1/12/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου για μια ακόμη φορά έδωσε μια παραπλανητική εικόνα για τους λόγους που η Κύπρος προσέφυγε στο Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Κύπρος προσέφυγε στο Μηχανισμό λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό που όλοι παραδέχονται στην Ευρώπη είναι ότι η Κύπρος αποτελεί την παράπλευρή απώλεια των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Όταν η Κύπρος υποχρεωτικά προσέφευγε στον Μηχανισμό, από δημοσιονομικής άποψης ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και οι οικονομικοί της δείκτες ήταν καλύτεροι από το μέσο όρο της Ένωσης. Ακόμη και το 3,5% πλεόνασμα που συγκυριακά παρουσίασε η κυπριακή οικονομία για ένα και μόνο έτος, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα μπορούσε να καλύψει το 1,8 δις ευρώ που επειγόντως χρειαζόταν η Λαϊκή Τράπεζα.

Οι διεθνείς αγορές έκλεισαν για την Κύπρο λόγω της κατάστασης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τους κινδύνους που υπήρχαν από το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος του σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Αν το κριτήριο για το κλείσιμο των αγορών ήταν μόνο οι δημοσιονομικοί δείκτες τότε για πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα είχαν κλείσει οι αγορές.
Από το συγκυριακό πλεόνασμα η Κύπρος κατέληξε σε ελλείμματα λόγω της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής κρίσης, όπως συνέβη με όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η κρίση έφερε μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων σε όλες τις χώρες και αυτό το γεγονός ανέτρεψε τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και για την επίλυση χρονιζόντων διαρθρωτικών προβλημάτων λήφθηκαν πολλά από την Κυβέρνηση. Ο κατάλογος είναι μακρύς και τα μέτρα αυτά αφορούν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, την κατάργηση προνομίων και στρεβλώσεων, τη στήριξη της ανάπτυξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημαντικών κλάδων της οικονομίας.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένα και ο καθένας μπορεί να τα αξιολογήσει. Η ΕΔΕΚ και όσοι επικρίνουν την Κυβέρνηση για μη λήψη μέτρων, τι συγκεκριμένα μέτρα εισηγούνται; Ας μιλήσουν συγκεκριμένα και ας πάψουν να κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της αοριστολογίας.