Η Κυπριακή Προεδρία έκανε ουσιαστικά βήματα στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό επί των πεπραγμένων του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Υπουργός κα Ελένη Μαύρου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την Κυπριακή Προεδρία σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου και πολιτικής προστασίας καθώς και στον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013.
Η κα Μαύρου αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ανέφερε ότι η πρόκληση για μια αποτελεσματική και αξιοπρεπή Προεδρία ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο, ιδιαίτερα δεδομένων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των πιέσεων στη ζώνη του ευρώ αλλά και της υπό εξέλιξη κρίσιμης κατάστασης στη Συρία. Η κα Υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας υπήρχε ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και συνεχής διάλογος σε όλους τους τομείς με αποτέλεσμα να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των πολιτών. «Πετύχαμε την αναγνώριση και την εκτίμηση των εταίρων μας», τόνισε.
Σημαντική πρόοδος προς τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ορίσθηκε ως στόχος της Κυπριακής Προεδρίας. Η κα Μαύρου δήλωσε σχετικά: «Σας διαβεβαιώ ότι εργαστήκαμε σκληρά προς τον στόχο αυτό, παρά τις δυσκολίες, έχοντας πρωτίστως ως γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας των νομοθετημάτων και των δικαιωμάτων όσων χρειάζονται διεθνή προστασία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τυχόν καταχρήσεις». Η κα Υπουργός συνόψισε τα κυριότερα βήματα στον τομέα αυτό αναφέροντας ότι έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ως προς την Οδηγία για τις Συνθήκες Υποδοχής καθώς και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στις εργασίες ως προς την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου για την οποία η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται πολύ κοντά. Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο ως προς τον Κανονισμό EURODAC και άρχισε ο διάλογος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Στοχεύοντας σε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου είναι ουσιώδες να επιδιώκουμε περισσότερες συγκλίσεις, όχι μόνο νομοθετικές αλλά και πρακτικές. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να έχουν στη διάθεσή τους ουσιαστική υποστήριξη για να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και ειλικρινής και έμπρακτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
Η μετανάστευση στο επίκεντρο
Αναφερόμενη στο θέμα της μετανάστευσης η κα Υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αν δεν διατηρεί συνεχή συνεργασία και διάλογο με τις πιο σημαντικές χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, και πρόσθεσε: «Η Προεδρία επικεντρώθηκε ως εκ τούτου στην προώθηση της υλοποίησης των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την Παγκόσμια Προσέγγιση για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα».
Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, ανέφερε, σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στα υπό συζήτηση νομοθετήματα για τους ενδοεπιχειρησιακά μετατιθέμενους και τους εποχικά εργαζόμενους. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία η έναρξη τριλόγων για την Οδηγία για τους Εποχικά Εργαζόμενους, λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν ανάμεσα στα κράτη μέλη και πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι, με την εποικοδομητική συμβολή όλων, τα νομοθετήματα αυτά δεν θα αργήσουν να οριστικοποιηθούν φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη σε κοινές διαδικασίες υποδοχής και στη δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών».
Τονίζοντας τη σημασία της ένταξης ως κινητήριου μοχλού για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και ως κλειδιού για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της μετανάστευσης, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στη διάσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών Αρχών που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο στη Λευκωσία. Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, η κα Μαύρου είπε ότι η Προεδρία εργάστηκε προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παρακολουθώντας στενά την εφαρμογή της Δράσης της ΕΕ για τις Μεταναστευτικές Πιέσεις.
Καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων
«Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και στον αγώνα κατά της Εμπορίας Προσώπων, που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα κράτη μέλη και την ΕΕ», δήλωσε η κα Υπουργός, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε τον Οκτώβριο Συμπεράσματα σχετικά με τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της Εμπορίας Προσώπων. Η κα Μαύρου αναφέρθηκε και στο Συνέδριο που οργανώθηκε τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες για την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ενάντια στην εμπορία προσώπων.
Πολιτική προστασία
Αναφερόμενη στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η κα Μαύρου τόνισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την Κυπριακή Προεδρία στις συζητήσεις ως προς το νομοθέτημα για την αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του Χρηματοδοτικού Μέσου. «Κατευθυντήρια γραμμή ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών πολιτικής προστασίας και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, στις περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών», δήλωσε.
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013
Με στόχο τη διασφάλιση της αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και των δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν, η κα Μαύρου τόνισε το γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο προσιτή για τους πολίτες της, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση, καταφέραμε, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013, που είμαστε σίγουροι πως θα έχει ένα αξιόλογο και μακρόπνοο αντίκτυπο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της».
Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εσωτερικών Υποθέσεων
Η κα Υπουργός αναφέρθηκε και στους Κανονισμούς που αφορούν τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εσωτερικών Υποθέσεων κάτω από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και δήλωσε: «Η συζήτηση των εν λόγω προτάσεων Κανονισμών αποδείχθηκε πραγματική πρόκληση. Το θέμα αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα και πολύπλοκα θέματα κατά την Προεδρία μας, ιδιαίτερα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αναφέρω ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μερική γενική προσέγγιση και για τους τέσσερις κανονισμούς».
Ολοκληρώνοντας την παρουσία της, η κα Μαύρου είπε: «Κατά την Προεδρία μας προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια και αφοσίωση να ενεργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στον στόχο της δημιουργίας μιας Καλύτερης Ευρώπης στο πνεύμα των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, προς μια Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της».