12/2/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 12/02/2013

Η Κυπριακή Κυβέρνηση για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, για να αποδείξει, για ακόμη μια φορά, ότι πληροί όλους τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά τη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup, σε σχέση με την αξίωση αριθμού χωρών για τον ορισμό ιδιωτικού οργανισμού ο οποίος θα διενεργήσει αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε να αποδείξει, για ακόμη μια φορά, ότι πληροί με το παραπάνω όλους τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε γραπτή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία κυκλοφόρησε στο Eurogroup, σημειώσαμε ότι η αξίωση για μια τέτοια ανάθεση σε ιδιωτικό οργανισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο διορισμός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού πιθανόν να παραβιάζει το Κυπριακό Σύνταγμα και διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η γνωμάτευση επίσης κυκλοφόρησε στη συνεδρία του Eurogroup.
Το τρίτο σημείο της τοποθέτησης της δικής μας πλευράς ήταν η υπογράμμιση του γεγονότος ότι οι εκθέσεις του Moneyval (Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) που έγιναν για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της απαραίτητης νομοθεσίας, αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας στην Κύπρο. Η τελευταία έκθεση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Λόγω της επιμονής κάποιων χωρών και της διαφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

Ελπίζουμε ότι οι επιθέσεις κατά της Κύπρου, γύρω από ένα θέμα για το οποίο έχουν δοθεί πολλές φορές ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις, επιτέλους θα σταματήσουν».