1/2/13

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στη συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση της δράσης «Πιλοτικό πρόγραμμα για αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης σε επιλεγμένες κοινότητες», στη Λευκωσία 01/02/2013

Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρει ένα ψηφιακό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία απαιτεί ετοιμότητα. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε στη διάθεση μας τα κατάλληλα εργαλεία πρόσβασης (ηλεκτρονικός υπολογιστής, ευρυζωνική πρόσβαση) και ταυτόχρονα τις απαραίτητες ηλεκτρονικές δεξιότητες, καθώς και τη βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς χρειάζεται ο καταρτισμός εθνικού προγράμματος ενίσχυσης της ψηφιακής ετοιμότητας όλων των κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ενθάρρυνση του κάθε πολίτη να προχωρήσει στον ψηφιακό αλφαβητισμό και στην υιοθέτηση της ψηφιακής κουλτούρας.
Για να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στην καθημερινή και απρόσκοπτη χρήση του διαδικτύου, τα οποία προκαλούνται λόγω της μη κατοχής του κατάλληλου εξοπλισμού από τους χρήστες και ιδιαίτερα από τη μη κατοχή προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρειάζεται να δημιουργηθούν κεντρικά σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με σταθερά βήματα προχωρεί στην υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, η οποία βασίστηκε στην Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη και η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία συνθηκών Κοινωνίας της Πληροφορίας, με χρονικό ορίζοντα το 2020. Η υλοποίηση της στρατηγικής θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιάρθρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της διαφάνειας και την προαγωγή της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Στα πλαίσια της υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012, ενεργοποιήθηκε η δράση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης σε επιλεγμένες κοινότητες με σύνθημα - «Κάν’ το ηλεκτρονικά και στην ύπαιθρο». Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό την αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης και τη διάδοση του διαδικτύου και των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες κοινότητες. Συγκεκριμένα, η Ένωση Κοινοτήτων έχει επιλέξει οκτώ κοινότητες, με βασικό κριτήριο τη χαμηλή διείσδυση, δηλαδή κάτω του 30% των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές.
Οι κοινότητες αυτές είναι οι ακόλουθες: Κάμπος, Παναγιά, Πελένδρι, Χοιροκοιτία, Γαλάτα, Όμοδος, Πέρα Πεδί και Φαρμακάς.
Για την υλοποίηση της πιο πάνω δράσης, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής στην Κύπρο, συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα προμηθεύσει δωρεάν στις εν λόγω κοινότητες τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα εκπαιδεύσει εκπροσώπους των κοινοτήτων να χρησιμοποιούν τόσο τους υπολογιστές όσο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα: • Οι παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών CYTA, MTN και Primetel θα προσφέρουν τις ευρυζωνικές συνδέσεις δωρεάν για ένα χρόνο,
• η εταιρεία Logicom θα προσφέρει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν εκτυπωτή σε κάθε μια από τις οκτώ κοινότητες, και
• η εταιρεία Microsoft θα προσφέρει τα λογισμικά προγράμματα για τους υπολογιστές και σε συνεργασία με τον οργανισμό ECDL θα αναλάβουν την εκπαίδευση 1-2 ατόμων από κάθε κοινότητα, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και να εκπαιδεύουν άλλα άτομα από την κοινότητα στη χρήση του διαδικτύου.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και δημόσια τις εταιρείες CYTA, MTN, PRIMETEL, LOGICOM, MICROSOFT και τον οργανισμό ECDL για την ευγενική προσφορά τους και να τους διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας μας.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη τόσο την Ένωση Κοινοτήτων όσο και τις οκτώ επιλεγμένες κοινότητες για τη συνεργασία και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει για την υλοποίηση αυτού του έργου.
Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω τον καθένα από εσάς, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά η Κύπρος μας, να συμβάλει στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.