17/1/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 17/01/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 17/01/2013


1. Τίθεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από την εφαρμογή του  το κράτος υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και έχει ληφθεί υπόψη ότι από τη φορολογία θα υπάρχει απόδοση 75% και ως εκ τούτου 90 περίπου εκατομμύρια θα μπορεί να εισπραχθούν από το κράτος, όπως έχει δεσμευθεί μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα.


2. Κοντά στα 9 δις ευρώ παρουσιάζει η Pimco το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό, δήλωσε έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ. Τα μη κυπριακά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αναχώρησαν την Τετάρτη από την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων.
3. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και το οικονομικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σημείωσε, όμως, ότι ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποιήσεις. 4. Η ΡΑΕΚ έδωσε την Τετάρτη εντολή στην ΑΗΚ για αναστολή της αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβλήθηκε στους μηνιαίους καταναλωτές Δεκεμβρίου 2012 και διμηνιαίους καταναλωτές Ιανουαρίου 2013, ενώ η διαφορά θα επιστραφεί στους καταναλωτές στο επόμενο τιμολόγιο. Εξάλλου, χθες εκδόθηκε το διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη που επιβάλλει πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή πώλησης του γάλακτος.
5. Νομοσχέδιο με βάση το οποίο δεν θα γίνεται αποκοπή 9% στο επίδομα τυφλών και στο επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, αποστέλλει σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση. 6. Σταθερότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας θα προωθήσει στο εξάμηνο που έρχεται η Ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Εντα Κένι, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
7. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να τοποθετηθούν σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και στο ΝΑΤΟ, αναφερόμενος σε ψεύτικο επιχείρημα Αναστασιάδη ότι ο ΣγΕ «αποτελεί τάχα ‘πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας’». Ο ΔΗΣΥ, απαντώντας σε «ανυπόστατους ισχυρισμούς» του ΓΓ του ΑΚΕΛ σχετικά με την πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη εφόσον εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνει ότι ο Συνεταιρισμός είναι πυλώνας της ΕΕ, έμμεσος όμως. 8. Το θέμα του δεύτερου γύρου έχει ξεκαθαρίσει, δήλωσε ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, αναφέροντας ότι οι τελευταίες εσωτερικές δημοσκοπήσεις τον φέρνουν 8 μονάδες μπροστά από το Γιώργο Λιλλήκα. Τα κεφάλαια που συζητούμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μας οδηγήσουν σε 2ο μνημόνιο, αφού το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και με επιτόκιο 2,50% θα πληρώσουμε στην Τρόικα 550 εκ. ευρώ τόκους το χρόνο, δήλωσε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
9. Στις 11 Φεβρουαρίου τίθεται τελικά σε ισχύ ο νέος τιμοκατάλογος των φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η εταιρεία που ανέλαβε να δημιουργήσει την απαραίτητη βάση δεδομένων για να λειτουργήσει ο νέος τιμοκατάλογος δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου και γι’ αυτό υπήρξε σχετική καθυστέρηση. 10. Την πρόκριση της στον γ’ γύρο του Κυπέλλου εξασφάλισε την Τετάρτη η Ομόνοια κερδίζοντας τον Εθνικό Άχνας με 2-0. Την πρόκριση εξασφάλισαν επίσης η Αγία Νάπα, που κέρδισε την Αναγέννηση Δερύνειας με 3-0, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου που εξήλθε ισόπαλη 0-0 με τον Ερμή Αραδίππου και η Αθλητική Ένωση Πάφος που επικράτησε της ΠΑΕΕΚ με 4-1.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ