12/12/12

Περιήγηση στο Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 12/12/2012

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Λίβανο για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου περιήγηση/ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (ΑUB) με θέμα: “Lebanon and Europe through the Ages” (Λίβανος και Ευρώπη διά μέσου των αιώνων).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βηρυτό κ. Όμηρος Μαυρομμάτης στην παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου κ. Peter Dorman, της Διευθύντριας του Μουσείου δρος Leila Badr, Λιβανέζων αξιωματούχων, Πρέσβεων, διακεκριμένων προσκεκλημένων, μελών της κυπριακής/ελλαδικής ομογένειας και φίλων της Κύπρου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρέσβης κ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου και στις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το Μουσείο ιδρύθηκε το 1868 από δωρεά του τότε Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στην Κύπρο Luigi Palma di Cesnola (The Cesnola Collection).

Σημειώνεται ότι η συλλογή Cesnola αποτελείται από περίπου 187 εκθέματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο και εκτίθεται στην είσοδο του Μουσείου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Στη συνέχεια, τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Διευθύντρια του Μουσείου δρ Badr, η οποία και ηγήθηκε της πρώτης ομάδας ξενάγησης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σπουδαιότητας της κυπριακής αρχαιολογίας και της σημαντικής συμβολής της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.