16/1/13

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 16/01/2013

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 16/01/2013
1. Τα γραφεία των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής επισκέπτονται το πρωί οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Pimco για να συζητήσουν με τις ηγεσίες των δύο τραπεζών στοιχεία δανείων που έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων.

2. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος  καθώς ΡΑΕΚ και ΑΗΚ συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της ρήτρας των καυσίμων με βάση την οποία καθορίζεται το ύψος της αναπροσαρμογής της τιμής της κιλοβατώρας. Οι δύο πλευρές συναντώνται στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της ΡΑΕΚ. Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Εμπορίου για καθορισμό της ανώτατης τιμής του γάλακτος τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.
3. Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία ζητά η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να γίνει απευθείας από το μηχανισμό στήριξης χωρίς να χρεωθεί στο χρέος της Κύπρου, παρέδωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος την Τρίτη, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
4. Ο Πρόεδρος απέρριψε χθες κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να στοχοποιούν τη χώρα. Εκανε λόγο για άδικες  φήμες που κυκλοφορούν, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έλαβε σκληρά μέτρα για το θέμα αυτό, τα οποία δεν πήραν άλλες χώρες που εξαπολύουν κατηγορίες.
5. Τα εύσημα έλαβε η Κύπρος από το ΕΚ και την Κομισιόν για τη διοργάνωση της Προεδρίας της. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Κύπρος έθεσε τις βάσεις σε πολλούς τομείς και απέδειξε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή ιδέα. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σιουλτς ανέφερε ότι η Κύπρος επέδειξε ευρωπαϊκή κουλτούρα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Λευκωσία για τη συνεργασία στο θέμα του ΠΔΠ.
6.Πανομοιότυπο με το κείμενο του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο είναι το προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που παρουσίασε η Βρετανία στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α., ανοίγοντας το δρόμο για μια ομαλή και σύντομη διαδικασία υιοθέτηση του ψηφίσματος στις 24 Ιανουαρίου. Ο ΓΓ Μπαν γκι-Μουν υπέβαλε μια καθαρά τεχνική έκθεση στο Σ.Α., ενώ η Βρετανία υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει να εγείρει στο ψήφισμα θέματα που πιθανόν να δημιουργήσουν τριβές. Στο ίδιο πλαίσιο ο ΓΓ ανάφερε ότι θα υποβάλει χωριστή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες το Μάρτιο.
7. Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν κατορθωτές στο παρελθόν, θα γίνουν τώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης υποσχόμενος ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους και ενός σύγχρονου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Η λύση μιας ισχυρής ομοσπονδίας στην βάση ενός διαπεριφερειακού μοντέλου που να σέβεται τις τρεις βασικές ελευθερίες είναι η καλύτερη επιλογή υπό τις περιστάσεις, δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς. Τη βεβαιότητα ότι το Κυπριακό θα διασυνδεθεί με τις "αποδόσεις μας στο μνημόνιο" και πως "στην επόμενη δόση θα μας έρθει πακέτο και η λύση του Κυπριακού", εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας.
8. Να κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρότεινε για τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση "Ήλιος", κατά την αγόρευσή της στην Αθήνα η Εισαγγελέας Παγώνα Ζάκκα. Η Εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των κατηγορουμένων για την αεροπορική τραγωδία της Ήλιος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από ενσυνείδητη αμέλεια, όσον αφορά τους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας και για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια, όσον αφορά το μηχανικό της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν.
9. Νέο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα την 64χρονη Αναστασία Νικολαϊδου από την Ορά σημειώθηκε χθες το απόγευμα. Ο 73χρονος σύζυγό της οδηγούσε διπλοκάμπινο όχημα, με συνοδηγό έναν 64χρονο και με επιβάτη την ίδια, και ενώ κατευθυνόταν από Κοφίνου προς Λάρνακα, σε κάποιο σημείο του δρόμου φαίνεται να απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να κτυπήσει αρχικά σε τσιμεντένιο περιτοίχισμα, να συρθεί στο χωμάτινο αυλάκι και να καταλήξει σε χωμάτινο ανάχωμα με δέντρα. Η 64χρονη βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ οι άλλοι δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά .
10. Κρίνονται σήμερα τα τέσσερα από τα οκτώ εισιτήρια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Α’ και Β’ Κατηγορίας ποδοσφαίρου, με τη διεξαγωγή τεσσάρων επαναληπτικών αγώνων. Η Ομόνοια φιλοξενεί στις 18:00 στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας. Στις 16.00 διεξάγονται οι αγώνες ΠΑΕΕΚ -Αθλητική Ενωσης Πάφου, Αναγέννηση Δερύνειας -Αγία Νάπα και ΕΝΠ -Ερμής.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER