21/12/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου 21/12/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Επειδή κατά καιρούς παρουσιάζονται δημοσιεύματα στον τύπο σε σχέση με τις απολαβές των βουλευτών με τα οποία σχολιάζεται ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες στις απολαβές τους από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία επηρεάζουν όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και θεωρώντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά ενδεχομένως να προέρχονται από ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με την πραγματικότητα γύρω από το όλο θέμα, κρίνεται σκόπιμο όπως, για σκοπούς ορθής ενημέρωσης, παρατεθούν τα ακόλουθα στοιχεία σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα:
• Οι απολαβές των βουλευτών έχουν μειωθεί όπως οι απολαβές όλων των εργοδοτουμένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων όλων των αξιωματούχων και των εργοδοτουμένων στις κρατικές υπηρεσίες κατά τρόπο κλιμακωτό.
• Οι απολαβές των βουλευτών έχουν επίσης παγοποιηθεί όσον αφορά την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και οποιεσδήποτε άλλες προσαυξήσεις, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει τη μη παραχώρηση τέτοιων αυξήσεων σε όλη την κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Οι απολαβές των βουλευτών έχουν μειωθεί με βάση τη νομοθεσία για την έκτακτη εισφορά που καλύπτει όλους τους εργοδοτούμενους.
Με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, έχει επίσης γίνει πρόβλεψη για τη φορολόγηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι βουλευτές ως συμπλήρωμα των απολαβών τους. Όλες οι πιο πάνω αποκοπές έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των απολαβών των βουλευτών κατά ένα ποσοστό που υπολογίζεται περίπου στο 28%. Επειδή έγινε, επίσης, πρόσφατα λόγος για το ότι οι βουλευτές απέφυγαν να ψηφίσουν με τον προϋπολογισμό του 2013 πρόταση για την περικοπή των επιδομάτων τους, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον της Βουλής από την εκτελεστική εξουσία οποιαδήποτε πρόταση για περικοπή των επιδομάτων των βουλευτών με τον προϋπολογισμό για το 2013. Ακόμα διευκρινίζεται ότι δεν έχει υποβληθεί στην ολομέλεια για ψήφιση οποιαδήποτε τροπολογία για το θέμα αυτό η οποία να έχει απορριφθεί από τη Βουλή. Εκείνο που έγινε με τον προϋπολογισμό του 2013 ήταν να προταθεί η επιβολή φορολογίας επί των επιδομάτων των βουλευτών η οποία και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια.
Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατανοούν πλήρως τη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει ο τόπος μας σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να εξαιρεθούν ούτε και επιχειρούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα τα οποία βαρύνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας. Είναι γι’ αυτό που η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν ακόμη επιβληθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα εξυγίανσης από την εκτελεστική εξουσία, με δική της πρωτοβουλία προχώρησε να νομοθετήσει την εθελοντική εισφορά των βουλευτών μειώνοντας κατά 10% τις απολαβές των μελών της από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και προωθήθηκαν τα καθολικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Θέλω να σας δώσω και κάποιες λεπτομέρειες και να σας πω ότι οι απολαβές των βουλευτών στις 31 Ιουλίου 2010, όταν ακόμα δεν είχε επιβληθεί οποιαδήποτε αποκοπή, ήταν καθαρός μηνιαίος μισθός 5903 ευρώ. Το έτος 2012, με την επιβολή διαφόρων αποκοπών, ο καθαρός μηνιαίος μισθός έγινε 5185, δηλαδή έγινε μια μείωση της τάξης του 12%. Το έτος 2013, με την επιβολή επιπρόσθετων αποκοπών όπως προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα είναι 4302 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μείωση της τάξης του 27%. Το έτος 2014, με την επιβολή περαιτέρω αποκοπών που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα κατέλθει στο ποσόν των 4244 ευρώ. Η συνολική, δηλαδή, μείωση που υφίσταται ο μισθός των βουλευτών είναι 28%».
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P), ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε: «Είναι ανησυχητική. Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανησυχητική. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η αποσαφήνιση του τοπίου με την οριστικοποίηση του λεγόμενου διαγνωστικού ελέγχου, ούτως ώστε να προχωρήσει η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης. Ο κυπριακός λαός προβαίνει σε θυσίες, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές οι θυσίες θα έχουν αντίκρισμα, δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική τραβήγματος των χρόνων, γιατί αυτό θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτό χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης και αυτή είναι η ισχυρή προτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεδομένου ότι η Βουλή, όπως ξέρετε, έχει κινηθεί με ταχύτητα, με αποφασιστικότητα, με σωφροσύνη, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και στον τόπο για να διευκολύνει τους επιβαλλόμενους χειρισμούς της εκτελεστικής εξουσίας σε ό,τι αφορά τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης».
Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου απηύθυνε Χριστουγεννιάτικες ευχές, αναφέροντας: «Με την ευκαιρία της επικείμενης μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης θέλω να απευθύνω προς τον κυπριακό λαό, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα με την προσδοκία ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες που γεννά και εκφράζει αυτή η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης θα ανοίξουν μια καινούρια εποχή και για την Κύπρο μας και για τον λαό μας, με την εθνική λύτρωση από το μίασμα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, αλλά και για το ξεπέρασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο και τον λαό μας και για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που τόσο μας χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Χρόνια Πολλά σε όλους».