25/1/13

Ομιλία της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Χημείου του Κράτους 25/01/2013

Θεμελιακή Αρχή της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας είναι η πρόληψη και η συνεχής παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις δραστηριότητες των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Γενικού Χημείου του Κράτους συμβάλλει ουσιαστικά στην πρώτη απαιτούμενη πρόληψη για την υγεία, που είναι η σταθερή παροχή και εξασφάλιση για τους πολίτες ασφαλών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών και ενός υγιούς περιβάλλοντος. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει έντονο το στοιχείο της πρόληψης και προφύλαξης, σύμφωνα με την Αρχή της προφύλαξης της Ε.Ε., δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους δυνητικούς κινδύνους σε τρόφιμα που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα βρέφη και τα παιδιά.

Η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ και σημείο εισόδου των τροφίμων προς την Ε.Ε. έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο και ευθύνη για την εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών τροφίμων μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου. Το σύστημα ελέγχου στην Κύπρο έχει κατά κύριο λόγο προληπτικό και προδραστικό χαρακτήρα σύμφωνα με την πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ. Καλύπτει όλη την αλυσίδα από πρωτογενή παραγωγή ή εισαγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, στη βάση πολυετών προγραμμάτων.

Πέραν τούτου η ενημέρωση και η αποτελεσματική επικοινωνία με το ευρύ καταναλωτικό κοινό με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής καθώς και η καθοδήγηση στην αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του όλου συστήματος.

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη διοργανώνεται στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας και επιστημονικής πληροφόρησης για θέματα Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της υγείας του καταναλωτή και στην πρόληψη ασθενειών.

Η ασφάλεια των τροφίμων καλύπτεται στην Κύπρο από δύο κυρίως Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τα οποία εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα ελέγχου τροφίμων, εισαγόμενων και επιτοπίως παραγόμενων τροφίμων, συνεπικουρούμενα από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Για τον συντονισμό των εργασιών των Τμημάτων των Υπουργείων, ιδρύθηκε, υπό από το Υπουργείο Υγείας το 2003 με Υπουργική Απόφαση το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων με Πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας. Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων βασίζεται σε ολιστική προσέγγιση, δηλαδή στον έλεγχο όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων γι΄αυτό περιλαμβάνει και τον έλεγχο των ζωοτροφών και αρχίζει από το χωράφι που αποτελεί την αρχή της τροφικής αλυσίδας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, υπό από την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κ. Διονύση Μαυρονικόλα, το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων έχει ουσιαστικά δραστηριοποιηθεί και ανταποκριθεί αποτελεσματικά και σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως το 2011 με το ατύχημα της Fukushima, το θέμα της πιθανής επιβάρυνσης των τροφίμων (φυτικών και ζωικών) από την έκρηξη στο Μαρί, θέματα διοξινών, αφλατοξίνων, σαλμονέλλα κ.ά. με αποτελεσματικότητα και επιστημονικότητα. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο του ΣΑΤ όσο και στα υπόλοιπα μέλη του για την έγκαιρη ενεργό δράση τους και την αφοσίωση στον ρόλο τους.

Σήμερα θα γίνει παρουσίαση του ρόλου και των δραστηριοτήτων του ΣΑΤ από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και η πρώτη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του ΣΑΤ, η οποία αντανακλά το όλο συντονιστικό του έργο για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Ο απαραίτητος συνδυασμός «Ασφαλών και υγιεινών τροφίμων» επιτυγχάνεται με διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές πτυχές: την ασφάλεια των τροφίμων και τις ορθές διατροφικές συνήθειες, που προάγουν και συντηρούν την υγεία μας.

Η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης αποτελούν έξι από τους επτά κύριους λόγους ασθενειών στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και υπολογίζεται ότι περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 400,000 περίπου ανά έτος.

Γι΄αυτό και η ΕΕ, τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον καθορισμό διαβητολογικών οδηγιών και έθεσε περιορισμούς στους διατροφικούς ισχυρισμούς και σε συνεργασία με τους βιομήχανους προωθεί τη μείωση του άλατος, του λίπους και των σακχάρων στα τρόφιμα. Στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερώνονται πριν επιλέξουν τρόφιμα προς κατανάλωση, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα υγιεινών εναλλακτικών επιλογών.

Για να έχει αυτές τις επιλογές, ο καταναλωτής πρέπει να έχει στοιχεία σύστασης τροφίμων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μη συσκευασμένων τροφίμων και των μαγειρεμένων φαγητών.

Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για την παραγωγή της υγιεινής διατροφής και της σπουδαιότητας μιας ισορροπημένης διατροφής, κυρίως αυτής που βασίζεται στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, είναι πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΑΤ.

Γι΄αυτό χαιρετίζω την τρίτη έκδοση των Πινάκων Σύστασης Κυπριακών Τροφίμων που θα παρουσιάσει σήμερα το Γενικό Χημείο του Κράτους η οποία είναι προϊόν συλλογικής εργασίας με τη διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την έγκριση του Προέδρου του ΣΑΤ.

Σημειώνεται ότι η έκδοση αυτή είναι μια από τις λίγες εκδόσεις Πινάκων Σύστασης Τροφίμων η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε άμεσες εργαστηριακές αναλύσεις από το διαπιστευμένο εργαστήριο «Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων» του Γενικού Χημείου του Κράτους. Συγχαίρω το Γενικό Χημείο του Κράτους για την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου αυτού, γιατί θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό καθοδηγητικό εργαλείο για τους διατροφολόγους, ιατρούς, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και για το ευρύ κοινό.

Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν, ακόμη περισσότερο, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και για την πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή για υγιή γήρανση, θέμα το οποίο και ήταν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Σήμερα κυκλοφορεί η έκδοση αυτή για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα και σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει και στην Αγγλική γλώσσα, για να χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από όλα τα κράτη μέλη. Η υπερηφάνεια και ικανοποίηση του Υπουργείου Υγείας θα είναι μεγάλη όταν η έκδοση αυτή σύντομα θα είναι στο τραπέζι όλων των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει ισότιμη συμμετοχή στο επιστημονικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που με συντονισμένες ενέργειες προσκόμισαν τα δείγματα τροφίμων στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ για να προωθήσουμε μαζί βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διατροφής καθώς και της πρόληψης της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων μέσω της ορθής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης.