24/1/13

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου μετά από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Hannes Swoboda 24/01/2013

Είχα μια πολύ φιλική και χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Hannes Swoboda.

Εκφράζω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη κατανόηση που επέδειξε στο θέμα των κατηγοριών για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όσον αφορά το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται μια προσπάθεια να πληγεί η Κύπρος ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να ξεκαθαριστεί ότι:

1. Το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια όργανα κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.
2. Η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες όσον αφορά τις διαδικασίες αποτροπής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αυτό αναφέρεται στην αναφορά Moneyval.
3. O τραπεζικός τομέας στην Κύπρο εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολουθούνται αυστηρότατες διαδικασίες ελέγχου των κεφαλαίων που μεταφέρονται και των λογαριασμών που ανοίγονται.
4. Η Βουλή έχει ψηφίσει ομόφωνα όλα τα νομοσχέδια που ζητήθηκαν από την Τρόικα και αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ένα από τα σημαντικότερα είναι αυτό που ρυθμίζει το εποπτικό πλαίσιο για εταιρείες που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες σε επενδυτές με διεθνείς δραστηριότητες.
5. Η Κύπρος, λόγω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει με άλλες χώρες, χρησιμοποιείται από πολλούς διεθνείς ομίλους κατά τη διάρκεια αναδιαρθρώσεων τους, αφού το κυπριακό καθεστώς ιθύνουσας εταιρείας θεωρείται από τα πλέον διαδομένα. Παρόμοια καθεστώτα υπάρχουν στη Μάλτα, στο Λουξεμβούργο και πολύ πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα η Κύπρος χρησιμοποιείται από καναδικές εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία λόγω της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα της Ρωσικής Κυβέρνησης.