4/2/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην 49η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια 04/02/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συμμετείχε στις εργασίες της 49ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας μεταξύ 1 και 3 Φεβρουαρίου.
Η εν λόγω διοργάνωση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στη φετινή Σύνοδο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Josef Biden, ο οποίος ενημέρωσε για τα θέματα προτεραιότητας εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της δεύτερης θητείας του Αμερικανού Προέδρου κ. Barack Obama, και η Πρόεδρος της Λιθουανίας κα Dalia Grybauskaitė, η οποία συμμετείχε στο πάνελ για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και τους Πρόεδρους της Εσθονίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αλβανίας. Επίσης συμμετείχαν οι Επίτροποι της ΕΕ κα Neelie Kroes, κα Cecilia Malmström, κ. Michel Barnier και κ. Günther Oettinger, δεκάδες Υπουργοί Εξωτερικών και Υπουργοί Άμυνας από όλο τον κόσμο, καθώς και ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κ. Lakhdar Brahimi και ο Αρχηγός του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης κ. Moaz al-Khatib.
Τις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου απασχόλησαν επίκαιρα διεθνή ζητήματα πολιτικής ασφαλείας, όπως οι εξελίξεις στη Συρία και στο Μάλι, τα προβλήματα με το Ιράν, το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό ισοζύγιο σε θέματα ενέργειας, η διαδικτυακή ασφάλεια και οι πολυμερείς συνεργασίες στον τομέα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Vuk Jeremić, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Danny Ayalon και τον Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και πρώην Υπουργό Εξωτερικών δρα Frank-Walter Steinmeier. Η δρ Μαρκουλλή είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με αριθμό ανώτατων και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Josef Biden, οι Πρόεδροι της Αλβανίας και της Λιθουανίας, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αφγανιστάν και της Μολδαβίας.