16/1/13

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη στη συνέντευξη Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου 16/01/2013

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παρουσίαση από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου του κρίσιμου για τον τόπο έργου που έχει πρόσφατα ολοκληρώσει: Της νέας Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής που διευρύνει το πεδίο δράσης, πέρα από τα ναρκωτικά, στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ. Θα παρουσιαστούν επίσης: Οι νέες ιστοσελίδες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου που αξιοποιούν την τεχνολογία, το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό αρχείο διαχείρισης της θεραπευτικής πορείας των ατόμων που απευθύνονται για βοήθεια, το οποίο θα αναβαθμίσει την παροχή φροντίδας στα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, και τα επιτεύγματα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και στις προσπάθειες του για αντιμετώπιση του φαινομένου και αυτό φαίνεται έμπρακτα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση και αποδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυβέρνησης και τη σημασία που αποδίδει στο ζήτημα της ουσιοεξάρτησης, διόρισε τον πρώτο ανεξάρτητο Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Με το διορισμό αυτό δόθηκε στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο ευελιξία, ανεξαρτησία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και παράλληλα αναβαθμίστηκε ο ρόλος του στην κοινωνία.

Με την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου πολλά έχουν επιτευχθεί στα πλαίσια της παρούσας διακυβέρνησης:

· Δημιουργία εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος για τις γυναίκες.
· Παροχή υπηρεσιών θεραπείας της εξάρτησης σε κρατούμενους στις φυλακές.
· Διευθέτηση θεσμικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στο νομικό πλαίσιο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και στην κατοχύρωση του προσωπικού.
· Ανανέωση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία των εξαρτήσεων.
· Επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
· Βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης της χρηματοδότησης.
· Θεσμοθέτηση και συστηματική εφαρμογή της Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες με την εισαγωγή του νέου γνωστικού αντικειμένου της Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
· Εφαρμογή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας, με στόχο την πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
· Διαχείριση σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για επανένταξη ατόμων με ιστορικό εξάρτησης.
· Διεύρυνση του προγράμματος επιλεκτικής πρόληψης FreD goes net και FreD goes to school.
· Ανανέωση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην παραπομπή ουσιοεξαρτημένων ατόμων σε θεραπεία αντί φυλάκισης.
· Διεύρυνση των εθνικών και διεθνών συνεργασιών.
Παρόλα αυτά, αγαπητές φίλες και φίλοι, πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν. Η αντιμετώπιση του πολυδιάστατου και πολύπλοκου αυτού φαινομένου είναι ευθύνη του κάθε ενός από εμάς και απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες, που καλούνται να διαχειρισθούν το φαινόμενο αυτό σε συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς.

Μία επιπλέον πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι και το γεγονός ότι διανύουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει επηρεάσει όλα τα κράτη και αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Η οικονομική κρίση φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο γιατί τα κράτη καλούνται να περιορίσουν τους πόρους τους. Ταυτόχρονα, τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης επιτείνουν φαινόμενα όπως η ουσιοεξάρτηση. Η μείωση των κονδυλίων για αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το κόστος των συνδεόμενων αρνητικών συνεπειών όπως η εγκληματικότητα, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία κ.α. Σε ένα τέτοιο διεθνές σκηνικό, η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες και το αίσθημα της ανασφάλειας μπορεί να οδηγήσουν τις ευάλωτες ομάδες στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τα ήδη εξαρτημένα άτομα σε υψηλού κινδύνου συμπεριφορές ενώ παράλληλα μειώνονται οι ευκαιρίες για επανένταξη και αυξάνεται ο κοινωνικός ρατσισμός. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας ακριβώς υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, σε καιρούς οικονομικής περισυλλογής όχι μόνο δεν έχει μειώσει αλλά αντίθετα έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

Μπροστά σε όλα αυτά, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο έτσι που να μην υποβαθμιστούν οι δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα όσο και για την κοινωνία στο σύνολο της. Προς υλοποίηση του στόχου για δημιουργία κοινωνικού μετώπου παρατηρούμε για πρώτη φορά την ενεργό εμπλοκή όλων των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παραχθεί τεράστιο έργο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και της ουσιοεξάρτησης. Συγχαίρω το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για το έργο που έχει μέχρι σήμερα παράξει. Ευελπιστώ ότι η καλή δουλειά θα συνεχιστεί και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφαρμογή της νέας Στρατηγικής για την επόμενη επταετία, η οποία μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε.