25/1/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 25/01/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 25/01/2013
1. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε με ψήφους 14 υπέρ και την αποχή του Αζερμπαϊτζάν το ψήφισμα 2089/201, με το οποίο ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, επεξηγώντας την ψήφο του, είπε ότι υποστηρίζει την ανανέωση, όμως το ψήφισμα αν και αποτελεί τεχνική επανάληψη, περιέχει στοιχεία τα οποία είναι χρονικά ξεπερασμένα, όπως οι αναφορές για τα Στροβίλια, τους αγνοούμενους και κάποιες αναφορές για τις συνομιλίες. 

2. Οποιαδήποτε κριτική εις βάρος της Κύπρου για το ξέπλυμα χρήματος ή για ελλείψεις στο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι σε γενικεύσεις, δήλωσε Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας χθες, σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία.
3. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει επαφές σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες, στα πλαίσια της απόφασης της Βουλής για επαφές με αξιωματούχους των κρατών μελών και της ΕΕ, για ενημέρωση αναφορικά με τις πρακτικές καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος.
4. Συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας θα έχουν, στα μέσα Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, τα μέλη της τετραμελούς Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η οποία θα προβεί σε συστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στόχος της Επιτροπής είναι να συζητήσει με την Τρόικα για ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
5. Ως μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Κύπρο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης την υπογραφή των συμβολαίων με την ιταλο-κορεατική Κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα τεμάχια 2,3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα έσοδα του κράτους από τα δικαιώματα υπογραφής των τριών συμβολαίων ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.
6. Το Κυπριακό συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των θεμάτων που συζήτησαν  στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
7. Με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και με κλείσιμο της Λεωφόρου Προεδρικού για πέντε λεπτά, η ΠΟΕΔ εξέφρασε χθες το απόγευμα τη διαμαρτυρία της για τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
8. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των κυβερνώντων και του ΑΚΕΛ, επομένως «τέρμα το ρουσφέτι», δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, μιλώντας στο σωματείο «Αναγέννηση» Παλουριώτισσας, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης καταλογίζει δειλία και καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου για να δικαιολογήσει τη δική του υποταγή στην Τρόικα. Τη διασύνδεση της τεχνογνωσίας με την πολιτική συζήτησε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας με τα μέλη του 1ου Διεπιστημονικού Συμβουλίου, στη Λευκωσία, ενώ εισηγήθηκε την αντικατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου με ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στα πρότυπα των ΗΠΑ.
9. Στις 7 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση στην εκδίκαση της έφεσης ενώπιον του Εφετείου Αθηνών της υπόθεσης για την πτώση του αεροσκάφους της ΗΛΙΟΣ, τον Αύγουστο 2005, που οδήγησε 121 άτομα στο θάνατο.
10. Δύο αγώνες διεξάγονται σήμερα, στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών, με την ΑΕΚ να φιλοξενεί την ΑΕΛ και την Ομόνοια να αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται το Σάββατο με τους αγώνες Κεραυνού – ΑΠΟΕΛ και ΕΘΑ – ΕΝΑΔ.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΓΚ/ΜΜ)

CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ