15/1/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 15/01/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 15/01/2013
1. Με το φλέγον θέμα της οικονομίας να είναι το μοναδικό στην ατζέντα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας. Η συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τέσσερα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα (ΡΙΚ, ΣΙΓΜΑ, ΜΕΓΚΑ,ΑΝΤ1) έλαβε χώρα στο στούντιο 3 της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

2. Για δύο και πλέον ώρες, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι Πρόεδροι, Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας, απαντούσαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για την οικονομία και για τις ευθύνες που θα επωμισθεί η επόμενη διακυβέρνηση του τόπου. Λόγω της αυστηρής και μονοδιάστατης δομής  της τηλεμαχίας, δεν ήταν δυνατός ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων μεταξύ των ιδίων των υποψηφίων. Ωστόσο, Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας αντάλλαξαν κάποια πυρά απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κυρίως όσον αφορά στο μνημόνιο, τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών και το φυσικό αέριο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους τρεις υποψήφιους να αναμετρώνται τηλεοπτικά ακόμη δύο φορές. Στις 28 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι θα συζητήσουν το Κυπριακό, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου την εσωτερική διακυβέρνηση.
3. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε χθεσινό του αφιέρωμα για την Κύπρο, επαναλαμβάνει τα περί ξεπλύματος χρήματος στο νησί, και επικαλείται εκ νέου τα στοιχεία έκθεσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία αν οι Βρυξέλλες παράσχουν βοήθεια στην Κύπρο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν για την προστασία των παράνομων περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.
4. Η Κυπριακή Προεδρία στέφθηκε με επιτυχία και καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτή είχε το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την Προεδρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε αρχικά η κ. Μαρκουλλή, «επιτέλεσε τεράστιο και σημαντικό έργο κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία της Προεδρίας».
5. Την άποψη ότι θα πρέπει Κυπριακή Δημοκρατία, ΑΗΚ και ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να καταλήξουν σε εξώδικο διακανονισμό σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Η Κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό των 99 εκ. ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών, με την καταβολή 15 εκ. ευρώ στις 28 Ιανουαρίου 2013 και έξι εξαμηνιαίες δόσεις των 14 εκ. ευρώ η καθεμιά από 28 Ιουλίου 2013 μέχρι 28 Ιανουαρίου 2016. Οι ασφαλιστές θα πληρώσουν 132,5 εκ. ευρώ και θα πάρουν πίσω 86,6 εκ. ευρώ δηλαδή 65% του ποσού που θα καταβάλουν, αποδεχόμενοι μείωση 45,9 εκ. ευρώ.
6. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει σύντομα την έκθεση της Pimco για την Κύπρο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου για το ευρώ, Όλι Ρεν. Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον ‘Ο Κόνορ απάντησε: «Αναμένουμε σύντομα τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνιστικού ελέγχου της Pimco για τον τραπεζικό τομέα», προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.
7. Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθεί διέξοδος στο θέμα με την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.
8. Την απόρριψη νομοσχεδίου που ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και προνοεί μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές, ζητά με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.
9. Η Ανόρθωση κέρδισε χθες βράδυ με  3 - 0  την Αλκή, στο ΓΣΖ, και διατηρεί την πρωτοπορία στον πίνακα της βαθμολογίας, με την ολοκλήρωση και της 17ης αγωνιστικής. Με γκολ στο 101ο και την εκπνοή με απευθείας το φάουλ από τον Πίντο, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στον αγώνα του Τσιρείου 2-1 τον Απόλλωνα στη δεύτερη αναμέτρηση, με την οποία έπεσε η αυλαία της 17ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.
10. Στη σύλληψη τεσσάρων φιλάθλων για υπόθεση βίας στα γήπεδα προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διεξαγωγή του χθεσινοβραδινού ποδοσφαιρικού αγώνα Απόλλων - ΑΠΟΕΛ, που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο. Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τον αγώνα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια από τους οπαδούς και των δύο ομάδων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε μικρό αριθμό καθισμάτων του γηπέδου. Επίσης, ρίχτηκαν διάφορα αντικείμενα εναντίον μελών της Αστυνομίας, τα οποία έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)

CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ