12/2/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 12/02/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Κατά τη συνάντηση οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Χριστόφιας προέβησαν σε δηλώσεις:

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε: «Κύριε Πρόεδρε με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όλοι περνούμε δύσκολες ώρες με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Όμως αυτό με κανένα τρόπο δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας και την εξωτερική μας πολιτική αλλά και τους στόχους τους οποίους έχουμε χαράξει τόσο όσον αφορά στο εθνικό μας θέμα όσο και στα ζητήματα στα οποία συμφωνούμε και πορευόμαστε από κοινού στην ΕΕ.

Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για τα προγράμματά μας τα οποία πρέπει να στηρίζονται στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας. Καθημερινά όλοι δίνουμε μάχη για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα, αλλά να σωθεί το σύνολο της ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ειδικά στις κοινωνικά αδύναμες τάξεις.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε τα επιχειρήματα να τους πείσουμε, και πιστεύω ότι με τη σειρά τους, με την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν, στο τέλος θα καταλάβουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και μπορούμε πράγματι να μπούμε σε μια άλλη φάση και περίοδο της ευρωζώνης. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα αν υπάρχει πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα, συνεννόηση, συνεργασία, με απομόνωση των ακραίων και λαϊκίστικων φωνών. Αυτή την ώρα έχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερο διάλογο με τους πολίτες ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, και πάντα ένα κλίμα εκλογικό δεν βοηθά σε συναίνεση και σε διάλογο ουσίας. Θεωρώ όμως ότι και στην Κύπρο γίνεται ένας πολιτισμένος προεκλογικός διάλογος, γίνεται μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες και να πάνε στις κάλπες όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται, και σε κάθε περίπτωση όποιο και να είναι το αποτέλεσμα το σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε θεσμικά, όπως επιβάλλουν οι κανόνες.

Πιστεύω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, και με τη δική σας πολύπλευρη προσωπικότητα κρατάτε το πολιτικό κλίμα και το πολιτικό βαρόμετρο σε ένα πλαίσιο συζήτησης και συνεννόησης προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο που έχουμε από κοινού χαράξει. Αλλά και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη δύστροπο γείτονα Τουρκία, η οποία πολλές φορές δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και δημιουργεί προβλήματα, είναι γνωστό ότι η εξομάλυνσή τους περνά πάντα από τη λύση που θα υπάρχει στο Κυπριακό. Αυτή είναι μια πορεία που έχουμε χαράξει, και θέλω να σας διαβιβάσω τη βούληση όλων των Βουλευτών και όλων των κομμάτων ότι είμαστε αμετακίνητοι προς αυτή την κατεύθυνση και ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε με την κυπριακή Βουλή θα παλέψουμε και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Να ξέρετε ότι είστε φίλος της Ελλάδας, του Κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως θεσμικής ιδιότητας, και θα σας περιμένουμε πάντα, με οποιαδήποτε ιδιότητα έχετε αλλά και χωρίς ιδιότητα».

Από της πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, η επίσκεψή μου αυτή καθηκόντως γίνεται, γιατί με την Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερες, αδελφικές σχέσεις. Όταν ανέλαβα την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας η πρώτη μου επίσκεψη ήταν στην Αθήνα. Θέλω και η τελευταία μου επίσκεψη να είναι εδώ, στην Ελλάδα. Για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού. Εγώ δεν είμαι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και μπορώ να μιλώ ελεύθερα σε σχέση με τους υποψηφίους. Ήθελα λοιπόν να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς Προέδρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ομολογώ ότι ήταν αδελφικές οι σχέσεις, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και με τους Πρωθυπουργούς. Με τον κ. Κώστα Καραμανλή, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και σήμερα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Και με τους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα με τον σημερινό Πρόεδρο, αντιλαμβάνεστε ότι μας δένουν πάρα πολλά, παρόλο που όπως είπαμε δεν βάζουμε τις ιδεολογίες πάνω από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Είμαι εδώ επίσης για να μοιραστούμε μαζί τα κοινά προβλήματα. Από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία με την αλαζονεία η οποία την διακρίνει τον τελευταίο καιρό, και αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, κρατώντας μια σκληρή στάση, και από την άλλη είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ και το είπα αποχαιρετώντας την τελευταία σύνοδο κορυφής.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Απ’ ό,τι ξέρετε προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης και αντί για στήριξη έχουμε κατατρεγμό. Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος. Μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει γιατί είναι οδυνηρές οι διατάξεις του. Βεβαίως δεν μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές όσο οι διατάξεις των μνημονίων που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να υπογράψει. Πιθανώς να είναι και γι’ αυτό που αρνούνται να προχωρήσουν. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη γιατί δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Και εξέφρασα και την ετοιμότητά μου να υπογράψω, παρόλο που είμαι εναντίον του μνημονίου, όπως γνωρίζετε. Για λόγους πολιτικούς και για λόγους ιδεολογικούς. Εντούτοις, επειδή μας έφεραν σε αυτή την ανάγκη είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Και δεν θέλουν οι ίδιοι να υπογραφεί τώρα, γιατί θέλουν να επιβάλουν και νέους επαχθείς όρους.

Εύχομαι η νέα Κυβέρνηση - ένεκα προεκλογικής περιόδου λέγονται πολλά και δίνονται πολλές υποσχέσεις - να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί καλύτερους όρους. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να κρατιούνται χέρι - χέρι διότι η μοίρα μας είναι κοινή.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό νιώθω πολύ δικαιωμένος γιατί παρέλαβα μια Κύπρο η οποία ήταν στη γωνιά από όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, με τις κατηγορίες για τη δίκαιη απόρριψη του σχεδίου Ανάν, και αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς βήματα μπροστά από την Τουρκία που αρνείται να συνομιλήσει. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες κατά τη γνώμη μου αν τελικά ακυρωθούν και από εμάς- γιατί από τον κ. Έρογλου έχουν ακυρωθεί - στο τέλος της ημέρας δεν θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση. Αυτό κι αν θα είναι τραγωδία για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Θα μου πείτε ‘υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου’. Εντάξει, πρέπει να υπερασπιστώ και τον εαυτό μου, γιατί δεν μπορώ να είμαι και το μαύρο πρόβατο. Και αυτό γίνεται προσπάθεια στην Κύπρο να επιβληθεί στην κοινή γνώμη.

Αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία μας, ευχαριστώ για την καλοσύνη σας που είπατε ότι θα με δεχθείτε με οποιαδήποτε ιδιότητα. Εγώ θα είμαι ένας απλός, τίμιος κατ’ εμένα, αλλά ενεργός πολίτης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία της Κύπρου, από την όποια έπαλξη, και βεβαίως για τη δικαίωση των απλών ανθρώπων. Αυτοί που πληρώνουν το σκληρό τίμημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι οι εργαζόμενοι, είναι οι αγρότες, και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτούς».

Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Κύριε Πρόεδρε, η προσπάθεια δικαίωσης αυτής της πολιτικής δεν είναι προσωπική, είναι δικαίωση μιας πολιτικής που ακολουθήθηκε πιστά από όλους μας. Σεβόμενοι τον κυπριακό λαό και την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, πιστεύω ότι οφείλουμε αυτή την πορεία να την συνεχίσουμε προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σύσσωμο έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση ‘ή ένταξη και της Κύπρου ή δεν συζητάμε τη διεύρυνση της ΕΕ’. Ήταν μια κορύφωση του αγώνα σε κοινοβουλευτικό και διαπραγματευτικό επίπεδο η οποία τελικά είχε θετικά αποτελέσματα. Επίσης πιστεύω ότι το να ασκήσει η Κύπρος, και μάλιστα με εσάς, την Προεδρία της ΕΕ ήταν μια δικαίωση και ολοκλήρωση αυτού του αγώνα.

Δυστυχώς έχουμε και οι δύο χώρες πολλά ανοικτά ζητήματα και πιστεύω ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν θα μας επηρεάσει αρνητικά ούτε εμάς ούτε τους εταίρους και δανειστές μας. Θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σκληρή προσπάθεια να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να δημιουργούν ζητήματα, αλλά η ωριμότητα των ηγεσιών μας τα επιλύει.

Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι να είστε δυνατός και ενεργός πολίτης. Όπως είπατε έχουμε ανάγκη από ενεργούς πολίτες με εμπειρίες σαν τις δικές σας. Δεν έχει κανείς να σας καταλογίσει τίποτα. Μην σας πτοούν τα όσα περιθωριακά ακούγονται καμιά φορά, για όλους μας λέγονται. Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υποδεχόμαστε έναν Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι, έχοντας κάνει το καθήκον του, και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αναγνωρίζει».