4/12/12

Τελετή διαβεβαίωσης νέου Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου 04/12/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Δέσπως Μιχαηλίδου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα:


«Ασκώντας τις εξουσίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διορίζω σήμερα την κα Δέσπω Μιχαηλίδου νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κυρία Μιχαηλίδου αναλαμβάνει από σήμερα τα νέα της καθήκοντα, στη θέση που έχει κενωθεί με την αφυπηρέτηση του κ. Φρίξου Νικολαΐδη. Ο Φρίξος Νικολαΐδης υπηρέτησε με επάρκεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα προσφέροντας τον καλύτερο του εαυτό στη μακρόχρονη του διακονία της δικαιοσύνης.

Αγαπητή κα Μιχαηλίδου,


Σας συγχαίρω θερμά για το πολύ τιμητικό αξίωμα που αναλαμβάνετε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι από τη θέση αυτή θα συνεχίσετε την επιτυχημένη μέχρι σήμερα προσφορά σας στην κυπριακή δικαιοσύνη. Ο διορισμός σας έχει στηριχθεί τόσο στη νομική και επιστημονική σας επάρκεια όσο και στο ακέραιο του χαρακτήρα σας, στο ήθος, στις ικανότητες και στην εργατικότητα που σας διακατέχουν. Είμαι βέβαιος ότι θα δικαιώσετε αυτή την επιλογή της πολιτείας.


Αναλαμβάνετε σήμερα τη διαφύλαξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί ύψιστη ανάγκη και υποχρέωση όλων μας διότι το Σύνταγμα είναι το υπόβαθρο της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


H υπηρεσία στη δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας όλων των κοινωνικών λειτουργιών μαζί και της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστο καθήκον ιδιαίτερα μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Αναπόφευκτα το δικαστικό μας σύστημα θα δεχθεί πιέσεις και θα κληθεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών. Είναι επομένως πολύ σημαντικό όπως αυτό γίνει με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, με αντικειμενικότητα και με την απαιτούμενη πάντα κοινωνική ευαισθησία.


Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι προβλήματα όμως που θα πρέπει να επιλύσουμε με τρόπους πρακτικούς και αποτελεσματικούς έτσι ώστε να συνεχίσει να αποδίδεται απρόσκοπτα η δικαιοσύνη.


Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εκσυχρονισμό των οργάνων απονομής της δικαιοσύνης. Είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις και μας βρίσκουν σύμφωνους τόσο τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και οι εισηγήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Αυτά περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργία Πρωτόδικου Διοικητικού Δικαστηρίου, την αύξηση του αριθμού των Δικαστών και του υποστηρικτικού προσωπικού, όπως επίσης και την εισαγωγή του συστήματος στενοτύπισης των πρακτικών.


Είναι ύψιστης σημασίας κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί πραγματικά μια ευνομούμενη πολιτεία όπου οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Ο πολίτης υποχρεούται να σέβεται τους νόμους. Την ίδια ώρα πρέπει η δικαστική εξουσία να κερδίζει διαρκώς τον σεβασμό του πολίτη ο οποίος δικαιούται να απαιτεί και κυρίως να απολαμβάνει της ισονομίας και ισοπολιτείας.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνω ένθερμος συμπαραστάτης του έργου που επιτελεί η κυπριακή δικαστική εξουσία. Θα εξακολουθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω την αρχή διάκρισης των εξουσιών και την αυτοτέλεια κάθε πολιτειακής εξουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω, να εργάζομαι με συνέπεια, με μόνο στόχο και αποκλειστική επιδίωξη να διευκολύνω την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των πολιτειακών θεσμών.


Στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα στα οποία καλείστε να ανταποκριθείτε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεση σας για κάθε δυνατή βοήθεια. Σας συγχαίρω για τον διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας.


Καλή δουλειά».


Από την πλευρά της η κα Μιχαηλίδου είπε ότι έχει «πλήρη επίγνωση του βάρους που διαχρονικά φέρει η θέση του Δικαστή, ιδιαιτέρως στους σημερινούς δύσκολους για τον τόπο καιρούς, όπου με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η οικονομική επιτήρηση και ο Μηχανισμός Στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».


Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη επωμίζεται ένα πρόσθετο ενοχικό βάρος, καλείται να στηρίξει τη συνταγματική τάξη και τους θεσμούς που σήμερα ιδιαιτέρως δοκιμάζονται» και επισήμανε ότι «επιβάλλεται λοιπόν, όπως άλλωστε διδάσκει και η ιστορία που είναι γεμάτη με σκοτεινά παραδείγματα, να κρατηθούν αλώβητοι οι θεσμοί παρά τα όποια ελλείμματα ή ελαττώματά τους ώστε να τηρηθεί μέχρι το τέλος της δύσκολης διαδρομής ο κοινωνικός ιστός.

Οι δικαστές παρόλο που δεν έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση, εφόσον δεν εκλέγονται άμεσα από τον λαό έχουν, και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να έχουν, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα δικαστήρια ως θεματοφύλακες του δικαίου θα συνεχίσουν το έργο τους ανεμπόδιστα παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται ώστε να παραμείνει ακλόνητο το αίσθημα δικαίου και να αποτραπεί οποιαδήποτε εκτροπή στον πολιτικό και τον κοινωνικό βίο της χώρας», κατέληξε.


Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο τέως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Φρίξος Νικολαϊδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Άκης Παπασάββας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης.