26/1/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 26/01/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 26/01/2013
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου κατά δύο μονάδες την Παρασκευή σε ‘Β’ με αρνητική προοπτική, αναφέροντας ότι το κόστος της διάσωσης των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι ψηλότερο απ’ ότι υπολογιζόταν προηγουμένως. Παρόλο που ο οίκος θεωρεί ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει τελικά σ’ ένα πακέτο διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκφράζει τη θέση ότι η αβεβαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την ικανότητα της Κύπρου να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της.

2. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της Κυβέρνησης για να αναδειχθεί η Κύπρος διεθνές ενεργειακό κέντρο είναι πλέον χωρίς επιστροφή και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείας ΕΝΙ και ΚΟGAS αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Στο μεταξύ τα επόμενα βήματα, σε σχέση με την εξέλιξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, συζήτησε η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) σε διήμερη συνάντηση με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της αμερικανικής Νοble μεταξύ 22 - 23 Ιανουαρίου.
3. Η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της τον τομέα της ναυτιλίας ως της κινητήριας δύναμης για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Στο χαιρετισμό που διάβασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό στυλοβάτη της οικονομίας μας λόγω της ικανότητάς της να λειτουργεί ως πύλη για την έλευση ξένων επενδύσεων στο νησί.
4. Σοβαρή χαρακτήρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, τονίζοντας ότι θα ανακριθούν οποιαδήποτε άτομα γνωρίζουν για το υπό διερεύνηση αδίκημα. Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Αστυνομία από τον Γενικό Εισαγγελέα, η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών στοιχειοθετούσε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν για ανάκριση και πολιτικά πρόσωπα.
5. Τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά την τελευταία συνάντησή του με τη Βουλή υπό την παρούσα ιδιότητά του. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του χειρισμού των θεμάτων της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.
6. Την συνέχιση της απεργίας διαρκείας και την εξουσιοδότηση των ΔΣ των συντεχνιών τους,  να ανταποκριθούν σε  οποιονδήποτε κάλεσμα  της Υπουργού Εργασίας αποφάσισαν οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία. Χθες πραγματοποιήθηκαν κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους οικοδόμους, οι οποίοι κατήλθαν από την Πέμπτη σε επ’ αόριστον απεργία.
7. Τη συνολική κατάσταση των περιουσιακών του στοιχείων του ιδίου και της συζύγου του, έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, όπως είχε δεσμευτεί, ο Νίκος Αναστασιάδης. Η συνολική περιουσία του κ. Αναστασιάδη, όπως ελέγχθηκε από τον ελεγκτικό οίκο KPMG, ανέρχεται στα 2.342.250 ευρώ. Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε πως μπορούμε με σωστούς χειρισμούς να βρισκόμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε η Κύπρος να είναι πολύ πιο ισχυροποιημένη όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους άλλους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας να αναλάβουν από κοινού δράση για την αντιμετώπιση της συντονισμένης επίθεσης που δέχεται η Κύπρος και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
8. Το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων στην ΕΕ αυξήθηκε στο 15,8% το 2012, ενώ στην Κύπρο η αύξηση ήταν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, η έκτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
9.Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε έκκληση για εξομάλυνση της έντασης μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι. Νωρίτερα και ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της αντιπολίτευσης, χιλιάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες, με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την εξέγερση κατά την οποία ανατράπηκε το καθεστώς Μουμπάρακ. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και οι 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς στην πόλη του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο.
10.Με τέσσερις αγώνες ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της 19ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας ανδρών, με το ντέρμπι Ομόνοιας – Ανόρθωσης να δεσπόζει των συναντήσεων. Οι αγώνες είναι: Ομόνοια - Ανόρθωση (14:30), Εθνικός - ΑΕΠ (17:00),  Απόλλωνας – ΕΝΠ (18:00) και Αγία Νάπα – ΑΕΚ (18:00). Αύριο, θα διεξαχθούν οι αγώνες Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ (17:00) και Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ (18:00). Η 19η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Αλκή - Δόξα που θα αρχίσει στις 19:00.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ