18/1/13

Αναφορές της Υπουργού Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου για το έργο της αποϊδρυματοποίησης των ατόμων του Θαλάμου 14 του νοσοκομείου Αθαλάσσας 18/01/2013

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους έδωσε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Υγείας κα Ανδρούλα Αγρότου, στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία έγινε ανάλυση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αποϊδρυματοποίηση των ατόμων που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν στον Θάλαμο 14 των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι ο Θάλαμος 14 αποτελεί ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε την Πολιτεία για πολλά χρόνια, με την ιδρυματοποίηση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ατόμων με νοητική υστέρηση και έντονες διαταραχές συμπεριφοράς. Πρόσθεσε ότι κατά καιρούς είχαν γίνει σχετικές παρατηρήσεις και συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης / Εξευτελιστικής Μεταχείρισης / Τιμωρίας.

Με συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγινε για πρώτη φορά αξιολόγηση της αναπηρίας και της λειτουργικότητας κάθε ατόμου του Θαλάμου 14, ανέφερε η κα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σχεδίασε μια ολοκληρωμένη λύση αποϊδρυματοποίησής τους. Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, στις 4 Δεκεμβρίου 2012, την υλοποίηση του ειδικού και σοβαρού αυτού έργου, σημείωσε.

Για τους στόχους της αποϊδρυματοποίησης η κα Υπουργός είπε ότι αυτοί είναι η έξοδος των ατόμων του Θαλάμου 14 από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και το οριστικό κλείσιμο του Θαλάμου, η διαβίωση των ατόμων αυτών σε πρώτη φάση σε προστατευμένες δομές κοντά στην κοινότητα και σε δεύτερη φάση μέσα στην κοινότητα, η βελτίωση και ο έλεγχος της συμπεριφοράς τους, η εκπαίδευση και η βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, αυτοφροντίδα, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση, η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους και η ασφαλής, αξιοπρεπής, δημιουργική και ποιοτική διαβίωσή τους.

Αναφερόμενη στο έργο η κα Χαραλάμπους είπε ότι θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και προϋπολογισμό €550.000. Πρόσθεσε επίσης ότι αναθέτουσα Αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες το οποίο θα αναθέσει σε μη κυβερνητικό φορέα (οργάνωση, τοπική αρχή ή εταιρεία) να εξεύρει και λειτουργήσει δύο ενωμένες ή γειτνιάζουσες προστατευμένες στέγες κοντά στην κοινότητα και να παρέχει υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε εικοσιτετράωρη βάση. Διευκρίνισε ότι οι δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων θα μετακινηθούν ομαλά με κατάλληλη προετοιμασία από τον Θάλαμο 14 στα σπίτια τους, ενώ θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο, θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου. Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας θα τοποθετήσουν οκτώ νοσηλευτές και έναν εργοθεραπευτή στα δύο σπίτια και θα παρέχουν, επίσης, παρακολούθηση από ψυχίατρο και ψυχολόγο ενώ, ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων, θα υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς υπηρεσιών φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και μουσικοθεραπευτή. Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ατομικού και συνολικού πλάνου και των στόχων αποκατάστασης, κατέληξε η κα Υπουργός.