10/12/12

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας 10/12/2012

Τo τελευταίο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επί Κυπριακής Προεδρίας στις Βρυξέλες ολοκλήρωσε τις εργασίες του υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, στις 7/12/2012. Μετά από συζήτηση όλων των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία αναφορικά με σημαντικές νομοθετικές προτάσεις.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος γιατί οι πιο κάτω προτάσεις, η ευθύνη των οποίων είχε ανατεθεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, μέσα από τη σκληρή δουλειά των λειτουργών και εμπειρογνωμόνων που είχαν εμπλακεί, είχαν αίσιο αποτέλεσμα και απέδειξαν την ικανότητα του κράτους μας να λειτουργεί ως ουσιαστικός εταίρος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι:
Δήμευση περιουσίας προϊόντος εγκλήματος
Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για δέσμευση και δήμευση περιουσίας που συνιστά προϊόν εγκλήματος, η οποία είχε τεθεί ως βασική προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία. Μεταξύ άλλων, η Οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη να προβαίνουν σε δήμευση περιουσίας χωρίς να προηγηθεί καταδίκη, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, ως επίσης και περιουσίας που δεν αποτελεί το άμεσο προϊόν ενός εγκλήματος, είναι, ωστόσο, δυσανάλογη με το εισόδημα ενός καταδικασθέντος για σοβαρό αδίκημα.
Ποινικές κυρώσεις για πράξεις χειραγώγησης της αγοράς
Επιπλέον επιτεύχθηκε συμφωνία επί της πρότασης οδηγίας για επιβολή αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων σε συναλλαγές κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών και σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, η οποία είχε επίσης συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή Οδηγία αποσκοπεί στο να αποτρέψει τη χειραγώγηση της αγοράς στην ΕΕ, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα των αδικοπραγούντων να εκμεταλλεύονται τις διαφορές εθνικών ποινικών συστημάτων.
Προστασία σε θύματα εγκλήματος
Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο συμφώνησε επί της Πρότασης Κανονισμού για αμοιβαία αναγνώριση των μέτρων προστασίας των θυμάτων στα πλαίσια του αστικού δικαίου, κάτι που θα φέρει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων. Ουσιαστικά, διασφαλίζεται ότι τα θύματα, ακόμη και όταν ταξιδεύουν ή εγκαθίστανται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν, χωρίς διατυπώσεις και πολύπλοκες διαδικασίες, τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί κατά του δράστη, όπως απαγόρευση επικοινωνίας ή απαγόρευση προσέγγισης.
Διασυνοριακή ανάκτηση οφειλών
Το Συμβούλιο υιοθέτησε πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαταγής διατήρησης λογαριασμού, με σκοπό τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανάκτησης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Αυτή η πρόταση, που επίσης ήταν μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα του αστικού δικαίου, δημιουργεί έναν αποτελεσματικό και προσεκτικά δομημένο μηχανισμό που θα παρέχει στον πιστωτή τη δυνατότητα δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού οφειλέτη σε άλλο κράτος μέλος, παρέχοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για τον οφειλέτη.
Περιουσιακές διαφορές συζύγων και καταχωρημένων συντρόφων
Τέλος, το Συμβούλιο υιοθέτησε πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για δύο προτάσεις Κανονισμών για τις περιουσιακές διαφορές αφενός μεταξύ συζύγων και αφετέρου μεταξύ καταχωρημένων συντρόφων. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επίτευξη σημαντικής προόδου και στις δύο προτάσεις