10/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Γενικό Ελεγκτή 10/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Γενικό Ελεγκτή κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για το 2011.

Παραδίδοντας την Έκθεση, η κα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι αυτή αποτελείται από 900 σελίδες και πρόσθεσε: «Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που διερχόμαστε, όπου ο λαός αμφισβητεί θεσμούς και δικαίως αγωνιά, θεωρώ ότι το βάρος της ευθύνης ενός από τους θεσμούς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και με πολύ σεβασμό παραδίδω την Έκθεση».

Η κα Γιωρκάτζη ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στενή συνεργασία που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια και είπε: «Έχετε δείξει πλήρη εκτίμηση στον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή. Όποτε χρειάστηκε η Κυβέρνηση μια ανεξάρτητη γνώμη προσφύγατε κοντά μας και την δεχθήκατε και με αυτή τη στήριξη σας προσδίδετε περαιτέρω αξία στον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όπως συνήθως, η Έκθεση θα μελετηθεί, θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ό,τι ανήκει στον καθένα να δώσει τις απαντήσεις του και σε εσάς και στην κοινωνία. Μακάρι αυτή η αναγνώριση και αυτοί οι κόποι κάποια στιγμή να δικαιωθούν». Η κα Γιωρκάτζη απάντησε πως «πάντοτε δικαιώνει η Ιστορία».

Μετά τη συνάντηση, η κα Γιωρκάτζη σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Σε αυτή την Έκθεση μπορεί κανείς να βρει αξιόπιστη και αντικειμενική πληροφόρηση για όλα τα Υπουργεία και τα Τμήματά τους, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, τους Δήμους και, γενικότερα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με ειδικά θέματα που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από το περιβάλλον μέχρι θέματα που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, των πετρελαιοειδών και θέματα που αφορούν τους πολίτες γενικότερα».

Ερωτηθείσα ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει εντοπίσει για το έτος 2011, η κα Γιωργκάτζη απάντησε ότι αυτό είναι θέμα κρίσης και επαφίεται στον καθένα, αφού μελετήσει την Έκθεση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ίδια θα ξεχώριζε κάποια θέματα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών, και συμπλήρωσε: «Για μένα ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της τιμολόγησης των φαρμάκων. Πρόκειται για μια μεγάλη δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, βρήκαμε ανταπόκριση από τον τέως Υπουργό Υγείας. Διαπιστώνουμε ότι από το 2009 δεν γινόταν επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων. Υπενθυμίζω ότι οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται από τον Υπουργό Υγείας είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από συμβουλευτική γνώμη της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών και άρα οι τιμές των φαρμάκων είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Έχοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο δαπανούμε 250 εκ. ευρώ για φάρμακα – περίπου 110 εκ. ευρώ ο δημόσιος τομέας και τα υπόλοιπα ο ιδιωτικός από τα φαρμακεία – θα χαρακτήριζα αυτό το θέμα ως ένα από τα σημαντικά. Θεωρούμε ότι με την επικαιροποίηση των τιμών αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και 20%. Φανταστείτε τι εξοικονόμηση θα υπήρχε για τους καταναλωτές».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών των πετρελαιοειδών, η κα Γιωρκάτζη είπε ότι για το ζήτημα αυτό «έχουμε υποβάλει εισηγήσεις στον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης των διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις μας».

Ερωτηθείσα είπε ότι για το θέμα των καυσίμων, όταν διεξήχθη ο έλεγχος από το Γραφείο της «οι τιμές ήταν πιο ψηλές από αυτές που θα έπρεπε να ήταν και υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Επισήμανε ότι το Γραφείο της εξετάζει εκτενώς το θέμα της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε: «Ευρισκόμενοι προ ενός Μνημονίου, οι δύο κύριες πτυχές που πρέπει να μας απασχολούν είναι η αύξηση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους και η περικοπή των δαπανών. Για το πρώτο έχουμε και φέτος ασχοληθεί και πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί εξαπάτηση του κράτους και των πολιτών που ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Κάθε χρόνο εξετάζουμε ομάδες πολιτών για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο για βελτίωση σε αυτό τον τομέα. Βλέπουμε πολίτες που είναι κάτοχοι σημαντικής ακίνητης περιουσίας, είτε είναι ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων είτε ιδιοκτήτες σκαφών είτε αγοράζουν περιουσίες σε δημοπρασία να είναι δέκτες επιχορηγήσεων από το κράτος και βλέπουμε ορισμένους από αυτούς να είναι άγνωστοι στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ή να δηλώνουν εισοδήματα που είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά που δικαιολογεί η περιουσιακή τους κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η κα Γιωρκάτζη είπε: «Έχουμε διενεργήσει έλεγχο για την προσαρμογή μας στις κλιματολογικές αλλαγές και έχουμε υποβάλει εισηγήσεις, μαζί με Ελεγκτικές Υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έκαναν ανάλογο έλεγχο στις χώρες τους, για την ανάγκη να διαμορφωθούν στρατηγικά σχέδια και να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα από τις αλλαγές αυτές».

Ερωτηθείσα αν ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», η κα Γιωρκάτζη απάντησε ότι ισχύει το «κάθε πέρυσι και χειρότερα, διότι αλίμονο εάν – μέσα από τις Εκθέσεις από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, που κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ ευαισθητοποιείται, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής, καθώς και μέσα από την ευαισθητοποίηση της ίδιας της εκτελεστικής εξουσίας προς την οποία απευθύνονται οι παρατηρήσεις μας – δεν υπήρχε βελτίωση. Υπάρχει βελτίωση, σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη απαίτηση από τους πολίτες να πληροφορούνται για το τι γίνεται με τα χρήματα που πληρώνουν ως φόρους».

Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη Υπηρεσία ή Τμήμα που παρά τις εισηγήσεις του Γραφείου της δεν ανταποκρίνεται, η κα Γιωρκάτζη είπε: «Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια Υπηρεσία. Αυτό επαφίεται σε εσάς. Για να γίνει ένας σωστός έλεγχος προαπαιτούμενο είναι η καλή συνεργασία με τον ελεγχόμενο. Και αν αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε Υπηρεσίες και όχι σε θέματα τότε αυτή η καλή σχέση μπορεί να βλαφθεί και να μην έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Όμως, έχουμε καλή συνεργασία με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεγχομένων και είναι πολύ μεμονωμένες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει απροθυμία να συνεργαστούν μαζί μας».

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα του ρουσφετιού και ερωτηθείσα κατά πόσον θα εξετάσει υπόθεση που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίστηκε ως ρουσφέτι από ΜΜΕ, η Γενικός Ελεγκτής απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως ρουσφέτι δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι η οικονομική διαχείριση ελεγχόμενων Οργανισμών».