7/1/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Λίβανο για επίσημη επίσκεψη 07/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει το βράδυ της Τετάρτης, 9 Ιανουαρίου στη Βηρυτό όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστο Χριστοφίδη.
Την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Suleiman. Ακολούθως θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι διεθνή και περιφερειακά θέματα καθώς και οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο με επίκεντρο τη Συρία και το Μεσανατολικό. Στις συνομιλίες θα ανασκοπηθούν, επίσης, θέματα οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για την περιοχή σε σχέση με την ανεύρεση μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Nabih Berri και ακολούθως με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Najib Mikati. Αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Μαρτύρων στη Βηρυτό και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πατριάρχη Κιλικίας Aram I και τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Mar Bechara Boutros Rai και θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Λιβάνου.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναχωρήσει από το Λίβανο για την Κύπρο την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου το πρωί.