14/1/13

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει τα αποτελέσματατης Κυπριακής Προεδρίας στην Ολομέλειατου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο - 13.1.13
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο Δευτέρα για το Στρασβούργο, όπου στις 15 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μετά την παρουσίαση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. MartinSchulz θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης.

2.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφιαστο 27ο Συνέδριο της Χριστιανικής ΈνωσηςΚυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.) - 13.1.13
Είναι με χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων να χαιρετήσω την έναρξη του 27ουσυνεδρίου της οργάνωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων και να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της για το πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν διαχρονικά. Από την ίδρυση της το 1979, η Οργάνωση έχει συνδράμει σημαντικά στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια του λαού μας με το έργο της και την έμπρακτη συμπαράσταση προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το φετινό συνέδριο καταπιάνεται με τη ζωή και το έργο του Αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄. Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην Κύπρο και τον λαό της, καθοδήγησε την πατρίδα μας σε καιρούς πραγματικά δύσκολους και με την προσφορά του σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της.

Έναν οραματιστή με ηγετική φυσιογνωμία, ο οποίος αγωνίστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη από τον αποικιακό ζυγό. Ηγήθηκε της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολύ δύσκολες εποχές και υπό τις συνεχείς απειλές και τις επιβουλές των ξένων κέντρων αποφάσεων. Αντιστάθηκε σθεναρά ενάντια στις δυνάμεις εκείνες στο εσωτερικό που υπονόμευαν την υπόσταση και την ακεραιότητά της Κύπρου και υπέθαλψαν τη μισαλλοδοξία καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα εξουσίας.

O Μακάριος υπερασπίστηκε με σθένος τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του λαού μας και έδωσε μάχες για την επικράτηση της δημοκρατικής τάξης. Ταυτόχρονα έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στο διεθνές πεδίο με το κύρος, την εμβέλεια του και την πολιτική που ακολούθησε, δημιούργησε φίλους και συμμάχους οι οποίοι παραμένουν σύμμαχοι 50 χρόνια μετά.  Χωρίς να γονατίζει μπροστά στα ισχυρά, ξένα συμφέροντα που ήθελαν να καθυποτάξουν την Κύπρο.

Ο κυπριακός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του υπερασπίστηκε τον Μακάριο και μαζί τη δημοκρατία κατά την περίοδο της κορύφωσης της παράνομης δράσης των φασιστών της ΕΟΚΑ Β' και της Χούντας των Αθηνών. Τα φονικά πυρά τους είχαν στόχο τον ίδιο και τη δημοκρατία. Πρώτιστα όμως είχαν στόχο την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το αποκορύφωμα αυτών των φασιστικών ενεργειών ήταν η βίαιη προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης που οδήγησε τελικά στη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Μέχρι σήμερα ο λαός μας πληρώνει τις ενέργειες ακραίων, προδοτικών στοιχείων. Θυμάται αυτούς που είτε υπήρξαν πρωταγωνιστές, συμπρωταγωνιστές, είτε απλά υποχείρια στην προσπάθεια για ανατροπή του Μακαρίου. Θυμάται επίσης αυτούς που πανηγύρισαν με το πρώτο άκουσμα της δήθεν φυσικής εξόντωσης του Μακαρίου.

Οι παρακαταθήκες που άφησε ο Μακάριος τόσο ως ένας θρησκευτικός όσο και ως ένας πολιτικός ηγέτης που έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης του λαού μας ήσαν πολλές.  Πλούσιο υπήρξε και το θρησκευτικό έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ', με κορυφαίες ίσως στιγμές την αντιμετώπιση του εκκλησιαστικού πραξικοπήματος και το ιεραποστολικό του έργο που τον έθεσε στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Θρησκευτικού Χάρτη. Ιστορικότερη όμως ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την παρακαταθήκη αυτή ακολούθησαν από τότε όλοι ανεξαιρέτως οι Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ομοσπονδία ήταν φυσικά ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του 1974 και το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο.

Σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το συντομότερο δυνατόν. Την ίδια ώρα, όμως, υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες διεθνώς κατοχυρωμένες. Αυτή η στάση δεν μειώνει ούτε υποβαθμίζει τις διεκδικήσεις μας για τη μορφή της λύσης και αυτό είναι καιρός να το αντιληφθούν οι πάντες εντός και εκτός Κύπρου.

Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Η λύση θα βρεθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα προνοεί για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης και παρά τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, εμείς διασφαλίσαμε τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων πάνω σε αυτή τη διαχρονική βάση που καθορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο, για λύση ομοσπονδίας, περιλαμβανομένης αυτή τη φορά της διασφάλισης της μίας κυριαρχίας, της μίας ιθαγένειας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. Αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση. Έτσι ώστε να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του, οικοδομώντας μαζί το κοινό, ειρηνικό μέλλον της Κύπρου.

Για να το πετύχουμε χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο.

Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε συλλογικά να προσφέρουμε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την προσφορά του στον τόπο είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
__________________

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης.
3.  Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στην Ελβετία - 11.1.13
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη εργασίας στη Βέρνη. Κατά τη διάρκεια  της παραμονής της στη Βέρνη η δρ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Συνομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας δρα DidierBurkhalter. Οι δύο Υπουργοί και οι αντιπροσωπείες τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας και μετά ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες. 

Στην ημερήσια διάταξη των αντιπροσωπειών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελβετίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ, η κρίση στην ευρωζώνη και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία. Οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών.Kατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ελβετίας ως επίσης και η στήριξη της Ελβετίας στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για  την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών. Η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου-Ελβετίας από το 2006 και εντεύθεν και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1500 μ.Χ. Η Κύπρος αποτελεί την 6η χώρα με την οποία η Ελβετία υπογράφει τέτοιου είδους Συμφωνία, ενώ η Ελβετία έχει υπογράψει μέχρι τώρα  αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Περού, την Αίγυπτο και την Κολομβία.

Η Συμφωνία προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δυο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου-Ελβετίας.

Η υπογραφή της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ (Ιούλιος 2012) για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Η δρΜαρκουλλή επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.




4.  Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψηςτης Υπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις - 11.1.13
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήςΣυλικιώτης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) κ.κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και Χάρης Παπαχαραλάμπους και υπηρεσιακοί λειτουργοί.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης και Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων αφορούσε κυρίως στη συζήτηση για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Όπως εξήγησε, για το έργο των €300 εκ. πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο σχετική συνάντηση με τη Διαχειριστική Επιτροπή για τις μαρίνες και αναμένεται τους επόμενους μήνες η κατάθεση των σχεδίων από τον ανάδοχό του που, βάσει και των δεσμεύσεών του στα συμβόλαια, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 27 Απριλίου. «Αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι πώς επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να εξασφαλιστούν γρήγορα όλες οι άδειες, αφού υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τον Απρίλιο του 2014 να ξεκινήσει το έργο», τόνισε.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η πρόοδος και για τις υπόλοιπες μαρίνες, σημειώνοντας ότι η πρώτη φάση του έργου της μαρίνας Λεμεσού θα παραδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ γίνεται σήμερα και προσπάθεια από τους ανάδοχους της μαρίνας Λάρνακας για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα έργα πάρα πολύ σημαντικά αφού, όπως εξήγησε, «πέραν του γεγονότος ότι δίνουν ώθηση με επενδύσεις στην οικονομία, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, είναι έργα που θα συμβάλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά για να βελτιωθεί και να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ποιοτικό τουρισμό, υψηλού επιπέδου».
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ανατέθηκε επίσης σήμερα στον CIPA η εξέταση και άλλων ζητημάτων που αφορούν μεγάλες επενδύσεις, ενώ και ο Οργανισμός ενημέρωσε με τη σειρά του την Επιτροπή για τη νέα προοπτική που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την αγορά εξοχικής κατοικίας, ιδιαίτερα από την κινεζική αγορά. «Τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές πωλήσεις, οι οποίες συνεχίζονται και πιστεύω ότι ανοίγουν ένα σημαντικό παράθυρο για τον κατασκευαστικό τομέα που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την αρχική του δήλωση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται μέσα από τον συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων και σε συνεργασία με τον CIPA είναι να δοθεί ώθηση σε ξένες επενδύσεις και σε επενδύσεις Κυπρίων, με σκοπό την επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε ανάπτυξη και την έξοδό της από την ύφεση.

Ερωτηθείς κατά πόσον επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ενδιαφέρον νέου Κινέζου επενδυτή για το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι το θέμα αφορά τις διαδικασίες που χειρίζονται το Υπουργείο Συγκοινωνιών και  η εταιρεία HermesAirports και παρέπεμψε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Φλουρέντζου.

Κληθείς να αναφέρει αν θα υπογραφούν τα συμβόλαια για τις νέες αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ πριν από τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης σε 40 μέρες, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι οι συζητήσεις προχωρούν πάρα πολύ καλά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Τόνισε, μάλιστα, ότι η υπογραφή συμβολαίων το συντομότερο θα είναι σημαντική από πολλές απόψεις και διευκρίνισε: «Πρώτιστα, θα υπάρξει μια πολιτική που θωρακίζει την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεύτερον, είναι σημαντικό για την οικονομία, αφού με το να υπογραφούν συμβόλαια με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία της Κύπρου. Και τρίτον, θα βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που ξεκίνησαν τώρα, κυρίως από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες και διεργασίες που χρειάζονται για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Αυτές οι επενδύσεις, και για τις υποδομές για εξόρυξη του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 και οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν από τις νέες εταιρείες εάν και εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, μαζί με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου σε δύο με τρία χρόνια θα δώσουν νέα σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης».
Ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε επίσης ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου μήνες βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις υπογραφές συμβολαίων πριν από τη λήξη της θητείας της. Τόνισε ότι μια Κυβέρνηση λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της, επισημαίνοντας πως δεν θα ήταν πολιτικά και οικονομικά ορθό να μην προχωρούσαμε με τις διεργασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων το συντομότερο ή να λέγαμε στις εταιρείες να περιμένουν μερικούς μήνες προκειμένου να διαπραγματευθούν με τη νέα Κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι και κατά την πέμπτη κατά σειρά παρουσία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την περασμένη Τρίτη ενημέρωσε πλήρως τα μέλη της και για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης και για όλες τις διεργασίες που αφορούν το φυσικό αέριο. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε υπογραφή συμβολαίων και με την κοινοπραξία ENIOGAS, αλλά και με την TOTAL, με την οποία επίσης βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

5.  Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας της Προεδρίας στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής - 11.1.13
Η Κυπριακή Προεδρία είχε καθορίσει ως κύρια προτεραιότητα της την εργασία προς  μια «Καλύτερη Ευρώπη» με έμφαση να δίνεται τόσο στην αποτελεσματικότητα και στην ανάπτυξη όσο και στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή – στόχοι που γίνονται πιο επιτακτικοί ενόψει της ανάγκης της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού μηνύματος, η Κυπριακή Προεδρία εργάστηκε με στόχο να συνεισφέρει προς μια καλύτερη Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στις αρχές της αλληλεγγύης: Αλληλεγγύης μεταξύ κρατώνμελών, αλλά και μεταξύ πολιτών, που επιδιώκει εξισορροπημένες προσεγγίσεις, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής ως αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο «κανόνας» ο οποίος καθόρισε την εργασία της Προεδρίας σε όλες τις συνθέσεις του Συμβουλίου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθόρισε τους ακόλουθους τομείς προτεραιοτήτων στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής:
Πρώτο, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, με έμφαση στην ευζωία των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Δεύτερο, την επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους.

Τρίτο, την ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών και της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» ως προς τους στόχους της απασχόλησης και της φτώχειας.

6.  Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα παρουσίασετα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ - 11.1.13
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ιρλανδίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Κυπριακής Προεδρίας και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην ιστορική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ενιαίο Πακέτο Ευρεσιτεχνίας, στη συμφωνία με το Συμβούλιο για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και στη διακήρυξη της Λεμεσού για την ενιαία θαλάσσια πολιτική.  Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πρόοδο που έγινε στο θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου καθώς και στις έντονες προσπάθειες για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 
Ο κ. Πρέσβης επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία είχε άψογη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.  Τόνισε επίσης ότι πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η ενίσχυση της κοινής προσπάθειας για έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα από δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα. Ο Κύπριος Πρέσβης έκανε  ειδική αναφορά στην προσήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στις βασικές αρχές της ΕΕ με έμφαση στην αλληλεγγύη.

Στην παρουσίαση του ο Πρέσβης της Ιρλανδίας κ. CharlesSheehan συνεχάρη τον Κύπριο Πρέσβη για την εξαιρετικά επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία. Με πολύ θετικά λόγια μίλησαν για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων κρατών μελών του νέου Τρίο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα κ. AlfonsasEidintas και ο Πρέσβης, Επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν πολλοί Πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ και δημοσιογράφοι από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

7.  Δραστηριότητες Κύπριων Ευρωβουλευτών – 11.01.13
Aντιγόνη Παπαδοπούλου
Στην Κύπρο καταπατούνται βασικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών - 11.1.13
Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), προσκλήθηκε και παρευρέθη στην επίσημη έναρξη του διαλόγου για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, 2013» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δουβλίνο. Ως γνωστό, η κα Παπαδοπούλου είναι εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το Έτος που είναι αφιερωμένο στην προώθηση και προβολή των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Ο φάκελος για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, 2013» έκλεισε επί Κυπριακής Προεδρίας και η εφαρμογή του άρχισε αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ιρλανδία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δουβλίνου στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JoseManuelBarroso και της Αντιπροέδρου της Επιτροπής VivianeReding. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πάνω από 200 πολίτες συμμετείχαν στη συζήτηση με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως επίσης με τον Πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ιρλανδίας, EndaKenny, τον Αντιπρόεδρο της Ιρλανδικής κυβέρνησης, EamonGilmore και την Υπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις, LucindaCreighton. Η συζήτηση κάλυψε τρεις βασικούς τομείς: α) την οικονομική κρίση, β) τα δικαιώματα των πολιτών και γ) κοινωνικά θέματα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κα Reding, κάλεσε στο βήμα την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της εκστρατείας για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013» και μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη καταγράφονται αρκετά δημοκρατικά ελλείμματα και ανισότητες. Η οικονομική κρίση έφερε αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Πέρα από αυτό, στη Κύπρο δοκιμάζονται θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά της ελεύθερης διακίνησης και διαμονής, λόγω της τουρκικής εισβολής. Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο επιβάλλεται όπως οι ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν επακριβώς τα δικαιώματα τους και να τα διεκδικούν με ορθολογισμό και συνέργιες, συμμετέχοντας ως ενεργοί πολίτες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και πιέζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες να βρίσκουν τις κατάλληλες πολιτικές για απεγκλωβισμό από τα αδιέξοδα".

Tάκης Χατζηγεωργίου
Στο Στραβούργο ο Τάκης Χατζηγεωργίου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας.  Συνάντηση και με Stefan Fule - 11.1.13
Αναχωρεί την Δευτέρα για το Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου για να πάρει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί ο Τάκης Χατζηγεωργίου θα πάρει μέρος στη  συζήτηση για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ StefanFule.

8.Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα από τις 14 Ιανουαρίου
Η Υπηρεσία ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότιαπό τις 14 Ιανουαρίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 17% σε 18%.
Η αύξηση δεν επηρεάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται, με βάση την νομοθεσία του ΦΠΑ, στους μειωμένους συντελεστές 5% ή 8% ή στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με Γνωστοποίηση του Εφόρου που εκδόθηκε δυνάμει του Κανονισμού 22 των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών του 2001 μέχρι 2011 (ΚΔΠ 259/2004), υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα τα οποία επηρεάζονται από την αλλαγή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ οφείλουν, μετά το πέρας των εργασιών της επιχείρησης τους, την ημέρα που προηγείται της ημέρας κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, να προβούν σε απογραφή των αποθεμάτων της επιχείρησης τους, η οποία περιλαμβάνει ποσοτική καταμέτρηση και αποτίμηση. Τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα οφείλουν να καταχωρήσουν την απογραφή σε αρχείο απογραφής των αποθεμάτων της επιχείρησης και να το τηρούν για περίοδο έξι ετών.

9.  Προεδρικές Εκλογές 2013 - 11.1.13
Ημέρα και τόπος υποβολής υποψηφιοτήτωνγια την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι οι υποψηφιότητες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα υποβληθούν στις 18 Ιανουαρίου 2013, μεταξύ των ωρών 9.00 π.μ. και 12.00 μ., στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ.

Έγγραφα υποβολής υποψηφιοτήτων παραδίδονται, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών και την Υπηρεσία Εκλογών, στη Λευκωσία.

Συναφώς αναφέρεται ότι για κάθε υποψηφιότητα απαιτείται η κατάθεση ποσού €1.710 ως παράβολο και η υπογραφή των εγγράφων από εννέα εκλογείς, ο ένας ως προτείνων και οι οκτώ ως υποστηρίζοντες την υποψηφιότητα.
Διευθύντρια