16/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μορφίτη «Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του: Σκέψεις-προβληματισμοί-παρεμβάσεις-εισηγήσεις», στη Λάρνακα 16/01/2013

Με ξεχωριστή χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ανδρέα Μορφίτη «Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του: Σκέψεις-προβληματισμοί-παρεμβάσεις-εισηγήσεις». Το βιβλίο ενός σπουδαίου τεχνοκράτη και αφοσιωμένου δημόσιου λειτουργού, του Ανδρέα Μορφίτη, ο οποίος υπηρέτησε για 34 ολόκληρα χρόνια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού συμπεριλαμβάνει τη μαχητική και καίρια αρθρογραφία του Ανδρέα Μορφίτη για τα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Έγκαιρα και τεκμηριωμένα ο Ανδρέας Μορφίτης εντόπισε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ξένου εργατικού προσωπικού από τη δεκαετία του ’90. Με δυναμικές παρεμβάσεις του ενδοϋπηρεσιακά, αλλά και με αρθρογραφία στον Τύπο, εξέφραζε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, αλλά ταυτόχρονα προέτασσε συγκεκριμένες προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις και λύσεις. Από τη δεκαετία του ’90 ο Ανδρέας Μορφίτης καλούσε την Πολιτεία να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της όσον αφορά την εισαγωγή ξένου εργατικού προσωπικού και την προστασία των κοινωνικών δομών. Να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη κρατική πολιτική.

Όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κύπρο ήταν θετικοί, η αύξηση των θέσεων εργασίας αντί να «σπρώξει» την Πολιτεία να εξειδικεύσει εγχώριο εργατικό προσωπικό, οδήγησε στην εύκολη λύση της εισαγωγής εργατικού προσωπικού από τρίτες χώρες. Έτσι το πρόβλημα, που πρώτος εντόπισε και καυτηρίασε ο Ανδρέας Μορφίτης, άρχισε να διογκώνεται και να παίρνει ανησυχητικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Δυστυχώς, μέχρι και το 2004 οι ενδοϋπηρεσιακές εκθέσεις και οι αρθρογραφικές παρεμβάσεις του κ. Μορφίτη έφταναν εις ώτα μη ακουόντων, γεγονός που οδήγησε αυτόν τον ευσυνείδητο ανώτατο λειτουργό σε παραίτηση. Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Μορφίτης ανέφερε πολύ εύστοχα ότι «η ανεξέλεγκτη χρήση -και τελικά κατάχρηση- του μέτρου της απασχόλησης αλλοδαπών επηρέασε καταλυτικά την αγορά εργασίας, ανέτρεψε τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης εργατικού δυναμικού, με όλες τις συνεπαγόμενες αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των Κυπρίων εργαζομένων, ναρκοθέτησε τις δυνατότητες και προοπτικές αξιοποίησης του ντόπιου εργατικού προσωπικού και επέφερε καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό και τη φυσιογνωμία της κυπριακής κοινωνίας».

Ο Ανδρέας Μορφίτης, όμως, σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε τον αγώνα κατά της ανεξέλεγκτης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης του μέτρου της απασχόλησης αλλοδαπών. Συνέχισε, μετά και την παραίτησή του, τη μαχητική αρθρογραφία, στηλιτεύοντας τις στρεβλώσεις και προτείνοντας διορθωτικές κινήσεις.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας δέχθηκε κύματα μεταναστών που διόγκωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Σήμερα η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιτείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών και δημιουργεί αισθήματα ξενοφοβίας και κλιμακούμενων κοινωνικών αντιδράσεων.

Η απουσία μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής από τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα έχει αναγάγει το μεταναστευτικό ως μέγιστο πρόβλημα στην Ε.Ε. Στην Κύπρο, υπό το πρόσχημα ιδεολογημάτων ενός ανιστόρητου κοσμοπολιτισμού, δεν επιδιώχθηκε η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής στα μέτρα των δυνατοτήτων μιας μικρής χώρας, όπως η Κύπρος. Αντίθετα, αφέθηκε να δημιουργηθεί η εικόνα ενός «ελκυστικού προορισμού» για πραγματικούς ή μη πολιτικούς πρόσφυγες και για παράνομους μετανάστες.

Αντιμέτωποι, πλέον, με αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις, πιστεύω ότι η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του Ανδρέα Μορφίτη που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του», το ανάγουν σε χρήσιμο εγχειρίδιο για την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, όλους όσοι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να διαχειριστούν το πρόβλημα της μετανάστευσης και να επανασχεδιάσουν τη μεταναστευτική πολιτική του κράτους.

Αγαπητέ κύριε Μορφίτη,

Θερμά συγχαρητήρια τόσο για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού όσο και για τη διαχρονική του συμβολή στην τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις τού μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις την καρποφόρα και δημιουργική σου προσφορά.