Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας
παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα
αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής
Ένωσης.
Μετά την παρουσίαση ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την παρουσίαση ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε σύντομη δήλωση του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε:
«Ευχαριστώ θερμά, φίλε Πρόεδρε, για τα επαινετικά σας λόγια, πραγματικά με συγκινεί. Λειτουργήσαμε ως Προεδρία για να αποδείξουμε κάτι το οποίο εσείς ο ίδιος είχατε πει: ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές Προεδρίες, υπάρχουν καλές και μη καλές Προεδρίες και αποδεικνύεται και από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο που μόλις έχει λήξει, από τις τοποθετήσεις του κ. Μπαρόζο και από τις δικές σας τοποθετήσεις πως η Κυπριακή Προεδρία ήταν μια αξιόπιστη Προεδρία, ήταν μια Προεδρία που πέτυχε συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα. Για μας, ήταν θέμα αξιοπιστίας της Προεδρίας να δημιουργήσει τις πιο θέρμες, καλές και αποτελεσματικές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα όργανα της Ένωσης είναι όργανα του ίδιου χώρου και θα πρέπει μεταξύ τους να μην υπάρχει αντιπαράθεση - να υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων ναι, να υπάρχει αντιπαράθεση θέσεων ναι -, αλλά, στο τέλος της ημέρας, ο ρόλος του ΕΚ πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς γιατί είναι το στοίχημα μια δημοκρατικής Ευρώπης. Από αυτό έχουμε καθοδηγηθεί και μέσα από αυτή τη φιλοσοφία δράσαμε. Σας ευχαριστώ θερμά, γιατί ακριβώς μαζί έχουμε ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους οι οποίοι θα μπορούσαν όντως να δημιουργήσουν αδιέξοδα στη λειτουργία της Ένωσης.
Εγώ φεύγω από την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας περήφανος για τη συμβολή μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την υπηρεσία μας στον κυπριακό λαό. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ακόμη και εδώ και στον τόπο μου την Κύπρο, για να υπερπηδήσουμε την κρίση και τις επιπτώσεις της κρίσης η οποία είναι εισαγόμενη στην Κύπρο, επιμένω σε αυτό. Έχουν λεχθεί ορισμένα και στο Κοινοβούλιο, τώρα. Υπάρχει θα έλεγα παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά στην ικανότητα της Κύπρου να εφαρμόσει κανόνες του Συμβούλιου της Ευρώπης, κανόνες και οδηγίες της ΕΕ αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δυστυχώς, ενώ έχουμε πάρει σκληρά μέτρα που άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν πάρει, εντούτοις κυκλοφορεί ότι δήθεν η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος και ότι γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, και είναι λυπηρό μια μικρή, ημικατεχόμενη χώρα να υποφέρει και από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι άδικό, είναι πολύ άδικο. Θα λειτουργήσει η δημοκρατία στην Κύπρο, ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τον νέο ηγέτη του, τον νέο Πρόεδρο, αυτό σημαίνει δημοκρατία. Όλοι θα χειροκροτήσουμε τον νέο Πρόεδρο αλλά και αυτός ως Κύπριος πολίτης, ως ο πρώτος Κύπριος πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας του.
Ρώτησα ηγέτες της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτούς που χειρίζονται οικονομικά ζητήματα, ακόμη και την κα Λαγκάρτ, τον κ. Γιούνκερ , τον κ. Ντράκι, τον κ. Μπαρόσο, τον κ. Ρομπάι, ‘εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των τραπεζών στην Κύπρο ,το οποίο βασικά έχει δημιουργηθεί και από το κούρεμα του ελληνικού χρέους από το Συμβούλιο που μας στοίχισε σχεδόν 5 δις ευρώ, θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε σε μηχανισμό στήριξης;’. Αυθόρμητα όλοι μου απάντησαν ‘ασφαλώς όχι’. Είναι όμως πραγματικότητα τώρα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και κατανόηση για να την αντιμετωπίσουμε και όχι αφορισμούς, και εδώ είναι το θέμα. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου για την κατανόηση την οποία επιδεικνύει και για αυτό το θέμα και γενικότερα για την κατάσταση στην Κύπρο και τον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή. Με έχει τιμήσει με τη φιλία του και είμαι σίγουρος ότι η φιλία αυτή δεν είναι μόνο υπηρεσιακή, αλλά θα συνεχιστεί και μετά από τις εκλογές στην Κύπρο. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους τους συνεργάτες μου, τον Υφυπουργό κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο κ. Νίκο Κορνηλίου, τις δεκάδες Κύπριους εθελοντές αλλά και τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία που δούλεψαν σκληρά, που θεώρησαν αυτό το καθήκον ένα πατριωτικό καθήκον για τη χώρα τους και φέραμε σε πέρας μια επιτυχημένη Προεδρία».