11/2/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας 11/02/2013

Καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων στον τομέα της υγείας. Δεσμεύσεων που ως Πρόεδρος είχα εξαγγείλει στην αρχή της θητείας μου.
Με τη σημερινή κατάθεση συμπληρώνεται ένας μεγάλος κατάλογος σημαντικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στον τομέα της Υγείας. Το έργο της παρούσας Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας είναι πραγματικά σημαντικό εάν υπολογιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες το έργο αυτό έχει υλοποιηθεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Υγείας στη Λινόπετρα, η λειτουργία του Αγροτικού Κέντρου Υγείας στην Κοφίνου και η λειτουργία του Αστικού Κέντρου Υγείας στον Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙ. Επίσης, η λειτουργία του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας για Έφηβους με Ψυχιατρικά και Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, στη Λευκωσία.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην πρόσφατη αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τον προγραμματισμό λειτουργίας δύο νέων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Αναφέρω επιγραμματικά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσής μας που αφορά στη ριζική ανακατασκευή του Αγροτικού Κέντρου Υγείας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2012 και υπολογίζεται να τελειώσει το καλοκαίρι του 2013. Έργα καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα για τους πάσχοντες συνανθρώπούς μας.
Τα πλείστα των έργων αυτών έχουν υλοποιηθεί κάτω από πολύ δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για τον τόπο μας και την Ευρώπη, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται από την Κυβέρνησή μας στον Τομέα της Υγείας. Ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών δομών που επιβάλλουν οι συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, καθώς επίσης και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχομένων Υπηρεσιών Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης προς το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, έχει αποτελέσει τον σταθερό στόχο της Κυβέρνησης. Έχει αποτελέσει τον κύριο γνώμονά της στον μακροχρόνιο σχεδιασμό στον Τομέα της Υγείας.
Η απόλαυση του υψηλότερου επιπέδου Υγείας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτή περιγράφεται στη Διακήρυξη της ίδρυσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 1948. Χρέος της πολιτείας είναι να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και τα μέσα ούτως ώστε οι παροχείς Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης να είναι σε θέση να μεγιστοποιούν τις προσπάθειες και την προσφορά τους, προς όφελος των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που συμπληρώνουμε, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εισαγωγή ενός σύγχρονου, καθολικού και οικονομικά βιώσιμου Συστήματος Υγείας, υπήρξαν έντονες. Ο λεπτομερής σχεδιασμός του έγινε με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων σε θέματα Υγείας έτσι ώστε οι σημερινές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών υγείας του κράτους εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Εμείς επιδιώκουμε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να είναι καθολικό και να εδράζεται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτό να διαλύει τις υφιστάμενες δομές στον τομέα της υγείας.
Οι Ομάδες Εργασίας οι οποίες έχουν συσταθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να επιτελούν σημαντικό έργο, το οποίο αποτυπώνεται στα έγγραφα πολιτικής. Σε αυτά περιγράφονται τόσο το περιεχόμενο του κάθε επαγγέλματος όσο και ο τρόπος συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας στο πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος. Τα έγγραφα αυτά αποτελούν τη βάση διαβουλεύσεων με τους προμηθευτές υπηρεσιών φροντίδας υγείας, με σκοπό να οριστικοποιηθούν.
Για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου καταρτίστηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και αναμένεται η ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ετοιμάζονται οι κανονισμοί, οι εσωτερικοί κανονισμοί και οι αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν δυνάμει του Νόμου, ενώ παράλληλα κατακυρώθηκε η προσφορά για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη χάραξη στρατηγικής και ετοιμασία σχεδίου επικοινωνίας για ενημέρωση του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.
Τον Ιούνιο του 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την ανάγκη για εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας, κατέληξε σε απόφαση για την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Η απόφαση αυτή προβλέπει κυρίως τη συγχρηματοδότηση του ΓεΣΥ μέσω ενός συνδυασμού συνεισφορών από όλες τις ομάδες των εισφορέων και ενός συστήματος συνπληρωμών από μέρους των ασθενών, με τρόπο που δεν θα επιβάλλει οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Στο σημείο αυτό επιθυμώ να εξάρω τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην επιτυχή διοργάνωση και διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων που αφορούσαν στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
Η παραλιακή πόλη του Ζήνωνα, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Κύπρου και έχει γνωρίσει στο παρελθόν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από την ανεξαρτησία της Κύπρου και μετά. Από τις 8 Φεβρουαρίου 1975 φιλοξενεί τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας που στεγάστηκε αρχικά σε πολύ περιορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δέχεται πέραν των δύο εκατομμυρίων αφίξεων ετησίως.
Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό της πολιτείας. Μέσα από άρτιες μεταρρυθμίσεις, σε συνεργασία πάντα με το οικείο Υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε αυτοί είναι τοπικοί παράγοντες, είτε οργανωμένα σύνολα προωθούνται έργα υποδομής, προς όφελος των πολιτών της πόλης της Λάρνακας και γενικότερα του τόπου μας. Η προώθηση του νέου τερματικού πετρελαιοειδών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται επίσης να αποφορτώσει σημαντικά την πόλη της Λάρνακας.
Πολύ πρόσφατα έχει λειτουργήσει το ανεξάρτητο Καρδιολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Η λειτουργία του Τμήματος αυτού αποτελεί τον καρπό πολλών και συντονισμένων προσπαθειών που έχουν γίνει διαχρονικά τόσο από τους επαγγελματίες υγείας στον χώρο της Καρδιολογίας όσο και από τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και του Υπουργείου Υγείας γενικότερα, καθώς επίσης και από οργανωμένα σύνολα. Το γεγονός αυτό θα αναβαθμίσει αισθητά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Καρδιοπαθείς της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας.
Η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας θα φιλοξενήσει τα Εξωτερικά Ιατρεία των ασθενών, το Φυσιοθεραπευτήριο, τη Βιβλιοθήκη. Θα φιλοξενήσει επίσης την Αίθουσα Διαλέξεων, τον Σταθμό Νοσηλευτών, τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης της Μεσογειακής Αναιμίας, της Αιμοληψίας Εξωτερικών Ασθενών, την Τράπεζα Αίματος, τα Βιοκλινικά Εργαστήρια, υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους. Θα έχει δύο συνδέσεις με το υφιστάμενο κτήριο και ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην αισθητική και αρχιτεκτονική του έργου ούτως ώστε αυτή να είναι φιλική προς το περιβάλλον και να αναδεικνύεται σωστά η συνύπαρξη με το παλαιό κτήριο.
Οι εσωτερικές και εξωτερικές διαμορφώσεις των χώρων έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι ασφαλείς προς τους ασθενείς και το προσωπικό, καθώς επίσης να εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ο όλος σχεδιασμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στο νέο νοσοκομείο θα συμβάλουν ώστε και το νοσοκομείο Λάρνακας να γίνει ένα Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ήδη στο Υπουργείο Υγείας άρχισε η συζήτηση με συγκεκριμένη Ιατρική Σχολή για τη στέγαση της στο Νοσοκομείο Λάρνακας.
Το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί εντός 36 μηνών και με την υλοποίησή του, αναμφίβολα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και αργότερα με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.
Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στην προώθηση αυτού του έργου. Πιστεύω ότι με την αγαστή συνεργασία όλων το έργο θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.
Σήμερα, καταθέτοντας το θεμέλιο λίθο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, καταθέτουμε ένα ακόμα λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της Υγείας προς όφελος του κυπριακού λαού και των μελλοντικών γενεών αυτού του τόπου. Εύχομαι κάθε επιτυχία.