23/1/13

Ο Βουλευτής κ. Ν. Νικολαΐδης εκλέγηκε Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας, της ΚΣΣΕ 23/01/2013

Στα πλαίσια των εργασιών του 1ου Μέρους της Συνόδου 2013 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επανασύστασης των Προεδρείων των Επιτροπών και Υποεπιτροπών της Συνέλευσης, ο Βουλευτής και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Νίκος Νικολαΐδης εκλέγηκε ομόφωνα Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας.

Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του στα μέλη της Υποεπιτροπής, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για θέματα πολιτισμού, που, όπως τόνισε, πηγάζει τόσο από το γεγονός πως προέρχεται από μια πολυπολιτισμική χώρα, με ιστορία χιλιάδων χρόνων, όσο και λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής μεγάλου μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του σε συναφή θέματα, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα ευρύτερα θέματα πολιτισμού, μπορούν πολλές φορές, αναλόγως του χειρισμού τους, να αποτελέσουν είτε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των ανθρώπων, είτε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης. Ολοκληρώνοντας, αφού τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο διαπολιτισμικός διάλογος στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι με την εκλογή του στο αξίωμα του Αντιπροέδρου της Υποεπιτροπής, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προώθηση του σημαντικού της έργου, όπως αυτό πηγάζει μέσα από τους όρους εντολής της. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκλογή του κ. Νικολαΐδη και η ανακήρυξη του ως Αντιπροέδρου της Υποεπιτροπής, ενός ιδιαίτερα σημαντικού αξιώματος.

Στα πλαίσια εξάλλου συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε Ακρόαση για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από την Τουρκία. Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στη βάση της έκθεσης του τέως Βουλευτή κ. Χρήστου Πουργουρίδη, για το θέμα της εφαρμογής του αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Σε σχετική παρέμβαση του ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποιος μελετήσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ για την Τουρκία, όπου αναφέρεται ότι η χώρα αυτή είχε μέχρι το τέλος του 2011, 2,747 αποφάσεις εναντίον της από τις οποίες στις 2.404 είχε διαπιστωθεί τουλάχιστον μια παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τη μαζικότητα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο μέσα στην ίδια την Τουρκία όσο και εκτός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως στην υπόθεση Κύπρος ν Τουρκίας, και τόνισε ότι η Τουρκία μετά από παρέλευση 11 και πλέον χρόνων από την έκδοση της απόφασης, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί προς αυτή, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού κάλεσε τον περασμένο Ιούνιο την Τουρκία να δώσει πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε στρατιωτικές ζώνες και σε όλες τις σχετικές πληροφορίες που βρίσκονται σε στρατιωτικά αρχεία και εκθέσεις του τουρκικού στρατού, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι, μετά την παρέλευση πέραν των επτά μηνών, η Τουρκία ακόμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα προς υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης.

Αναφερόμενος επίσης στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλοι ν Τουρκίας, ο Κύπριος Βουλευτής καυτηρίασε το γεγονός πως μετά πάροδο τριών ετών από την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η Τουρκία εξακολουθεί να μην καταβάλλει το ποσό των αποζημιώσεων που επεδίκασε το ΕΔΑΔ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νικολαΐδης, ευχήθηκε όπως η Τουρκία επιδείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.