23/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 23/01/2013

Η βούληση και οι πράξεις της Κύπρου για τα ζητήματα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι δεδομένες και με διαφάνεια και πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος που συγκεκριμένοι κύκλοι κάνουν διεθνώς σε βάρος της Κύπρου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να πει κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί ευρωπαϊκό κλιμάκιο το οποίο να διενεργήσει έλεγχο σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αρνήθηκε ποτέ έλεγχο, αξιολόγηση από τους εντεταλμένους οργανισμούς και από τις εντεταλμένες επιτροπές είτε διεθνείς είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε άλλων Οργανισμών, όπως κάνουν και σε άλλες χώρες. Και τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει και πρόσφατα και πιο παλιά.

Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, τον έλεγχο, αξιολόγηση που έχει κάνει η Moneyval τον Νοέμβριο του 2011 και η Κύπρος έχει πάρει πολύ καλή αξιολόγηση και για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και διεθνών νόμων και, υπογραμμίζω, για την εφαρμογή αυτών των νόμων.

Επίσης, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γινόταν τότε με την Τρόικα, ήρθε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο και έκανε ξανά τη δική του αξιολόγηση. Και εδώ η Κύπρος πήρε πολύ καλή βαθμολογία. Το κλιμάκιο πρότεινε πέντε πράγματα για επουσιώδη ζητήματα τα οποία η Κύπρος όχι απλώς τα υιοθέτησε, αλλά ήδη τα έχει κάνει νόμο. Άρα, η θέληση, η βούληση της Κύπρου για τα ζητήματα καταπολέμησης βρώμικου χρήματος είναι δεδομένη, οι πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίσης δεδομένες, τις κάνουμε με διαφάνεια, παίρνουμε πολύ καλές αξιολογήσεις, επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που συγκεκριμένοι κύκλοι κάνουν διεθνώς σε βάρος της Κύπρου περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τέτοιου είδους ζητήματα τα χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία. Από κει και πέρα, όταν υπάρχει κάτι θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Νομική Υπηρεσία».