17/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σουλτανάτου του Ομάν 17/01/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Αρμόδιο επί των Εξωτερικών Σχέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν κ. Yusuf bin Alawi bin Abdullah, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού. Η επίσκεψη αυτή, που αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών του Ομάν στην Κύπρο, εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ομάν.
Ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Γειτονιάς, και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Διμερών Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Σουλτανάτου του Ομάν.
Στις δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε χαρά και τιμή που καλωσορίζει στην Κύπρο τον Υπουργό σημειώνοντας ότι η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου και του Ομάν.
Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ είναι ένα από τα σοβαρά και αποφασιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί προς την ενίσχυση και περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε πως η Κύπρος προσβλέπει στο άνοιγμα Πρεσβείας του Ομάν στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η ολοκλήρωση σημαντικών διμερών συμφωνιών. «Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε σήμερα μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση στην πολιτική σφαίρα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφερε η κα Υπουργός. Σημείωσε δε ότι ανταλλάγηκαν ιδέες για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, η αφαλάτωση και διαχείριση των υδάτων, καθώς επίσης και τα ενεργειακά θέματα.
Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Υπουργό για τη στάση αρχών που τηρεί το Σουλτανάτο του Ομάν, με πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για την υποστήριξή του προς την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την επανένωση του νησιού και του λαού της.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η κα Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία συνάδει πλήρως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία. Οι δύο Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών.
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κα Μαρκουλλή επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου σε μια συνολική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μία λύση δύο κρατών. «Η πρόσφατη αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής σε μη μέλος (non-member observer state) στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία η Κύπρος υποστήριξε βασισμένη στη μακρόχρονη θέση αρχής της στο παλαιστινιακό ζήτημα, αποτελεί μια ιστορική στιγμή στις μακροχρόνιες προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία», ανέφερε η δρ Μαρκουλλή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Επιπλέον, εξέφρασε εκ νέου την καταδίκη της Κύπρου για την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές.
Από πλευράς του, ο κ. Yusuf bin Alawi bin Abdullah εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και της συνοδείας του που βρίσκονται στην Κύπρο, «μια φιλική χώρα», όπως επισήμανε, σημειώνοντας ότι η σχέση μεταξύ του Σουλτανάτου του Ομάν και της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι ιδιαίτερη». Όπως δήλωσε, η χώρα του επιθυμεί όπως προωθηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, ειδικά σε έναν αριθμό τομέων όπου οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, προσθέτοντας ότι το Ομάν καλωσορίζει την επιχειρηματική κοινότητα και τις εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει την υποδομή της. Σημείωσε δε ότι προσβλέπουν σε κάθε πιθανή ευκαιρία που μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Επιπλέον, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη θέση της σε σχέση με τον αραβικό κόσμο, ιδιαιτέρως μέσω της υποστήριξής της προς την Παλαιστίνη. «Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του θέματος», τόνισε, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα προς την επίλυση αυτής της κρίσης, κάτι που, όπως σημείωσε, θα φέρει περισσότερη σταθερότητα καθώς και κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Yusuf bin Alawi bin Abdullah ανέφερε επίσης ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης δείχνει την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο.