8/2/13

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τους φορείς της Λάρνακας για το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών 08/02/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τους Δημάρχους Λάρνακας και Λειβαδιών, τον Κοινοτάρχη Ορόκλινης, Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας και εκπροσώπους του ΕΒΕ Λάρνακας, με σκοπό την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον στρατηγικό επενδυτή για το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών και τη μετακίνηση των υφιστάμενων πετρελαιοδεξαμενών στη Λάρνακα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι αυτή αποτελούσε δέσμευση που ανέλαβε κατά την προηγούμενή τους συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τους φορείς της Λάρνακας ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις με την VOPAK και τους μετέφερε τις ανησυχίες που προκύπτουν λόγω διαφόρων παρεμβάσεων.
Όπως τόνισε, κακώς επαναλαμβάνονται τώρα δημοσιεύματα και γίνονται παρεμβάσεις, που θέτουν εντελώς λανθασμένα ζητήματα και πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου την ώρα που βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας. Παράλληλα, σημείωσε την επιθυμία των φορέων της Λάρνακας να στηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται για να προχωρήσει ένα έργο με τόσα οφέλη για την επαρχία τους και την Κύπρο γενικότερα.
Ο κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα περί προσπαθειών του Υπουργού Εμπορίου να ολοκληρώσει άρον-άρον τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας για το κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών, έθεσε το ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί να μην προχωρήσει το κρατικό τερματικό;». Ένα Τερματικό που, όπως εξήγησε, θα εξυπηρετήσει: πρώτον, τους κατοίκους της Λάρνακας, αφού μετά από μια καθυστέρηση δέκα χρόνων θα μετακινηθούν επιτέλους οι αποθήκες πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα. Δεύτερον, θα εξυπηρετήσει το Κράτος, αφού θα αποθηκεύονται εκεί τα εφεδρικά αποθέματα 90 ημερών για τα οποία σήμερα πληρώνουμε 17 εκατομμύρια ευρώ για αποθήκευσή τους σε Ελλάδα και Ολλανδία. Και τρίτον, εξυπηρετεί ευρύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου, αφού χωρίς το Κράτος να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, θα γίνει μια μεγάλη επένδυση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα συμβάλει στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου στα πετρελαιοειδή.
Κλείνοντας την αρχική του δήλωση, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις με την VOPAK θα συνεχιστούν με στόχο εντός Φεβρουαρίου να υπάρχει μια συμφωνία στους βασικούς άξονες – στο πώς θα συγκροτηθεί η κοινοπραξία και στο πώς θα υλοποιηθεί το έργο. Από εκεί και πέρα χρειάζονται μερικοί μήνες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Θεωρώ ότι η όποια νέα Κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές οφείλει, για την εξυπηρέτηση της Κύπρου και του λαού της και για να λύσει τα προβλήματα που παρατείνονται εδώ και μια δεκαετία και αφορούν τη Λάρνακα, να συνεχίσει την προσπάθεια για υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».
Ερωτηθείς από πού προέρχονται οι παρεμβάσεις και κατά πόσον καθυστερούν την υλοποίηση του έργου, ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε ότι πρώτιστα αυτές πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου. Αναφέρθηκε δε στα διάφορα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, καθώς και στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, επιστολή Βουλευτή της Αντιπολίτευσης προς τη Γενική Λογίστρια, ο οποίος επικαλούμενος το Μνημόνιο, που ακόμη δεν έχουμε υπογράψει με την τρόικα, της υποβάλλει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία για την υλοποίηση αυτού του έργου. Όπως εξήγησε ο κ. Υπουργός, προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων έχουμε ήδη αποστείλει στη Γενική Λογίστρια τόσο σχετική απάντηση όσο και τα πρακτικά της συνεδρίας της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής που προηγήθηκε της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και η οποία ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε.
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε, τέλος, ότι υπάρχει παράλληλα και το θέμα που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία και αφορά προσφυγή της εταιρείας VTTV η οποία ανεγείρει ιδιωτικό τερματικό στη Λάρνακα.
Κληθείς να αναφέρει αν αυτές οι παρεμβάσεις έχουν επηρεάσει καθοιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις με την VOPAK, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι σημερινές, αφού είχαν γίνει και κατά την περίοδο του περασμένου Μαΐου-Ιουνίου. Τότε, εξήγησε, και ενώ βρισκόμασταν στη διαδικασία αναμονής των προσφορών από τις πέντε εταιρείες που είχαν επιλεγεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, στη βάση εγγράφων που ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Λογίστρια, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι ενδεχομένως να πάσχει νομικά η διαδικασία. Όπως τόνισε: «Η Γενική Λογίστρια, που είναι η Αρχή Ανάθεσης Δημόσιων Συμβάσεων, απάντησε τότε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη διαδικασία. Όμως θεωρώ ότι επηρεάστηκαν ενδεχομένως κάποιες εταιρείες, αφού τρεις από τις πέντε απέσυραν το ενδιαφέρον τους, γι’ αυτό και στο τέλος της ημέρας καταλήξαμε με μόνο δύο προτάσεις».
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε, επίσης, ότι για το συγκεκριμένο θέμα και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου πραγματοποίησε αριθμό συνεδριών την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ασκώντας μάλιστα και πιέσεις για να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «Θεωρώ ότι ασκούσε σωστά τον ρόλο της για έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας για ένα τόσο σημαντικό έργο», πρόσθεσε.
Τα δημοσιεύματα, τόνισε, που βλέπουμε σήμερα να επαναλαμβάνονται, ενώ δεν έχουν καμία βάση, ενδεχομένως να θέτουν προβλήματα στην όλη διαδικασία. Η ίδια η εταιρεία, επισήμανε, έθεσε το θέμα των παρεμβάσεων, με τον εκπρόσωπο της κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις να έχει προβεί σε απολογία για αυτά που συμβαίνουν. Εξέφρασε δε την άποψη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ενδεχομένως να επηρεάζουν και την ίδια την Ομάδα που κάνει τη διαπραγμάτευση, την οποία συντονίζει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου και στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ, ο Πρόεδρος της ΚΕΤΑΠ, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του νέου Προέδρου του Eurogroup για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τα έσοδα του φυσικού αερίου με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους προς την τρόικα, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως εξήγησε, αυτό στηρίζεται στο νορβηγικό μοντέλο και προνοεί ότι ένα μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα προορίζεται για τη δημιουργία των υποδομών, ένα άλλο θα διατίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό και στο χρέος, και ένα τρίτο μέρος θα επενδύεται για τις επόμενες γενιές. Σημείωσε δε ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, τα ποσοστά αυτά θα καθορίζονται μέσα από διαβούλευση διαφόρων θεσμικών φορέων. Επιπρόσθετα, είπε, στο εν λόγω νομοσχέδιο προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας και διασφαλίζονται οι κανόνες διαφάνειας.
Όπως επισήμανε, εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που υπήρξε προϊόν διαβούλευσης με τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, είχε εγκριθεί από τη Βουλή έγκαιρα, δεν θα ετίθετο σήμερα θέμα συζήτησης αφού θα υποδεικνύαμε στον νέο Πρόεδρο του Eurogroup ότι η Κύπρος έχει ήδη νομοθεσία που προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου και διάθεσης των εσόδων του. Διευκρίνισε δε ότι η πρόβλεψη για διάθεση των εσόδων στους τρεις προαναφερόμενους σκοπούς υπάρχει και στο μνημόνιο, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να προβαίνουμε σε ενημέρωση της τρόικας και όχι να συναποφασίζουμε μαζί τους για τη διαχείριση του φυσικού μας αερίου. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, είπε, η δέσμευση αυτή τηρήθηκε με την έγκαιρη αποστολή του στην τρόικα.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι με τις πρόσφατες υπογραφές για αδειοδοτήσεις τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και με τις διαδικασίες με τη Noble Energy, θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν και οι δανειστές μας στην Ευρώπη ότι η κυπριακή οικονομία έχει προοπτικές και δεν μπορούν να τίθενται ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η καλύτερη απάντηση, τόνισε, «στις όποιες μεθοδεύσεις για έλεγχο του φυσικού αερίου είναι αυτό που κάνουμε: να προχωρούμε έγκαιρα στις υπογραφές των συμβολαίων και να προχωρήσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά στη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο. Δεδομένα που θα δώσουν και τη δυνατότητα στο Κράτος μας να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του πλούτου. Και πρέπει να πω ότι ο φυσικός μας πλούτος δεν έχει μόνο οικονομική σημασία και δύναμη. Έχει και πολιτική σημασία και πολλές φορές έτσι πρέπει να μεταφράζουμε τις διάφορες παρεμβάσεις. Δεν θέλουν μια μικρή Κύπρος, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της, να διαδραματίζει έναν μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο και στην περιοχή και στην Ευρώπη».