4/2/13

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον διορισμό του Υποδιοικητή κ. Σπύρου Σταυρινάκη 04/02/2013

ο αξίωμα του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) αναλαμβάνει από σήμερα ο Ανώτερος Διευθυντής της ΚΤΚ κ. Σπύρος Γ. Σταυρινάκης.

Η ΚΤΚ, στη βάση των προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης, αναλαμβάνει επιπρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβανομένου του Συνεργατικού Πιστωτικού τομέα.

Τα πιο πάνω αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για την ΚΤΚ και απαιτούν την άμεση συμμετοχή του Διοικητή της ΚΤΚ σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Συνεπώς, υπό τις απαιτητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο Διοικητής της ΚΤΚ και γενικά η ΚΤΚ χρειάζεται ενίσχυση με την επαναφορά του θεσμού του Υποδιοικητή.

Σε δήλωσή του ο Διοικητής της ΚΤΚ κ. Πανίκος Δημητριάδης είπε: «Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Σπύρου Σταυρινάκη στο αξίωμα του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ο κ. Σταυρινάκης είναι ένας εξαίρετος τεχνοκράτης με πολυετή πείρα στους σημαντικούς τομείς της εποπτείας και ρύθμισης τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως και σε θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή για το αξίωμα αυτό.

Ο διορισμός αυτός ενισχύει σημαντικά την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Κύπρου γενικότερα.

Σημειώνω ότι η ΚΤΚ είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα-μέλος του ευρωσυστήματος που μέχρι σήμερα δεν είχε Υποδιοικητή».