25/1/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

                                                                            ΗΜΕΡ.: 25.01.13

1.  Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ - 24.1.13
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ κατηγορεί την Κυβέρνηση για πράγματα που αυτή έκανε όταν ήταν εξουσία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θράσος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ είναι απύθμενο. Κατηγορεί την Κυβέρνηση για πράγματα που αυτή έκανε όταν ήταν εξουσία. Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΔΗΣΥ παρέδωσε μαθήματα για το ρουσφέτι και το όργιο προσλήψεων ημετέρων στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία.

Εδώ μιλούν οι αριθμοί. Στα δέκα χρόνια της συναγερμικής εξουσίας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική Κυβέρνηση αυξήθηκε κατά δέκα χιλιάδες. Χίλιοι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε χρόνο. Και για να διασφαλίζεται ότι θα προσλαμβάνονταν ημέτεροι, ο ΔΗΣΥ ίδρυσε ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης των οπαδών του. Αυτή είναι η αντίληψη του ΔΗΣΥ για την αξιοκρατία.

Στην ευρύτερη δε Δημόσια Υπηρεσία γινόταν πραγματικό πλιάτσικο. Θυμίζουμε απλά ότι, όταν Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ήταν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αριθμός των υπαλλήλων στις Κυπριακές Αερογραμμές είχε φτάσει τις 2200. Όταν ανέλαβε ο ΔΗΣΥ ήταν 1200. Ουσιαστικά ο αριθμός των υπαλλήλων στις Κυπριακές Αερογραμμές διπλασιάστηκε. Σήμερα οι υπάλληλοι στην εταιρεία είναι λιγότεροι από χίλιοι και πρέπει ο αριθμός τους να μειωθεί περισσότερο.

Ακριβώς επειδή ο ΔΗΣΥ ήθελε να λαφυραγωγήσει στους ημικρατικούς οργανισμούς, παράνομα και αντισυνταγματικά έπαυσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, για να δεχθεί ʽχαστούκιʼ από το δικαστήριο. Τώρα επιχειρεί να κάνει το ίδιο προσπαθώντας να επιβάλει αντισυνταγματική νομοθεσία που κατάφερε να περάσει από τη Βουλή. Ενώ ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται πως δεν θα κάνει διακρίσεις, θέλει, αν εκλεγεί, να διορίσει τους δικούς του στα Διοικητικά Συμβούλια. Και αυτό το ονομάζει σύγχρονη αντίληψη.
Λόγω της τεράστιας αύξησης των δημοσίων δαπανών και της κατασπατάλησης πόρων, ο ΔΗΣΥ παρέδωσε στην Κυβέρνηση που τον διαδέχθηκε δημοσιονομικό έλλειμμα 6,7% σε περίοδο άνθισης και ανάπτυξης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου δεν έφτασε ποτέ σε τέτοιο μέγεθος ακόμη και σήμερα που η οικονομία μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της κακής οικονομικής διαχείρισης που έκανε ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία.

Τα έργα και ημέρες του Συναγερμού προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί στον λαό αν ο κ. Αναστασιάδης εκλεγεί Πρόεδρος. Θα επιστρέψουμε στα πέτρινα συναγερμικά χρόνια του ρουσφετιού, της ημετεροκρατίας και του ελέγχου των πολιτικών φρονημάτων του λαού. Θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης επέλασης, μόνο που αυτή τη φορά η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα χρησιμοποιεί ως άλλοθι την πολιτική της Τρόικας, από την οποία εμπνέεται και καθοδηγείται».

2.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου - 24.1.13
Αυτοί που επιτίθενται σε βάρος της Κύπρου θέλουν να πάρουν τον ρόλο που έχει η Κύπρος ως ένα πολύ σοβαρό, διεθνές, χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος ως χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι φανερό ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτοί που επιτίθενται σε βάρος της Κύπρου θέλουν να πάρουν τον ρόλο που έχει η Κύπρος ως ένα πολύ σοβαρό, διεθνές, χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο.

Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα σε επενδύσεις στη Ρωσία και η δεύτερη στην Ουκρανία, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό επενδυτικό κέντρο είμαστε.

Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησε μια τέτοια πολιτική, έδωσε τέτοια κίνητρα και ασχολήθηκε τόσο σοβαρά με το θέμα των επενδύσεων σε συνεργασία με το CIPA για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Κύπρου ως επενδυτικό κέντρο και πραγματικά τον έχουμε ενισχύσει. Αυτό τον ρόλο θα τον υπερασπιστούμε διότι η οικονομία της Κύπρου κερδίζει και έχει πολλά να κερδίσει από αυτή την πολιτική επένδυσης».

Κληθείς να αναφερθεί στις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις με στοιχεία και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στα ζητήματα που αφορούν τις καταθέσεις ξένων στην Κύπρο και για τον επενδυτικό ρόλο της Κύπρου. Έχουμε πολλά επιχειρήματα, καθώς και διεθνείς εκθέσεις που αποδεικνύουν ότι στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όλες τις διεθνείς νομοθεσίες που προβλέπονται στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

 Σε ερώτηση αν έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους Οργανισμούς και Υπηρεσίες της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Βεβαίως, και είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, η ΜΟΚΑΣ, ο CIPA που αναλαμβάνει το μέρος που έχει να κάνει με τις επενδύσεις, καθώς και μια σειρά από άλλες Υπηρεσίες και άλλους Οργανισμούς, σε ένα συντονισμένο αγώνα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιθέσεων που υφίσταται η Κύπρος για να δυσφημιστεί και για να μπορέσουν κάποιοι να πάρουν τα πλεονεκτήματα που έχει η κυπριακή οικονομία».  

Ερωτηθείς είπε ότι «και πρόσφατα η Κύπρος έχει δεχθεί έλεγχο και αξιολόγηση όχι μόνο για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοικτοί για τους ελέγχους αλλά πάντοτε από εντεταλμένους Οργανισμούς και Επιτροπές που υπάρχουν είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε διεθνώς».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη όπως «όλοι συντονιστούμε και συνασπιστούμε σε έναν αγώνα υπεράσπισης του καλού ονόματος της Κύπρου. Ας τερματιστούν, λοιπόν, οι προεκλογικές, οι μικροκομματικές και μικροπολιτικές επιθέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση και να μπούμε όλοι μαζί ενωμένοι σε έναν αγώνα υπεράσπισης του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Κύπρου, της υπεράσπισης της χώρας μας, της οικονομίας μας και του λαού μας».

3.  Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ με Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στο Νταβός - 24.1.13
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ, ο ΓΓ των ΗΕ BanKi-Moonσυναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum στο Davos με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας AhmetDavutoglu με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων το Κυπριακό.

Σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ ακολουθεί:

Readout of the Secretary-General’s meeting with H.E. Mr. AhmetDavutoglu, Minister of Foreign Affairs of Turkey

Davos, Switzerland, 24 January 2013

The Secretary-General met today with H.E. Mr. AhmetDavutoglu, Minister of Foreign Affairs of Turkey.
They exchanged views on the crisis in Syria and prospects for a political settlement. The Secretary-General once again expressed his appreciation for Turkey’s generous hosting of Syrian refugees since the start of the crisis.

The Secretary-General also commended Turkey for its support to Somalia, in particular in the security sector. The Secretary-General and the Foreign Minister exchanged views on the situation in Iraq and on the status of negotiations in Cyprus. On the latter, the Secretary-General reiterated his expectation that full-fledged negotiations to find a comprehensive settlement in Cyprus would resume at the earliest possible opportunity.

Finally, the Secretary-General and the Foreign Minister exchanged views on the Middle East peace process and on the situation in Mali.


4.  Ανανέωση θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ - 24.1.13
Σε σημερινή επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την Προεδρία του Μόνιμου Αντιπροσώπου του Πακιστάν Πρέσβη MasoodKhan, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα με αριθμό S/RES/2089 που ανανεώνει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, 2013. Το προσχέδιο του ψηφίσματος S/RES/2089 συναποστέλλεται.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή από το Αζερμπαϊτζάν. Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος S/RES/2089 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν Πρέσβης AgshimMehdiyev έλαβε το λόγο για επεξήγηση της ψήφους του.

Ηδήλωσηακολουθεί.

Azerbaijan: [Text as read out with limited grammar editing]
Thank you Mr. President.
Mr. President, I should like to share briefly with the Council the reasoning behind our abstention in the voting on resolution S/RES/2089. We would like to express our gratitude to the UK delegation for its leadership and efforts in facilitating the negotiations of the draft resolution. Azerbaijan fully supports the six months mandate renewal of the United Nations peacekeeping force in Cyprus. 2013 is the 50th year of the emergence of the Cyprus problem. A just and lastly political settlement was out further delayed as the hope and expectation of the international community.

Needless to say that finding as soon a solution will be in the interest of both sides as well as the entire region. Azerbaijan believes that achieving the settlement of the Cyprus problem within the established United Nations parameters is possible and reiterates our full support for the Secretary-General’s efforts to that end. It is clear that the settlement can be attained only through a result oriented process and continued support to the Secretary-General’s good offices mission.
While the resolution had to be a technical rollover, it nevertheless contains a number of elements many of which are outdated. In fact, the language of resolution of 2089 in regard to negotiations is repeated from resolution 2058 thus not duly reflecting the situation during the six months reporting period. Thus, goes to move towards a more intensive negotiations throughout the text absolute as the substantive talks came to halt in July 2012. Moreover the resolution just adopted contains apparent of factual inaccuracies such as the reference to the military areas in the north in op5 which is no longer an issue. Furthermore, the resolution ignores a number of concerns noted by the Secretary-General in his January report. Except some minor amendments main of the important issues raised by our delegation based on our both considerations were not taken into account during the negotiations. For the reasons I have just said Azerbaijan decided to abstain from the voting of the resolution 2089.

I thank you.

5.  Travel advice by the Ministry of Foreign Affairs - 24.1.13
The Ministry of Foreign Affairs advices Cypriot citizens who are permanent residents, travelling or intend to visit the Republic of Mali, in view of the deteriorating security situation in Mali, against all travel to the country.

In case of emergency please contact:

Delegation of the European Union in the Republic of Mali
UATT Building, 4th Floor
River District
BP 115
Bamako

Tel: 44 92 92 92
Fax: 44 91 91 91
Email: delegation-mali@eeas.europa.eu or
           delegation-mali-presse@eeas.europa.eu

Opening:

Monday to Thursday: 8:00 a.m. to 1:00 p.m. and 2:30 p.m. to 5:30 p.m.
Friday: 8:00 a.m. to 1:30 p.m.

Or

The Duty Officer of the Ministry of Foreign Affairs on +35 7 99660129
(24 hours,7 days a week).

6.  Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήΣυλικιώτη στην τελετή υπογραφής συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων - 24.1.13
Καλωσορίζω στην Κύπρο τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας ENI/Kogas με τους οποίους μόλις έχουμε υπογράψει τρία Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 2, 3 και 9 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ είμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά σημαντικής στιγμής για την χώρα μας. Σήμερα κάνουμε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα πραγματοποίησης της ελπίδας που έχει γεννηθεί στο λαό μας για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή.

Το σημερινό γεγονός αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων που έλαβε η Κυβέρνηση Χριστόφια για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει για ορθή, συνετή και αειφόρο αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και με τρόπο που να διαφυλάσσονται από τώρα και σε βάθος χρόνου πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Αφετηρία αποτέλεσε η έγκριση στις 23 Νοεμβρίου 2011 από το ΥπουργικόΣυμβουλίο της διεξαγωγής του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, όταν, δηλαδή, είχαμε ενδείξεις για τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που είχε πραγματοποιήσει η Noble στο τεμάχιο 12 και διαμορφώνονταν, συνεπώς, πολύ καλές προϋποθέσεις για την επιτυχή διεξαγωγή του. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με την ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στις 11 Φεβρουαρίου 2012, που έληξαν στις 11 Μαΐου 2012 και με αποτελέσματα που, όπως είχα πει και τότε, είχαν υπερβεί κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από τις νομοθεσίες μας διαδικασιών, στις 12 Νοεμβρίου 2012 αρχίσαμε εντατικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από επτά γύρους πολυήμερων συναντήσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που επέδειξαν όλη αυτή την περίοδο, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που διασφαλίζει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δύο μερών. 

Ιδιαίτερα,όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που όλη αυτή την περίοδο ήταν δίπλα μου ως σύμβουλοι για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στον φίλο Υπουργό Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Βοηθό Γενικό Λογιστή κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνα Κασίνη, τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κ. Ανδρέα Δημητρίου και την συνεργάτιδα του κα. Έλενα Μιχαήλ, το Λογιστικό μας Σύμβουλο κ. Ανδρέα Φιλίππου από το Γραφείο Μπέϊκερ &Τίλλυ, τον Α’ Αντιπρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σταύρο Σταύρου και από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων τον κ. ΜάικΧατζηττοφή.

Αξίζει νομίζω επισήμανσης το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, ο οποίος βέβαια δεν έχει λήξει ακόμη, είχαμε πάντα κατά νουν να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους μας. Γι’ αυτό και σε όλα τα στάδια που διανύσαμε μέχρι σήμερα οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε ήταν απόλυτα διαφανείς, αμερόληπτες και δίκαιες για όλους τους ενδιαφερόμενους. Για τη διασφάλιση των άψογων και αδιάβλητων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν εργάστηκαν πολλοί: Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η Νομική Υπηρεσία και ο νορβηγικός οίκος που συνεργάστηκαν μαζί τους για την προετοιμασία των εγγράφων, ο γαλλικός οίκος Beicip που για χρόνια μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες,οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου όπως και άλλων Υπουργείων, η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία με βάση το νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, οι συνάδελφοι μου τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα υδρογονανθράκων και φυσικά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για τη συμβολή τους σε αυτή την τεράστια προσπάθεια.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει εργαστεί με συνέπεια και σύνεση, βάζοντας γερά θεμέλια. Θεμέλια που οικοδομήθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • Με την επιτυχή εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε με τις γειτονικές μας χώρες.
  • Με τον γεφυρωτικό ρόλο που διαδραματίζουμε για τη συνεργασία της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία του Νοτιο-ανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
  • Με την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό και την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου που ανέλαβε πλέον να κάνει πραγματικότητα αυτό το έργο.

Λέγοντας αυτά θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που αρκετές φορές έχω επισημάνει: Είμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων: Της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια. Σε αυτή την νέα προοπτική και ελπίδα για την οποία τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια.

7.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπωνκαι Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση  του Κινήματος με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση στην Ευρώπηκαι η θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» - 24.1.13
Θέλω να καλωσορίσω στην Κύπρο και στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ έναν συνεπή φίλο της Κύπρου, μια ηγετική φυσιογνωμία του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Ευρώπης, ένανδιακεκριμένο Κοινοβουλευτικό, τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον κ. HannesSwoboda.

Θέλω ταυτόχρονα να τον ευχαριστήσω τόσο ως Πρόεδρος της Βουλής όσο και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις σαφείς θέσεις που έχει εκφράσει υπέρ της στήριξης της Κύπρου σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά και κατά των άδικων συκοφαντικών και δυσφημιστικών επιθέσεων περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο Κυπριακό.

Θέλω και από αυτό το βήμα να τονίσω ότι η Κύπρος έχει έναν από τους πλέον υψηλούς βαθμούς συμμόρφωσης στους κανόνες κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος. Ο πίνακας της ομάδας δράσης κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος (FinancialActionTaskForce) F.A.T.F. καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει ένα από τους ψηλότερους βαθμούς συμμόρφωσης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Κύπρος συμμορφώνεται πλήρως σε 40 από τις 49 εισηγήσεις της F.A.T.F., ενώ σε καμιά εισήγηση δεν καταγράφεται μη συμμόρφωση για την Κύπρο.

Αγαπητέ Hannes,

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικών προβλημάτων και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος το οποίο υπέστη συντριπτικό πλήγμα από την υπερβολική έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι αυτό το πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα υπήρξε λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2012, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική τραπεζική κρίση. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η αλληλεγγύη της ΕΕ επιβάλλεται πολύ περισσότερο, γιατί χωρίς, εν πολλοίς να ευθύνεται, καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού Θεσμικού Οργάνου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρουμε και τις επαχθείς οικονομικές συνέπειες που υφίσταται η Κύπρος από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή. Το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας βρίσκονται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή ενώ το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει οικονομικά 200.000 πρόσφυγες και  τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στην τουρκική εισβολή, οικογένειες αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων.

Η πρώτη απάντηση μας απέναντι στην κρίση και σε όλα τα φαινόμενα μιας απάνθρωπης και ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, είναι να αντιπαραβάλουμε τη δύναμη της πολιτικής, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων με την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Μακριά από λογικές ασυδοσίας  της αγοράς, αλλά και του άκρατου κρατισμού που, επίσης, οδηγεί σε αδιέξοδα, ακριβώς όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση. Πρέπει η πραγματική οικονομία να συγκρουστεί με την οικονομία του άκρατου κέρδους. Είναι ανάγκη να επιστρέψει ο δημοκρατικός έλεγχος και οι ηθικοί κανόνες στον κόσμο της οικονομίας.

Η οικονομική κρίση πλήττει έντονα και παρατεταμένα την Ευρώπη. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται. Η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ, ιδιαίτερα τη Νότια Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και παρατεταμένης αμηχανίας. Η καλπάζουσα ανεργία, η μαζική φτώχεια, η ανέχεια και η κλιμακούμενη ύφεση προκαλούν ισχυρές αναταράξεις. Οι πολιτικές της Τρόικας οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης και σε φαύλο κύκλο αναπαραγωγής της κρίσης.

Ενώπιον αυτών των φαινομένων η ΕΕ δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και παράλυτη. Οι λαοί και οι πολίτες αναμένουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, πέρα από τα πολύπλοκα νομικά κείμενα και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων από τα Ευρωπαϊκά Συλλογικά Θεσμικά Όργανα. Το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υφίσταται ρωγμές. Για να πεισθούν οι πολίτες και οι λαοί να συμπορευθούν με το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χρειάζεται μια εκ βάθρων αποσαφήνιση της πορείας προς το μέλλον. Ο καθορισμός πορείας προς το μέλλον επιβάλλει επιλογές που δεν θα κινούνται στη λογική της υπαγωγής των πάντων στα κριτήρια της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, της μονόπλευρης λιτότητας και των συνταγών της Τρόικας.

Είναι η ώρα να επιβληθεί η πολιτική επί των αγορών και η ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων κρατών, μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων, μεταξύ Βορρά και Νότου. Είναι η ώρα για ενδυνάμωση του κοινοβουλευτισμού, για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ. Είναι η ώρα στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, όπου σήμερα κυριαρχούν οι αγορές, να επανέλθει η δημοκρατία, οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες, τα Κοινοβούλια και οι εκλελεγμένες Κυβερνήσεις.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία. Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα, αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση.

Οι Κυβερνήσεις οφείλουν να σπάσουν την καταστροφική αλληλεξάρτηση κερδοσκοπίας και επιτοκίων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται με θυσίες καταλήγουν στις τσέπες των κερδοσκόπων των επιτοκίων. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πρέπει να γίνονται κάτω από συγκεκριμένους όρους, ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί αυστηρή οροφή στο «φαγοπότι» των μπόνους των τραπεζών.

Η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Είναι επιταγή και προσήλωση προς τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη των πολιτικών συζητήσεων που θα ανοίξουν οι Βρυξέλλες, να στρέφεται σε αποφάσεις που θα επανοικοδομούν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η σημερινή κρίση μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων. Η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Αγαπητέ Hannes,

Σε καλωσορίζουμε ξανά με θέρμη και αγάπη στην Κύπρο και δηλώνουμε την πλήρη συμπόρευση και στράτευση των Κυπρίων σοσιαλιστών με τις πολιτικές και τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

8.  Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρουμετά από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. HannesSwoboda - 24.1.13
Είχα μια πολύ φιλική και χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. HannesSwoboda.

Εκφράζω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη κατανόηση που επέδειξε στο θέμα των κατηγοριών για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όσον αφορά το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται μια προσπάθεια να πληγεί η Κύπρος ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να ξεκαθαριστεί ότι:

1.         Το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια όργανα κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.
2.         Η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες όσον αφορά τις διαδικασίες αποτροπής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αυτό αναφέρεται στην αναφορά Moneyval.
3.         O τραπεζικός τομέας στην Κύπρο εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολουθούνται αυστηρότατες διαδικασίες ελέγχου των κεφαλαίων που μεταφέρονται και των λογαριασμών που ανοίγονται.
4.         Η Βουλή έχει ψηφίσει ομόφωνα όλα τα νομοσχέδια που ζητήθηκαν από την Τρόικα και αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ένα από τα σημαντικότερα είναι αυτό που ρυθμίζει το εποπτικό πλαίσιο για εταιρείες που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες σε επενδυτές με διεθνείς δραστηριότητες.
5.         Η Κύπρος, λόγω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει με άλλες χώρες, χρησιμοποιείται από πολλούς διεθνείς ομίλους κατά τη διάρκεια αναδιαρθρώσεων τους, αφού το κυπριακό καθεστώς ιθύνουσας εταιρείας θεωρείται από τα πλέον διαδομένα. Παρόμοια καθεστώτα υπάρχουν στη Μάλτα, στο Λουξεμβούργο και πολύ πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα η Κύπρος χρησιμοποιείται από καναδικές εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία λόγω της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα της Ρωσικής Κυβέρνησης.

9.  Αλληλεγγύη προς την Κύπρο από την ΕΕ, ζήτησε ο HannesSwoboda - 24.1.13
Την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Κύπρο τόσο για αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο HannesSwoboda, σημειώνοντας πως η κρίση στην Κύπρο οφείλεται στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και ως τέτοια αφορά όλους τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Swoboda  έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και σε δηλώσεις του σημείωσε πως στο θέμα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Κύπρος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα πρέπει αυτοί που έχουν χειροπιαστά στοιχεία για αυτό, να τα καταθέσουν, και κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να είναι αλληλέγγυοι στην Κύπρο.

Ο κ. Swoboda εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίηση του για τη θέση της Κύπρου, και συγκεκριμένα του Προέδρου της Βουλής, ότι σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει η ετοιμότητα για υιοθέτηση νόμων καλύτερης εποπτείας των τραπεζών. «Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα και είναι σημαντικό αυτοί που ασκούν κριτική να ξεκαθαρίσουν και να θέσουν στο τραπέζι αυτές τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

«Ας είμαστε δίκαιοι, ας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και ας βάλουμε τα πράγματα στο τραπέζι και είμαι απολύτως σίγουρος ότι τα θέματα μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της ΕΕ μπορούν να λυθούν», κατέληξε ο κ. Swoboda.
(ΚΥΠΕ 24.1.13)

10.  Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου
κατά την υπογραφή του συμβολαίου για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας - 24.1.13
Με  ιδιαίτερη χαρά σας καλέσαμε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για να παρευρεθείτε στην υπογραφή του συμβολαίου για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση έναντι  δαπάνης €20εκ. περίπου συν Φ.Π.Α.

Η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αφορά στην ανέγερση ενός  κτηρίου ολικού εμβαδού 19.700m², ανεξάρτητου από το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου.  Θα ανεγερθεί απέναντι από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα η καντίνα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Σε γενικές γραμμές το κτήριο της επέκτασης θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους χώρους:

  • Δύο επίπεδα υπογείων, 2200 m² έκαστο, για αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης,
  • ημιυπόγειο, 2200 m², για φυσιοθεραπευτήριο, καφετέρια και χώρους τεχνικής υποστήριξης,
  • ισόγειο, 3100 m², για εγγραφή ασθενών, εξωτερικά ιατρεία και φαρμακείο,
  • Τέσσερις ορόφους, 2500 m² έκαστος, εκ των οποίων ο 2ος όροφος είναι μόνο κέλυφος και ο 4ος όροφος είναι για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Θα γίνει επίσης πρόνοια για ανέγερσητεσσάρωνμελλοντικώνορόφων.

Στον 1ο όροφο θα στεγάζονται η βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων, σταθμός νοσηλευτών, Δωμάτια διημέρευσης ασθενών και τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης, Μεσογειακής Αναιμίας και Αιμοληψίας Εξωτερικών Ασθενών. 
Στον 3ο όροφο θα έχουμε τα Γραφεία Εφημερευόντων Ιατρών, Τμήμα Αιμοδοσίας / Αιμοδοτών, Τμήμα Επεξεργασίας, Διασταυρώσεων και Ελέγχου και Τράπεζα Αίματος και τα Βιοκλινικά Εργαστήρια.

Το κτήριο της επέκτασης θα ενώνεται μέσω κλειστών γεφυρών με το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου στον 1ο και 3ο όροφο.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική του όλου έργου. H αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής. Αποτελεί μια από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο. Η αρχιτεκτονική ποιότητα είναι συστατικό στοιχείο του περιβάλλοντος.

Η αισθητική του συγκεκριμένου κτηρίου θα είναι ξεχωριστή και πολύ υψηλού επιπέδου. Θα αντικατοπτρίζει τη σημαντικότητα ενός σύγχρονου, διαχρονικού, δημόσιου κτηρίου το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην περιοχή ανέγερσής του σε βάθος χρόνου. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωστή ανάδειξη του κτηρίου καθώς και στη συνύπαρξή του με το υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ο εσωτερικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δομή, η διάρθρωση, η σύνδεση και η κατανομή των χώρων ανά επίπεδο και των επιπέδων μεταξύ τους θα διασφαλίζουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, την εύκολη πρόσβαση ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, την αίσθηση άνεσης και τη φιλική χρήση τους από το προσωπικό και το κοινό.

Τονίζεται ακόμη η σπουδαιότητα της εξωτερικής διαμόρφωσης, των χώρων στάθμευσης, του εσωτερικού οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, του περιβάλλοντος χώρου,  των προσβάσεων των πεζών από και προς τους υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης και της ορθής και ασφαλούς διακίνησης τροχοφόρων εντός του τεμαχίου. Θα γίνει εξωτερική διαμόρφωση των χώρων, οι οποίοι αναμένεται να λειτουργήσουν ως οργανική συνέχεια των άλλων ανοικτών δημόσιων χώρων.  Οι εξωτερικοί χώροι θα διαμορφωθούν ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλής διακίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός του τεμαχίου. Επίσης θα τοπιοτεχνηθούν και θα φυτευτούν από τον εργολάβο με καλλωπιστικά φυτά και   δέντρα τα οποία θα είναι πολυετή, εύκολα για συντήρηση και δεν θα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. 

Η περίοδος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες και η περίοδος συντήρησης είναι 12 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο οποίο ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου και η διαχείριση του κατασκευαστικού συμβολαίου.  Ευχαριστώ, επίσης, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας, τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να γίνει δυνατή η προώθηση αυτού  του έργου.   Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την εταιρεία A. PanayidesContractingPublicLtd για την ανάληψη της σύμβασης.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων - εργολάβων, συμβούλων/μελετητών, επιβλεπόντων, αρμόδιων Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, Ημικρατικών Οργανισμών και  Δήμου Λάρνακας – το έργο θα κατασκευαστεί με άριστη ποιότητα και σύμφωνα με τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα του συμβολαίου, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Η υλοποίηση της επέκτασης του Νοσοκομείου Λάρνακας αναμφίβολα θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία, με συνεπαγόμενα οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.

11.  Πρέσβης Ιρλανδίας - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ - 24.1.13
Η Ιρλανδία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, εκτιμά ότι μια «δίκαιη» συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ενωσης, έστω και εάν δεν είναι τέλεια, θα επιτρέψει στην ΕΕ να κάνει βήματα προς τα εμπρός, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ιρλανδίας στη Λευκωσία PatrickScallion.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, ο Ιρλανδός Πρέσβης δηλώνει ότι η παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει η Ιρλανδία στην 7η προεδρία της είναι να υπάρξει πρόοδος σε όλους τους τομείς που καθόρισε ως προτεραιότητες αυτό το εξάμηνο, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η συμφωνία στο ΠΔΠ και η προώθηση εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες.
Ο κ. Scallion χαρακτήρισε «εξαιρετική» την εργασία που επιτέλεσε η Κυπριακή Προεδρία στις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, ενώ επεσήμανε και πολλά άλλα θετικά στοιχεία στην ατζέντα της ΕΕ που προώθησε με επιτυχία η Κύπρος, λέγοντας ότι η Λευκωσία άσκησε μια πολύ επιτυχή πρώτη Προεδρία.
Σε ό,τι αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία Κύπρου-Τρόικας, ενεθάρρυνε την Κύπρο να εργαστεί με την Τρόικα για μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να επανενταχθεί στις διεθνείς αγορές και να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, ενώ για τη δική του χώρα είπε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι να διορθωθούν οι αδυναμίες στην οικονομία και να μπει η Ιρλανδία στο δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ιρλανδός Πρέσβης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από τη βούληση όλων των μερών και θα καταβληθεί προσπάθεια να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο, εάν είναι δυνατό, ενώ υπενθύμισε παράλληλα την έκκληση του Τρίο Προεδρίας της ΕΕ (Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα) προς την Τουρκία να στηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ και τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ έχει οικοδομηθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και για ενδεχόμενη συνδρομή της Ιρλανδίας, ως προεδρεύουσας χώρας, ο Ιρλανδός Πρέσβης τόνισε ότι η κατάσταση στην Κύπρο και η κατάσταση στη Βόρειο Ιρλανδία ήταν και είναι πολύ διαφορετικές, και  αναφέρθηκε στα μαθήματα που πήρε η χώρα του από την ειρηνευτική διαδικασία. Πρόσθεσε ότι  η ιστορία είναι σημαντικός παράγοντας και ότι απαιτείται συμβιβασμός για επίτευξη λύσης ενώ σημείωσε και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τρίτα μέρη.
Αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η ένταξη της Ιρλανδίας στην ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία, σημείωσε ότι η ΕΕ ενήργησε ως μια πλατφόρμα για τους εμπλεκόμενους στο πρόβλημα, βοηθώντας το Δουβλίνο και το Λονδίνο να κτίσουν μια πιο ώριμη σχέση.
Αναφέρθηκε επίσης και στην οικονομική πτυχή του προβλήματος, λέγοντας ότι η συνεισφορά της ΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση ήταν σημαντική.
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Scalion, χαιρετίζοντας τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις με την Κύπρο, ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σημειώνοντας τον τομέα του τουρισμού, της παιδείας και των υπηρεσιών στον οικονομικό τομέα, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανταπόδοσης της επίσκεψης του Ιρλανδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο με επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου.
Oλόκληρο το κείμενο της συνέντευξηςείναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.) (ΚΥΠΕ-24.1.13)
12.  Διευρυμένη αντιπροσωπεία της Βουλής της Αντιπροσώπωνμεταβαίνει στις Βρυξέλλες - 24.1.13
Διευρυμένη αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της απόφασης του Σώματος για πραγματοποίηση επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων και όμορων πολιτικών ομάδων, ώστε να επεξηγηθεί η νομική και θεσμική κατάσταση που ισχύει στην Κύπρο σε σχέση με την αποτροπή και καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Σταύρος Ευαγόρου, Πάμπος Παπαγεωργίου, Νίκος Νικολαΐδης και Γιώργος Περδίκης. Την αντιπροσωπεία συνοδεύουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας» με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 28 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.
Στη διακοινοβουλευτική αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν μέλη των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως ομιλητές θα συμμετέχουν στις εργασίες της εν λόγω συνάντησης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. MartinSchulz, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. HermanVanRompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. JoséManuelBarroso, οι Επίτροποι της ΕΕ κ.κ. OlliRehn, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις LászlóAndor, αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη και JanuszLewandowski, αρμόδιος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό.
13.  Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Εξωτερικώνκαι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Α. Νεοφύτου μεταβαίνει στο Δουβλίνο - 24.1.13
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Δουβλίνο, στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για δραστηριοποίηση του Σώματος, με στόχο την αντιμετώπιση των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου θα έχει επαφές και θα ενημερώσει σχετικά τους συναδέλφους του στο περιθώριο της καθιερωμένης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) –COSAC-την οποία διοργανώνει,στις 27 και 28 Ιανουαρίου, το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στα πλαίσια της τρέχουσας Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ασκεί η χώρα. Τον κ. Νεοφύτου θα συνοδεύει η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Βασιλική Αναστασιάδου.



14.  Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτουσυναντήθηκε με αντιπροσωπεία από τη Λετονία - 24.1.13
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών της Λετονίας, αρμόδιαγια θέματα Οικονομικής Πολιτικής κα ArinaAndreičikaκαι τονΠροϊστάμενο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, κ. JurisKravalis. Η επίσκεψη, όπως ανέφερε η κα Andreičika,εντάσσεται σε κύκλο επαφών της διμελούς αντιπροσωπείας με σκοπό την ενημέρωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του στόχου προσχώρησης της Λετονίας στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2014.

Εξαίροντας τις ουσιαστικές προσπάθειες της Λετονίαςγια πλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τον στόχο αυτό ωςελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της Ευρωζώνης, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτόανταλλάγηκαν εκτιμήσεις όσον αφορά στο τι δέον γενέσθαι προς αντιμετώπιση της κρίσης και οικονομική ανάκαμψη μέσω της ανάπτυξης.

Στα πλαίσια της ίδιας απόφασης της Βουλής για ενημερωτικές επαφές, ο κ. Νεοφύτου θα μεταβεί ακολούθως στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, μαζί με διευρυμένη αντιπροσωπεία του Σώματος, στην πρώτη συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 28 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2013.

15.  Παρέμβαση της βουλευτού κας Στέλλας Κυριακίδουστην ολομέλεια της ΚΣΣΕ για το προσχέδιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπηςγια την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων - 24.1.13
Η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδουμίλησε χθες εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο για το θέμα του προσχεδίου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, κυττάρων και βιολογικών ιστών.

Η κα Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα ζητήματα που απορρέουν από τέτοιες πρακτικές, σε πολλές περιπτώσεις, καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε επηρεαζόμενου προσώπου. Τόνισε επίσης ότι αν και έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό  μέσα από προγενέστερα σχετικά ψηφίσματα και Συμβάσεις ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τυγχάνει εκμετάλλευσης για οικονομικούς σκοπούς, εντούτοις  παραμένουν πολλά εκκρεμούντα και αδιευκρίνιστα σημαντικά κεφάλαιασχετικά με το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η τάχιστη και εμπεριστατωμένη ολοκλήρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης επί του θέματος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρακτικές όπως ο «μεταμοσχευτικός τουρισμός» και η εμπορία οργάνων που αφαιρέθηκαν από κρατούμενους ή νεκρούς φυλακισμένους, από άτομα κάτω των 18 ετών, ή από παιδιά και άλλα άτομα που δεν έχουν πλήρη νομική επίγνωση και / ή δυνατότητα ελέγχου των πράξεών τους πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της υπό διαμόρφωση Σύμβασης. Στις σχετικές ποινές που θα επιβάλλονται, υπογράμμισε, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ευάλωτη πολλές φορές  θέση στην οποία ευρίσκονται οι  δωρητές και οι αποδέκτες οργάνων,όπως αναφέρει η Εισηγήτρια της έκθεσης, αν και γεγονός παραμένει πως στις πλείστες των περιπτώσεων  τέτοιες πρακτικές πλήττουν ανεπανόρθωτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευημερία.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η Σύμβαση θα πρέπει απαραίτητα να προστατεύει  στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των παιδιών και να εμποδίζει με απόλυτη επάρκεια και αποτελεσματικότητα κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους. Τέλος,  ευχήθηκε όπως σύντομα ολοκληρωθεί και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για το θέμα της εμπορίας ανθρωπίνων κυττάρων και βιολογικών ιστών, ώστε αυτή να καταστεί πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.  


16.  Προεδρικές Εκλογές 2013 - 21.1.13
Εκλογείς κατά ηλικία και φύλο
Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι οι εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές, κατά ηλικία και φύλο, έχουν όπως περιγράφεται στον πιο κάτω πίνακα:


Ηλικία

Άνδρες

Γυναίκες

ΣύνολοΕκλογέων


18 – 19

7708

7438

15146

20 – 29

49305

47072

96377

30 – 39

45872

44894

90766

40 – 49

44090

44478

88568

50 – 59

48341

47678

96019

60 – 69

38004

39490

77494

70 +

35301

45509

80810

Σύνολο

268621

276559

545180


17.  Εκλογικά Κέντρα Εξωτερικού - 24.1.13
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι οι χώροι που θα λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό είναι οι ακόλουθοι:

           
ΑΘΗΝΑ                                              -           2Ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών                
ΒΟΛΟΣ                                              -           Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Βόλου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ                                       -           Πολυκέντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                               -           2ο Λύκειο & 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

ΙΩΑΝΝΙΝΑ                                         -           8ο& 14ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

ΚΟΜΟΤΗΝΗ                                     -           Δημαρχείο Κομοτηνής

ΛΑΡΙΣΑ                                              -           Β΄ ΚΑΠΗ Λάρισας

ΠΑΤΡΑ                                               -           Μέγαρο Λόγου και Τέχνης

ΡΕΘΥΜΝΟ                                        -           Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης

ΡΟΔΟΣ                                              -           Δημαρχείο Ρόδου

ΛΟΝΔΙΝΟ                                          -           Κτήριο Υπάτης Αρμοστείας

ΛΟΝΔΙΝΟ                                          -           Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο

ΛΗΝΤΣ                                               -           Αίθουσα Ελληνορθόδοξης Κοινότητας

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ                             - Αίθουσα Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ                                 -           Ελληνική Κυπριακή Εστία

ΜΠΡΙΣΤΟΛ                                    -             Αίθουσα Ελληνικής Κυπριακής Κοινότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ                                       -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΒΙΕΝΝΗ                                             -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ                                 -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ                                                -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΜΑΝΑΜΑ (ΜΠΑΧΡΕΪΝ)                  -           Προξενείο Δημοκρατίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ                                                -           Προξενείο Δημοκρατίας

ΝΤΟΧΑ                                              -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΠΑΡΙΣΙ                                               -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΠΡΑΓΑ                                               -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

ΡΙΑΤ (ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ)            -          Γραφεία Εταιρείας Ιωάννου &Παρασκευαϊδη
           
ΣΟΦΙΑ                                                -           Πρεσβεία Δημοκρατίας

18.  16η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου - 24.1.13
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι η 16η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου θα πραγματοποιηθεί στην Ανκόνα της Ιταλίας από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου 2013.  

Η Μπιενάλε φέρει τον τίτλο ErrorsAllowed και στοχεύει, αφενός μεν, στη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους η κοινωνία μπορεί να αποτελέσει ξανά πεδίο επώασης ουτοπικών ιδεών και, αφετέρου, στην προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διάθεση υπέρβασης του γενικά παραδεκτού ρόλου της χρησιμοθηρικής συσσώρευσης δεξιοτήτων αναγκαίων για την αγορά εργασίας. 

Η διοργάνωση έχει διαθεματικό χαρακτήρα και μπορούν να λάβουν μέρος δημιουργοί (περιλαμβανομένων και θεωρητικών/ερευνητών) ηλικίας μέχρι 35 ετών (που να έχουν, δηλαδή, γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 1977) στους ακόλουθους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης:

§  Εικαστικά
§  Παραστατικές τέχνες (χορός, performance κ.τ.λ.)
§  Κινηματογράφο
§  Λογοτεχνία
§  Μουσική
§  Design

Με βάσητον επιμερισμόστον οποίο προέβη ο οργανωτικός φορέας της Μπιενάλε, η ΔιεθνήςΈνωσηΝέωνΔημιουργώνΕυρώπης και Μεσογείου BJCEM (Association Internationale pour la Biennale des JeunesCreateurs de l’ Europe et de la Mediterranee) η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί μεμέχριτρειςδημιουργούς.Προτεραιότητα θα δοθεί σε δημιουργούς οι οποίοι δεν συμμετείχαν ξανά στην Μπιενάλε.

Όσοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους απευθείας στους οργανωτές συμπληρώνοντας, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2013, την επιγραμμική (online) αίτηση συμμετοχής η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://adobeformscentral.com/?f=%2AeKzq1PCOSZAiJKmzer4kg

Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα γίνει από την ομάδα των επιμελητών της Μπιενάλε.

Πληροφορίες τόσο για την επικείμενη διοργάνωση όσο και για την εν γένει ιστορία του θεσμού της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.bjcem.org.
Διευθύντρια