12/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου στην τελετή παρουσίασης του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου 12/02/2013

Αρχικά να μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω για την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή παρουσίασης του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να ενεργούμε με βάση την εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των αρχών της ισότητας με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση όλων σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών. Και αυτός ο στόχος δεν μπορεί να υλοποιείται παρά με την προώθηση πολιτικών για όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας στις οποίες ανήκει και η σεβάσμια τρίτη ηλικία. Έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε ένα αναγνωρίσιμο όφελος, μια χειροπιαστή αξία που να έχουν ένα καθημερινό πρακτικό και απτό αποτέλεσμα για τον καθένα ξεχωριστά, ώστε να βιώνει στην πράξη τη διασφάλιση του δικαιώματός του στη ζωή, στην υγεία, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και μάλιστα με όρους που εκφράζουν την ισορροπία ανάμεσα στις δικές του ανάγκες και τις δικές του ιδιαίτερες δεξιότητες.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, κάθε προσπάθεια που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων μας δεν μπορεί παρά να αξιολογείται δεόντως. Η αντικειμενική και σοβαρή ενασχόληση της ερευνητικής κοινότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των πορισμάτων μιας έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Η ίδρυση του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου αποτελεί μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προάγει τη γνώση, να συμβάλει με ουσιώδεις τρόπους στην αυτογνωσία της κοινωνίας μας για τον τρόπο και την ευαισθησία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και να συνδράμει στη δημιουργία συνείδησης για την ενεργό γήρανση στη χώρα μας, έχοντας πάντα κατά νουν ότι το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, προωθώντας την αυτονομία τους και ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν στα κοινά και να κρατούν τα ηνία της ζωής τους παίρνοντας τις δικές τους αποφάσεις, και να τους παρέχει ευκαιρίες για εθελοντική εργασία και δημιουργικότητα.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει τελευταία πολυποίκιλα προβλήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη σε κάθε καινοτομία. Ωστόσο, στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η θέληση που ανέκαθεν επιδεικνύει ο λαός μας για να ξεπεράσει με επιτυχία τα όποια προβλήματα, προκλήσεις και αδυναμίες και να κριθεί για τα έργα και τις πράξεις του. Είμαι βέβαιη, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου, ως μέλη αυτής της κοινωνίας, θα ανταποκριθούν ανάλογα στις προσδοκίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας για την αναζήτηση κάθε επιστητού που τους αφορά, ως θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.