17/12/12

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων 17/12/2012

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία φιλοξένησε, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Της Διάσκεψης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Φακοντής και σ’ αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη κοινοβουλίων κρατών μελών της ΕΕ, υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο κ. Φακοντής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παρούσα Διάσκεψη φιλοδοξεί να συμβάλει στη γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων στα φλέγοντα θέματα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τους πολίτες της Ένωσης, όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Σημείωσε παράλληλα ότι η Διάσκεψη φιλοδοξεί να συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανοικοδόμηση μιας δυναμικής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, μέσω της προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Τόνισε δε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συζήτησης και εξεύρεσης τρόπων μείωσης της πρωτόγνωρης ανεργίας των Ευρωπαίων εργαζομένων, ειδικότερα των νέων. Η καταπολέμηση της προκατάληψης σε βάρος των ηλικιωμένων και ο συνεπακόλουθος κοινωνικός αποκλεισμός τους είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα των ταμείων συντάξεων και τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με κύριο στόχο την ώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Κατά την πρώτη ενότητα της Διάσκεψης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΕΕ και της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά στις κοινωνικές υποθέσεις. Η κα Χαραλάμπους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Προεδρία εργάστηκε με κύριο στόχο μια «Καλύτερη Ευρώπη», ακολουθώντας ισορροπημένες προσεγγίσεις που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά διασφαλίζουν ταυτόχρονα την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις πολιτικές που προωθούνται για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στην προσφορά ποιοτικότερων θέσεων εργασίας αλλά και στην ενίσχυση της συμμετοχικής διαδικασίας και του κοινωνικού διαλόγου μέσω της ενεργότερης εμπλοκής όλων των φορέων της κοινωνίας στη διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Η επένδυση σε αυτούς τους τομείς, τόνισε η κα Υπουργός, και η εφαρμογή ισορροπημένων και κοινωνικά ευαίσθητων πολιτικών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική μεσούσης της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει καίρια το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων πολιτών. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν οι πολιτικές εκείνες, που μπορούν να επαναφέρουν την προοπτική και την ευημερία σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Ακολούθησε η συζήτηση της δεύτερης ενότητας, η οποία επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ισορρόπησης μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, δια μέσου της προστασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Το θέμα παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Pervenche Berès, η οποία στην παρέμβασή της ανέφερε αρχικά πως το Άρθρο 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά στην κοινωνική διάσταση της Ένωσης, παραμένει δυστυχώς ανενεργό. Ως εκ τούτου, συνέχισε η κα Berès, θα πρέπει να εξευρεθεί και να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης, που να περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης. Η κα Berès εξήγησε πως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες των οικονομικών πολιτικών σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να μην δημιουργούνται πρόσθετες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των εύρωστων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η κα Berès τόνισε επίσης ότι η προώθηση μέτρων λιτότητας για σκοπούς οικονομικής εξυγίανσης έχει αποδεδειγμένα επιδεινώσει την κρίση, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της ανεργίας και της φτώχειας.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα είχε ως θέμα την προώθηση πολιτικών απασχόλησης για τους νέους, της ενεργού γήρανσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Κύριος ομιλητής στην ενότητα αυτή ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Koos Richelle. Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ο κ. Richelle ανέφερε ότι η ανεργία παρουσιάζει αυξητική τάση με ιδιαίτερα ανησυχητικές συνέπειες για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι νέοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Η ανεργία, είπε, συνιστά τεράστια πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Το πρόβλημα της ανεργίας, σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και το θέμα της απόσπασης και ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του και να αναδιαρθρωθεί με πολιτική τόλμη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο κ. Richelle αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και ευέλικτων όρων απασχόλησης για τους νέους, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ της επαγγελματικής τους κατάρτισης και των σημερινών αναγκών της αγοράς. Όσον αφορά στην ενεργό γήρανση του πληθυσμού, ο κ. Richelle παρουσίασε στοχευμένες πολιτικές που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δια βίου μάθηση και την ενεργότερη απασχόληση όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ένωσης.

Σε όλες τις ενότητες, ακολούθησαν σχόλια και ερωτήσεις από τους συνέδρους, στα οποία απάντησαν, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, όλοι οι ομιλητές.