4/1/13

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» 03/01/2013

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στην ΚΡΕΤΥΚ ‘παραδίδουν’ τη Noble» θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

• Τον περασμένο Απρίλιο συστήσαμε την Ομάδα Επαφής με τη Noble με στόχο μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις να μας αποσαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις της εταιρείας τόσο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από το Τεμάχιο 12 όσο και για την εμπορική εκμετάλλευσή του με τη διάθεσή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

• Από τις διαβουλεύσεις αυτές προέκυψε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για σύσταση διαπραγματευτικής ομάδας με όρους εντολής τη διαπραγμάτευση με την εταιρεία των συμφωνιών που πρέπει να υπογραφούν για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, καθώς και την κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για σκοπούς εξαγωγών.

• Εν όψει του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούνιο, που έπρεπε να προχωρήσουμε με αυτές τις διαδικασίες, δεν υπήρχε ακόμη η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, και προκειμένου να μην υπάρξει κενό, όπως άλλωστε είχα επισημάνει μερικές φορές και σε σχετικές μου δηλώσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τους πιο πάνω όρους εντολής.

• Την 1η Οκτωβρίου 2012, με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της οποίας εμπίπτουν τόσο τα θέματα που αφορούν στην κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου όσο και, γενικότερα, τα θέματα της εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.


• Επειδή οι διάφοροι θεσμοί συστήνονται για να λειτουργούν, και προκειμένου να υπάρξει ομαλή διαδοχή μέσα από σωστές διαδικασίες, στις 17/12/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου υπό την προεδρία μου και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, των μελών της Διαπραγματευτικής Ομάδας, των μελών του Δ.Σ. της ΚΡΕΤΥΚ και της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο, αφενός, την ενημέρωση για τη μέχρι τότε πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τη Noble και την παράδοση πλέον της ευθύνης συνέχισης των διαπραγματεύσεων στην ΚΡΕΤΥΚ, και, αφετέρου, την παρουσίαση σχετικών μελετών που ετοίμασαν η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου για τις προοπτικές κατασκευής Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

• Ως αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης, ο Υπουργός Εμπορίου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας και ενεργώντας εκ μέρους της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για τους Υδρογονάνθρακες, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 27/12/2012 για τον τερματισμό του ρόλου της Διαπραγματευτικής Ομάδας και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από την ΚΡΕΤΥΚ.

Η πιο πάνω παράθεση των γεγονότων καταδεικνύει ότι πόρρω απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα που επιχειρεί να περάσει το σχετικό δημοσίευμα ότι δηλαδή τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ για την προσφορά τους, δεν το γνώριζαν και ότι εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ενημερωθούν για την ακύρωση των πληρεξουσίων που είχαν για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Καταληκτικά επισημαίνω το εξής: Η ίδρυση της ΚΡΕΤΥΚ απαντούσε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κρατικού θεσμού, στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, που θα αναλάβει τις διεργασίες για την έγκαιρη κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η ΚΡΕΤΥΚ εκπροσωπεί το κράτος σε αυτά τα ζητήματα. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από όσους φέρνουν προσκόμματα στη λειτουργία της ΚΡΕΤΥΚ είναι αν όντως θέλουν να προχωρήσουμε έγκαιρα με αυτές τις διεργασίες ή όχι.