4/2/13

Ομιλία της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου 04/02/2013

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να ευαισθητοποιήσουμε όλοι μαζί το κοινό για τον καρκίνο.

Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου» με στόχο ακριβώς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο καρκίνος στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, σχεδόν πανδημίας. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει με καρκίνο. Αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου πανευρωπαϊκά και έχει αυξάνουσα τάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην επικράτεια μερικών χωρών έχει ήδη καταστεί η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Κύπρο τα νέα περιστατικά κυμαίνονται στα 3.000 περίπου το χρόνο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σειρά αποφάσεων κάλεσε τα κράτη μέλη τον Ιούνιο του 2008 να αναπτύξουν στρατηγικές με στόχο τη μείωση του καρκίνου. Το Υπουργείο Υγείας ήταν ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν ταχύτατα, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ανέπτυξε ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο βασισμένο στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα.

Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε για πρώτη φορά μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος. Τον προηγούμενο χρόνο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας δρ Αδάμος Αδάμου παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου.

Η Εθνική Επιτροπή εργάστηκε πολύ συστηματικά και σκληρά και το αποτέλεσμα θα συμβάλει καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια. Με βάση, λοιπόν, τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν γίνει πολλά:

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας ,στα πλαίσια της σχολιατρικής, με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που έχει ως θέμα τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων, και το οποίο αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό.

Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού συνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας. Η γυναίκα της Κύπρου σήμερα βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες.

Η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού. Διαθέτει ως επιπλέον πλεονέκτημα τη λιγότερη έκθεση της γυναίκας στην ακτινοβολία. Επιπλέον κάθε Νοσηλευτήριο εμπλουτίστηκε με την νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό. Η τεχνική αυτή θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις βιοψίες, πρακτική που συνεπάγεται ψυχολογικό και σωματικό φόρτο για τη γυναίκα και, παράλληλα, οικονομική επιβάρυνση.

Για τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν εκπονηθεί σχεδιασμοί βασισμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η οικονομική κρίση ανέκοψε την εφαρμογή τους. Επειδή, όμως, δεν εφησυχάζουμε και ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, εφαρμόσαμε πριν λίγες μέρες πρόγραμμα μείωσης των λιστών αναμονής για το τεστ Παπανικολάου στο Μακάρειο, του οποίου τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Όσον αφορά δε τον καρκίνο του εντέρου, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω σήμερα ότι τις επόμενες μέρες αρχίζει η εφαρμογή πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος από την επαρχία Λάρνακας το οποίο σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη την Κύπρο. Το πρόγραμμα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και προσφέρει δωρεάν εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση μη ορατού αίματος σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50- 69 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος προσφέρεται στον πολίτη δωρεάν κολονοσκόπηση, λήψη βιοψίας και αφαίρεση πολυπόδων σε περίπτωση που υπάρχουν ανάλογα ευρήματα.

Στον τομέα της θεραπείας, το Υπουργείο Υγείας παρέχει όλες τις σύγχρονες φαρμακοθεραπείες και τεχνικές ώστε οι ασθενείς μας να μην υστερούν σε τίποτε από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, το Σχέδιο Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Κέντρου Μαστού, και σε κατοπινό στάδιο Κέντρου Γαστρεντερικού Συστήματος, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των δύο πολύ συχνών καρκίνων.

Με τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανισμών επενδύουμε συνεχώς και στην ανακουφιστική φροντίδα.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά κάποιους επιπρόσθετους σημαντικούς σταθμούς που επιτεύχθηκαν στην πορεία μας κατά του καρκίνου:

Ένας σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση και η δρομολόγηση της δημιουργίας δύο ακόμα ακτινοθεραπευτικών Μονάδων στην Κύπρο: Η πρώτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα αποτελέσει τον ακαδημαϊκό πυρήνα της Ιατρικής Σχολής το 2013. Η δεύτερη είναι η ακτινοθεραπευτική Μονάδα του Νοσοκομείου Λεμεσού που θα καλύπτει όλη την ευρύτερη περιοχή Λεμεσού και Πάφου. Ευελπιστούμε ότι παρά τις δυσκολίες οι στόχοι αυτοί θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Ακόμη ένα επίτευγμα αυτής της Κυβέρνησης είναι η εκπαίδευση των Λειτουργών-πυρήνων που θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για την οργάνωση των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας. Σε εργαστήριο που διοργανώθηκε από τον καθηγητή Frank Ferris του Πανεπιστημίου του San Diego οι Λειτουργοί μας εκπαιδεύτηκαν πώς να παρέχουν ποιοτική ολιστική φροντίδα στους καρκινοπαθείς.

Εκτός από την εκπαίδευση των Λειτουργών μας, την οποία προανέφερα, έχουμε πρόσφατα εκπαιδεύσει αναισθησιολόγο ο οποίος ήδη λειτουργεί κλινική πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τέλος, η ενδυνάμωση του Αρχείου Καρκίνου και η ένταξή του στην Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας καθώς και η ετοιμασία νομοσχεδίου για την υποχρεωτική δήλωση των περιστατικών από πολλαπλές πηγές μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Όλα αυτά τα μέτρα δηλώνουν ότι συμβάλλουμε ενεργά και εργαζόμαστε για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.

Στον κοινό μας αγώνα έχουμε εσάς ως συναγωνιστές και ισότιμους εταίρους, αφού η προσπάθεια είναι συντονισμένη και συλλογική. Με αυτό λοιπόν το μήνυμα της σύμπλευσης θα ήθελα να τελειώσω τον χαιρετισμό μου.

Ας είναι η σημερινή μέρα αφετηρία καινούργιων αγώνων με στόχο «η ζωή να νικήσει τον καρκίνο».