24/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 24/01/2013

Αυτοί που επιτίθενται σε βάρος της Κύπρου θέλουν να πάρουν τον ρόλο που έχει η Κύπρος ως ένα πολύ σοβαρό, διεθνές, χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος ως χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι φανερό ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτοί που επιτίθενται σε βάρος της Κύπρου θέλουν να πάρουν τον ρόλο που έχει η Κύπρος ως ένα πολύ σοβαρό, διεθνές, χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο.

Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα σε επενδύσεις στη Ρωσία και η δεύτερη στην Ουκρανία, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό επενδυτικό κέντρο είμαστε.

Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησε μια τέτοια πολιτική, έδωσε τέτοια κίνητρα και ασχολήθηκε τόσο σοβαρά με το θέμα των επενδύσεων σε συνεργασία με το CIPA για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Κύπρου ως επενδυτικό κέντρο και πραγματικά τον έχουμε ενισχύσει. Αυτό τον ρόλο θα τον υπερασπιστούμε διότι η οικονομία της Κύπρου κερδίζει και έχει πολλά να κερδίσει από αυτή την πολιτική επένδυσης».

Κληθείς να αναφερθεί στις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις με στοιχεία και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στα ζητήματα που αφορούν τις καταθέσεις ξένων στην Κύπρο και για τον επενδυτικό ρόλο της Κύπρου. Έχουμε πολλά επιχειρήματα, καθώς και διεθνείς εκθέσεις που αποδεικνύουν ότι στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όλες τις διεθνείς νομοθεσίες που προβλέπονται στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Σε ερώτηση αν έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους Οργανισμούς και Υπηρεσίες της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Βεβαίως, και είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, η ΜΟΚΑΣ, ο CIPA που αναλαμβάνει το μέρος που έχει να κάνει με τις επενδύσεις, καθώς και μια σειρά από άλλες Υπηρεσίες και άλλους Οργανισμούς, σε ένα συντονισμένο αγώνα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιθέσεων που υφίσταται η Κύπρος για να δυσφημιστεί και για να μπορέσουν κάποιοι να πάρουν τα πλεονεκτήματα που έχει η κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς είπε ότι «και πρόσφατα η Κύπρος έχει δεχθεί έλεγχο και αξιολόγηση όχι μόνο για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοικτοί για τους ελέγχους αλλά πάντοτε από εντεταλμένους Οργανισμούς και Επιτροπές που υπάρχουν είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε διεθνώς».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη όπως «όλοι συντονιστούμε και συνασπιστούμε σε έναν αγώνα υπεράσπισης του καλού ονόματος της Κύπρου. Ας τερματιστούν, λοιπόν, οι προεκλογικές, οι μικροκομματικές και μικροπολιτικές επιθέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση και να μπούμε όλοι μαζί ενωμένοι σε έναν αγώνα υπεράσπισης του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Κύπρου, της υπεράσπισης της χώρας μας, της οικονομίας μας και του λαού μας».