4/2/13

Βιογραφικό σημείωμα του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Σπύρου Γ. Σταυρινάκη 04/02/2013

Γεννήθηκε το 1950 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (Κεντρικό) το 1968.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Σώμα των Διαβιβάσεων. Ακολούθως σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Manchester και έπειτα απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Προσελήφθη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το 1978 ως Λειτουργός Β’ και έτυχε πέντε προαγωγών φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας τον Ιούλιο του 2006 ως Ανώτερος Διευθυντής. Τα καθήκοντά του στην ΚΤΚ περιλαμβάνουν υπηρεσία 28 ετών στο Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών, από το 1978 έως το 2006. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε με την αδειοδότηση, επιθεώρηση, παρακολούθηση και ρύθμιση των τραπεζικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής ρυθμιστικών πλαισίων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της τρομοκρατίας καθώς και της εφαρμογής διεθνών κυρώσεων εναντίον ορισμένων χωρών. Ασχολήθηκε, επίσης, με την έκδοση της πρώτης Οδηγίας για την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης στα τραπεζικά ιδρύματα και τη δημιουργία της πρώτης Υπηρεσίας για τη Διασφάλιση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μετεξελίχθηκε σε Τμήμα. Παράλληλα με τα καθήκοντά του στο Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα και Εσωτερικός Ελεγκτής της ΚΤΚ. Πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συμμετείχε ενεργά σε διεθνή συνέδρια και αποστολές για την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Το 2006, ως Ανώτερος Διευθυντής, ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Στατιστικής και του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, το τελευταίο μέχρι τις αρχές του 2008 όταν του δόθηκε η εποπτεία του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τον Νοέμβριο του 2010 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Ασφάλειας και Τεχνικών Υπηρεσιών.

Τον Μάιο του 2012 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Εποπτείας και Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, της Υπηρεσίας Αδειοδότησης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Μεταξύ του 1979 και 1992 εκπροσώπησε την ΚΤΚ στην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Λτδ. Το 2007 διορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 2010 και στο οποίο επαναδιορίστηκε τον Νοέμβριο του 2011.

Το 2007 διορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο ενήλικα παιδιά.