15/1/13

Δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 15/01/2013

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz έδωσε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στη δήλωσή του ο κ. Schulz ανέφερε:

«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μόλις προέβη σε απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εγώ προσωπικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών εργαστήκαμε μαζί πολύ εντατικά με στόχο να επιλύσουμε σειρά νομοθετικών διαδικασιών, κατ’ αρχάς για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τη σύσταση Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Είχαμε επίσης τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Είχαμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και με πολλά άλλα μέλη της Κυβέρνησης και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στην Κυπριακή Προεδρία. Αντιμετώπισαν πολλές αντιδράσεις ωστόσο κατόρθωσαν να έχουν τακτική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο».

Ο Πρόεδρος Schulz ευχαρίστησε επίσης τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η Προεδρία.

Πρόσθεσε επίσης: «Η Κυπριακή Προεδρία ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο και αυτό είναι κάτι πολύ καλό για τη δημοκρατική κουλτούρα. Με την Κυπριακή Προεδρία καταφέραμε να προωθήσουμε αρκετά ζητήματα τα οποία δεν ολοκληρώσαμε, ωστόσο σε αρκετούς τομείς σημειώσαμε σαφώς πρόοδο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε, επίσης, τον πολύ καλό ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Προεδρία ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατάφερε να κάνει τα πράγματα να κινηθούν προς τα εμπρός σε σχέση με τη Διακυβέρνηση Schengen.

Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο κ. Χριστόφιας δεν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας γι’ αυτό θα ήθελα να πάρω αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για τον ρόλο που διαδραματίσατε στην Προεδρία αλλά και για το έργο κατά τη θητεία σας». Αν είχαμε περισσότερους στην Ευρώπη που να καθοδηγούνται από το πνεύμα ευρωπαϊκής συνεργασίας και δημοκρατίας που σας διακατέχει, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Schulz.