17/12/12

Πρόποση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Φακοντή σε επίσημο δείπνο στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, χθες 17/12/2012

Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χώρος, που βρισκόμαστε, η Πύλη της Αμμοχώστου, ή Porta Giuliana, κατά την ενετική της ονομασία, ήταν μία από τις τρεις Πύλες-εισόδους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, τμήμα του οχυρωματικού έργου του 16ου αιώνα που κατά τους χρόνους εκείνους υπήρξε κομβικό σημείο ανταλλαγών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κύπρου και του δυτικού κόσμου. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος πνευματικής δημιουργίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το μνημείο αυτό όπως και άλλα μνημεία, απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας, διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο, αποτελούν μοναδικά δείγματα ενός πολιτισμού δέκα χιλιάδων χρόνων. Δυστυχώς, πολλά εξ αυτών, στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, υφίστανται συστηματικές λεηλασίες και καταστροφές ή αφήνονται στο έλεος της φυσικής φθοράς.

Η παρούσα Διάσκεψη αποκτά μια ξεχωριστή σημασία λόγω, σίγουρα, του γιορτινού πνεύματος, εν αναμονή των Χριστουγέννων, αλλά και ως επιστέγασμα των δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, την οποία θα διαδεχθεί η Ιρλανδική. Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος είναι η ίδια η θεματολογία της Διάσκεψης, η οποία πραγματεύεται καίρια ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ζωής και του μέλλοντος των Ευρωπαίων πολιτών. Η ανάγκη επίτευξης συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης στα κράτη μέλη της Ένωσης προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική εν μέσω της παρατεινόμενης κρίσης. Η εδραίωση υγιών, πολυπολιτισμικών κοινωνιών μέσω ενός κοινωνικού μοντέλου που να διασφαλίζει τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί κλειδί στις προσπάθειές μας για έξοδο από την κρίση και αειφόρο ανάπτυξη και για τον πρωταρχικό στόχο της Κυπριακής Προεδρίας για «Μια Καλύτερη Ευρώπη».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επεδίωξε να συμβάλει ενεργά και ουσιαστικά στο στόχο αυτό. Πέρα από την ενημέρωσή σας αύριο για τις προτεραιότητες της Ένωσης και της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά στις κοινωνικές υποθέσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προσπάθειες εξισορρόπησης λιτότητας και ανάπτυξης μέσω της προώθησης των αναγκαίων μέτρων για προστασία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης. Η βελτίωση και προώθηση πολιτικών απασχόλησης για τους νέους, η ενεργός γήρανση και η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών είναι όλες προκλήσεις που χρήζουν υπεύθυνης και συλλογικής αντιμετώπισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, των παραγωγικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας.

Αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική συμβολή των Κοινοβουλίων μας τόσο στη χάραξη κοινωνικά δικαιότερων πολιτικών όσο και στον αποτελεσματικό έλεγχο των Κυβερνήσεών μας, είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα αυτής της Διάσκεψης θα μπορέσουν να μετουσιωθούν σε στοχευμένες εισηγήσεις και πρωτοβουλίες.

Αγαπητοί φίλοι,

Δράττομαι της ευκαιρίας της τελευταίας αυτής Διάσκεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων για να εκφράσω την ικανοποίηση της χώρας μου για τα εν γένει θετικά σχόλια που απεκόμισε η Κυπριακή Προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο. Κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει η άσκηση μιας έντιμης και αντικειμενικής Προεδρίας, παρά το μικρό της μέγεθος και τις ιδιαίτερα δύσκολες για τη χώρα συγκυρίες, που οφείλονται στη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας, αλλά και στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως ισότιμων Ευρωπαίων πολιτών. Η δωρεάν παιδεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις και άλλα ωφελήματα που ποτέ δεν σταμάτησε να παρέχει η κυπριακή Κυβέρνηση στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, παρά τη συνεχιζόμενη από το 1974 τουρκική κατοχή και παρά την οικονομική κρίση, είναι άλλωστε απτή απόδειξη των πεποιθήσεων και προθέσεών μας αυτών.

Καλωσορίζοντάς σας, για ακόμη μια φορά, εγείρω πρόποση για μια παραγωγική Διάσκεψη και σας εύχομαι μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.