21/12/12

Ολοκληρώθηκε η Κυπριακή Προεδρία σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής 21/12/2012

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Κυπριακής Προεδρίας σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, με την Σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η Κύπρος επέλεξε να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας Καλύτερης Ευρώπης και αυτό το μήνυμα αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα της Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού μηνύματος η Κυπριακή Προεδρία εργάστηκε με στόχο να συνεισφέρει προς μια καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που σέβεται τις αρχές της αλληλεγγύης, αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών αλλά και μεταξύ πολιτών, που επιδιώκει εξισορροπημένες προσεγγίσεις, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής ως αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο «κανόνας» ο οποίος καθόρισε την εργασία αυτής της Προεδρίας σε όλες τις συνθέσεις του Συμβουλίου.
Κατά γενική ομολογία η Κυπριακή Προεδρία κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πλούσιο ποιοτικά και ποσοτικά χαρτοφυλάκιο θεμάτων που άπτονται του τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής, μια εργασία που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Οι κύριες προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής ήταν:
Πρώτον, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, με έμφαση στην ευζωία των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας.
Δεύτερον, η επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους.
Τρίτον, η ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών και της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, ΜΚΟ και τοπικών αρχών στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για τους στόχους της απασχόλησης και της φτώχειας.
Η Κυπριακή Προεδρία διαχειρίστηκε ταυτόχρονα ένα σημαντικό αριθμό νομοθετικών προτάσεων. Σημαντικό ορόσημο στην εργασία της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η συμφωνία των Υπουργών αναφορικά με την Πρόταση Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας όσον αφορά στην έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους που προκύπτουν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μια νομοθετική πρόταση που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια στο Συμβούλιο, αφού υπήρχαν έντονες διαφωνίες σε σχέση με πρόνοιες της πρότασης. Το θέμα αυτό αποτελούσε μια από τις κυριότερες νομοθετικές προτεραιότητες που έθεσε η Κυπριακή Προεδρία για την εν λόγω σύνθεση του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο έχει επίσης παρουσιάσει εξαιρετική πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμοστική Οδηγία περί απόσπασης εργαζομένων. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την απόσπαση εργαζομένων ώστε να παρέχεται ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων, η Κυπριακή Προεδρία απέδωσε ύψιστη προτεραιότητα στο θέμα και εργάστηκε ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος κατά τις συζητήσεις.
Εξίσου σημαντική ενέργεια, η οποία επαινέθηκε τόσο από την Επιτροπή όσο και από άλλα κράτη μέλη και φορείς, ήταν και η επαναφορά στο προσκήνιο από την Κυπριακή Προεδρία μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, και συγκριμένα από το 2008, της νομοθετικής πρότασης για την απόκτηση και διατήρηση δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης. Τα δικαιώματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης αποτελούν μέσο για την ουσιαστική διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων.
Πέραν των νομοθετικών θεμάτων που χειρίστηκε η Προεδρία, στη σφαίρα της πολιτικής απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής ήταν και η επεξεργασία Συμπερασμάτων που αντικατόπτριζαν τις συγκεκριμένες προτεραιότητες που έθεσε η Προεδρία για το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα σχετικά με την ανάληψη δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και την προαγωγή της καλής διαβίωσής τους. Υιοθέτησε επίσης Συμπεράσματα με κύριο άξονα τη στόχευση σε μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας και σε καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους της Ευρώπης, καθώς και Συμπεράσματα που καλούν για μια πιο αποφασιστική δράση στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα θύματα βίας.
Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεαλογική Αλληλεγγύη, το Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης της Προεδρίας, υιοθέτησε Διακήρυξη στην οποία περιλαμβάνονται Κατευθυντήριες Αρχές για την απασχόληση, τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Βασική αρχή της Διακήρυξης ήταν η μεταφορά του μηνύματος ότι ενεργός γήρανση σημαίνει τη συμμετοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή μιας κοινωνίας, όχι μόνο την ικανότητα τους να είναι φυσικά ενεργά μέλη της κοινωνίας και να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών είναι βασική για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής καινοτομικής Ευρώπης για όλες τις ηλικίες.