες κάναμε, τις κάναμε ακριβώς με αυτό τον πόνο για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που ήταν για μας το πρόβλημα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Δεν έχω παρά να σας ευχαριστήσω. Και βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι και το τέλος της φιλίας μας και της σχέσης μας, αλλά ούτως ή άλλως θα βλεπόμαστε, και ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε απ’ όπου και αν είμαστε, θα το πράττουμε».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αγαπητέ και σεβαστέ μου Πρόεδρε, βεβαίως είναι φορτισμένη η ατμόσφαιρα, διότι εμάς τους δυο ιδιαίτερα μας συνδέει πιο μακρόχρονη φιλία και συνεργασία και συντροφικότητα. Εσύ είσαι η σταθερή αξία, όχι εγώ. Θυμάμαι τόσα χρόνια με πόση θέρμη στήριξες τον κυπριακό λαό και βεβαίως κάθε λόγος σου για μένα ήταν πολύ ακριβός.

Είμαι εδώ για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την ανιδιοτελή στήριξη, την αδελφική και για το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα για τα κοινά μας προβλήματα. Και είναι αμοιβαία η στήριξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμότατα Πρόεδρε, για ό,τι έπραξες για μας και να σου υποσχεθώ ότι εμείς ναι μεν θεσμικά αποχωρούμε, αλλά δεν τα παρατάμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα - όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε - να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα.
Γιατί και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Αυτά δεν τα λέω γιατί είμαι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτά τα είπα και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας διακρίνει και τους δύο η ειλικρίνεια, ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε, με σεβασμό προς τους συνομιλητές μας. Τα είπα και στον Πρόεδρο Barroso και στον Πρόεδρο Rompuy και στον φίλο μου τον κ. Schulz. Oι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής, απαράδεκτο.

Όλοι υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ένωσης. Και διερωτώμαι: Πού είναι η αλληλεγγύη της Ένωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα είπα και προχθές χαιρετίζοντας τα μέλη του Συμβουλίου.

Πρέπει να πω όμως με ικανοποίηση ότι, ανεξαρτήτως τούτου, τους ευχαρίστησα και για τη στήριξη που πρόσφεραν για το κυπριακό πρόβλημα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Εμείς προσπαθήσαμε να διεξάγουμε μια Προεδρία που να τιμά τον τόπο μας, μια μικρή χώρα και αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες. Υπάρχουν καλές και μη καλές Προεδρίες. Όλοι εργάστηκαν πολύ σκληρά και η εκτίμηση όλων είναι όχι απλώς θετική, αλλά θετικότατη. Και θεωρώ ότι αυτό αντανακλά πάνω σε όλους μας, στον Ελληνισμό γενικότερα.

Αγαπητέ Πρόεδρε, σε ευχαριστώ θερμότατα από τα βάθη της ψυχής μου. Γνωρίζεις ότι στην Κύπρο θα συνεχίσεις να έχεις έναν φίλο, έναν συναγωνιστή, έναν αδελφό. Να είσαι καλά».